Keto czekolada kokosowa wegańska – słodki keto prezent na Mikołajki 🎅
Mikołajki już jutro, stwierdziłam więc, że może się Wam przydać przepis na coś słodkiego… A najlepiej jeśli jest to taka keto słodycz, którą można ładnie zapakować i wręczyć komuś jako mikołajkowy prezent. Te kryteria w całości spełnia keto czekolada kokosowa, czyli niskowęglowodanowa biała czekolada o smaku kokosa. Pyszna, pełna wiórków i bogata w zdrowe tłuszcze. Może więc – oprócz przyjemnej przekąski – stanowić niezły sposób na podbicie tłuszczu w diecie. A na dodatek, jest super szybka w przygotowaniu! Także, jeśli nie macie pomysłu na prezent dla bliskiej osoby, to polecam skorzystać z tego przepisu… 🙂
Jest to wariacja na temat keto białej czekolady, która jest jednym z bardziej popularnych przepisów na blogu. Tutaj mocno stawiamy na kokos, stąd część tłuszczu została zamieniona na pastę kokosową, używamy kokosowych kropelek słodzących, no i dodajemy sporą porcję wiórków. Przypadnie więc do gustu każdemu miłośnikowi kokosa!
Keto czekolada kokosowa wegańska – składniki
🧈 Tłuszcz
Jak na prawdziwą białą czekoladę przystało, bazą jest tłuszcz kakaowy, tym razem jednak pół na pół z pastą kokosową dla nadania kokosowego smaku i aromatu. Można ją jednak spokojnie zastąpić nierafinowanym olejem kokosowym, który także nada lekko kokosowego zapachu.
🍬 Keto słodzidło
Właściwie panuje tutaj pełna dowolność. Może to być standard w postaci erytrytolu (koniecznie w pudrze!). Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dobrą opcją wydaje się być także d-ryboza. A dla podbicia kokosowego smaku, warto także dodać kokosowe kropelki słodzące (w razie potrzeby zmniejszając ilość pozostałego keto słodzidła).
🥥 Wiórki kokosowe
Najlepiej ekologiczne i niesiarkowane ani nie poddawane żadnym innym chemicznym procesom mającym na celu zachowanie koloru czy przedłużenie żywotności. Po prostu kokos w najbardziej podstawowej, czystej postaci.
Biała czekolada kokosowa
Składniki
- 42 g tłuszcz kakaowy
- 42 g mus kokosowy lub nierafinowany olej kokosowy
- 30 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol w pudrze (ok. ¼ szklanki)
- 0,25 łyżeczki lecytyna słonecznikowa (opcjonalnie)
- 6 kropli kropelki smakowe o smaku kokosa
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 60 g wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
- Tłuszcz kakaowy wraz z musem/ olejem kokosowym i lecytyną rozpuścić w garnuszku na bardzo małym ogniu. Dodać słodzidło w pudrze oraz sól i kokosowe kropelki słodzące. Wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać tak, żeby wiórki były dobrze obtoczone w czekoladzie. Przelać do foremki na czekoladę i wstawić do lodówki do stężenia.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.