keto kalmary w boczku

Kalmary w boczku z aioli (Keto, Paleo, LowCarb, Carnivore, AIP)

Kalmary w boczku – ukłon w stronę karniwora

Lubicie owoce morza? Ja bardzo! Kojarzą mi się z wakacjami, gdyż największe ilości pochłaniam zawsze przebywając w krajach basenu Morza Śródziemnego. W końcu wszystko najlepiej smakuje prosto ze źródła… 🙂 W mojej kuchni domowej nie są one jakoś szczególnie obecne, choć od czasu do czasu pozwalam sobie i na taką ekstrawagancję. 🙂 Ostatnio niestety coraz rzadziej, gdyż ceny potrafią przyprawić o zawrót głowy… Udało mi się jednak znaleźć dość tanie lokalne źródło mrożonych owoców morza, więc nie mogłam nie skorzystać. 😀 Efektem tego są kalmary w boczku.

Jest to alternatywa dla panierowanych krążków z kalmara, w pełni zgodna nie tylko z keto dietą, ale także z dietą mięsną, zwaną dietą carnivore (dieta karniwora). W roli dodatku zdecydowałam się na sos aioli, który na Południu Europy stanowi zwyczajowy dodatek do owoców morza. Danie to sprawdzi się także na protokole autoimmunologicznym AIP.

Kalmary w boczku – składniki

Boczek

Koniecznie w plastrach. Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać.

Kalmary

W krążkach. U mnie oczywiście z mrożonki, jednak jeśli macie dostęp do świeżych, to jak najbardziej skorzystajcie z tego przywileju! 😀 Przed przygotowywaniem dania należy je uprzednio rozmrozić.

kalmary w boczku
Kalmary w boczku

Czosnek

Kwintesencja sosu aioli. Chodzi tutaj jednak nie o czosnek świeży, lecz upieczony do miękkości w łupinach. Ząbki pod wpływem ciepła stają się mięciutkie, wręcz uzyskują konsystencję pasty. W takiej postaci łączy się je z tłuszczem i powstaje pyszny sos, który wspaniale komponuje się z rybami i owocami morza.

Majonez

Co prawda klasyczną wersję sosu aioli robi się na oliwie, to jednak ta na majonezie smakuje o wiele lepiej. Najlepiej oczywiście użyć w tym celu domowego majonezu. Wystarczy go zblendować z wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny oraz doprawić.

keto kalmary w boczku

Kalmary w boczku z aioli

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Kalmary w boczku z aioli to pyszna i ekspresowa przekąska, która nasyci na długie godziny. Jak na typowy finger food przystało, sprawdzi się także perfekcyjnie jako element menu imprezowego. Przypadnie do gustu nie tylko karniworom! 🙂
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Kalmary w boczku

  • 16 krążków kalmary (ok. 130 g)
  • 8 plastrów boczek

Sos aioli

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Kalmary w boczku

  • Boczek przekroić wzdłuż na pół. Każdego kalmara owinąć połową plastra boczku. Usmażyć lub upiec we frytkownicy beztłuszczowej.

Sos aioli

  • Czosnek w łupinach upiec do miękkości. Obrać, zmiażdżyć i zblendować z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podać jako dip do kalmarów w boczku.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Kalmary w boczku z aioli
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
639.12
% RWS*
Tłuszcz
 
58.7
g
36
%
Tłuszcze nasycone
 
15.1
g
94
%
Tłuszcze trans
 
0.12
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
8.43
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
32.08
g
Cholesterol
 
209.53
mg
70
%
Sód
 
613.09
mg
27
%
Potas
 
366.16
mg
10
%
Węglowodany
 
5.63
g
19
%
Błonnik
 
0.15
g
1
%
Cukier
 
0.25
g
Białko
 
21.65
g
22
%
Witamina A
 
55
IU
1
%
Witamina C
 
7.83
mg
9
%
Wapń
 
36.97
mg
4
%
Żelazo
 
1.03
mg
6
%
Węglowodany netto
 
5.48
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu