Sałatka gyros z makaronem shirataki to nie tylko pomysł na keto danie imprezowe, ale także sposób na zapewnienie wartości odżywczych. Uwzględniając go w swoim menu diety ketogenicznej wzbogacisz dietę w solidną porcję białka oraz tłuszczu.
Keto sałatka gyros z kurczakiem: Niskowęglowodanowy przebój imprezowy
No i mamy Nowy Rok, a wraz z nim początek Karnawału! Gdyby nie on, byłaby to naprawdę przygnębiająca część roku… A tak mamy odgórne przyzwolenie na balowanie, szalenie i objadanie się smakołykami. 😀 Z drugiej strony, początek roku to dla wielu taki nowy etap w życiu, w którym grubą kreską odcina się to, co było i zaczyna od nowa… Najczęstszym noworocznym postanowieniem jest zaś zdrowa dieta i uzyskanie wymarzonej sylwetki. W rezultacie, zamiast sobie folgować, znaczna część ludzi wprowadza dyscyplinę…
No jak kto woli… 🙂
Ja zdrową keto dietę stosuję przez cały rok, więc nie muszę wprowadzać znacznych korekt kursu w nowym roku… Nie zamierzam zatem sobie odmawiać zdrowych keto specjałów w okresie Karnawału!
A katalog tegorocznych karnawałowych przepisów otwieramy sałatką, która zadowoli obie strony. Jest bowiem nie tylko zdrowa, ale i smaczna, no i jak najbardziej zgodna z dietą keto!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się kilkoma cechami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- wysoka zawartość błonnika przy niskiej wartości węglowodanów netto pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, co istotnie ułatwia walkę z otyłością, w szczególności brzuszną
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto sałatka gyros z makaronem: Składniki
Sama w sobie mało ciekawa i dość monotonna w smaku, a w dodatku dość sucha. Jednak w odpowiednim towarzystwie nabiera nowego wymiaru. Najlepiej stosować mięso jakości ekologicznej od zwierząt z wolnego wybiegu nie karmionych zbożem – tylko takie charakteryzuje się bowiem wysoką wartością odżywczą.
ZOBACZ TAKŻE: Smaczne przepisy na KETO obiady z kurczakiem
Przyprawa gyros
Mieszanka przypraw, którą zwyczajowo używa się do przyprawiania mięsa pieczonego w charakterystyczny sposób, stosowany w Grecji (gyros) oraz Turcji (kebab), a także na Bałkanach. Zawiera sproszkowaną paprykę (zarówno słodką, jak i ostrą), kolendrę, kumin, czosnek, cebulę, tymianek i oregano.
Opcjonalny dodatek do sałatki, który nie jest oryginalnym jej składnikiem. W oryginale gyrosa podaje się bowiem ze świeżymi warzywami jako sałatkę, najczęściej w chlebku pita. Na przestrzeni lat pojawiły się jednak takie wariacje na jej temat, które zawierały makaron właśnie. Wydaje mi się zresztą, że makaron shirataki całkiem nieźle tutaj pasuje.
Do podsmażenia kurczaka. Ja użyłam rafinowanego oleju z awokado, ale z powodzeniem może to być inny olej roślinny nadający się do smażenia.
A dokładniej por, papryka czerwona, seler naciowy oraz ogórki kiszone (ewentualnie konserwowe). No i spora ilość sałaty lodowej, którą można z powodzeniem zastąpić kapustą pekińską. Chodzi o to, żeby sałata była krucha i jędrna.
Sos
To mieszanka ketchupu i majonezu. Jeśli sałatka ma być zgodna z keto dietą, najlepiej, żeby ten pierwszy był o obniżonej zawartości cukru. Majonez natomiast najlepszy jest domowy, na bazie oleju z awokado i/lub oliwy z oliwek, które są najzdrowszymi olejami roślinnymi.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
![keto sałatka gyros](https://moderncavegirl.pl/wp-content/uploads/2023/01/keto-salatka-gyros-300x300.webp)
Sałatka gyros z makaronem
Składniki
- 400 g pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawa gyros
- 1 łyżka olej z awokado
- 100 g por (jasna część)
- 400 g makaron shirataki
- 200 g papryka czerwona
- 150 g ogórki kiszone lub konserwowe
- 3 łodygi seler naciowy
- 100 g sałata lodowa
- 30 g ketchup
- 60 g majonez najlepiej domowy
- sól do smaku
- natka pietruszki świeża do smaku
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obtoczyć w przyprawach i odstawić na min. 0,5 h (najlepiej na 2 h lub więcej). Olej z awokado rozgrzać na patelni i usmażyć kurczaka na rumiano.
- Na pozostałym tłuszczu usmażyć przepłukany i odciśnięty z wody makaron shirataki. Por pokroić w cienkie półplasterki i przelać wrzątkiem, odsączyć z wody. Paprykę pokroić w cienkie paski, a ogórki w cienkie półplasterki. Sałatę lodową pokroić na niewielkie kawałki.
- Na dnie szklanej miski ułożyć ostudzonego kurczaka. Następnie odsączony por, makaron shirataki, paprykę czerwoną, seler naciowy pokrojony w plasterki oraz ogórki. Posypać sałatą lodową.
- Ketchup wymieszać z majonezem, dosolić do smaku. Polać wierzch sałatki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.