Deser Keto Low Carb Paleo Przekąska

Trufle migdałowo- czekoladowe (Keto, Paleo, LowCarb, Vegan)

Trufle migdałowe z czekoladą i kokosem

Wyśmienite i dekadenckie trufle z masła migdałowego, podwójnie czekoladowe! Ich środek kryje w sobie bowiem kawałki czekolady, a dodatkowo są one oblane polewą czekoladową! Mmmm - poezja smaku!
Prep Time 15 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 50 mins
Course Deser, Przekąska
Cuisine Europejska, Vegan, Wege
Servings 20 trufli

Ingredients
  

Masa

  • 3/4 szklanki masła migdałowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki gorzkiej czekolady 90% kakao; posiekanej na drobne kawałki
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyzki rumu/ brandy
  • 2 łyzki oleju kokosowego rozpuszczonego

Polewa

  • 1/4 - 1/2 szklanki gorzkiej czekolady 90% kakao; posiekanej na drobne kawałki
  • 2 łyżki kakao opcjonalnie

Instructions
 

  • Wszystkie składniki masy truflowej wymieszaj w misce. Włóż do lodówki na ok 15 minut, żeby stwardniała. W tym czasie rozpuść pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej. Ze schłodzonej masy formuj kulki i równomiernie obtaczaj je w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Część kulek możesz obtoczyć w kakao. Gotowe trufle należy schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut aż polewa czekoladowa całkowicie stężeje.
Keyword batoniki, czekolada, trufle
Trufle migdałowo- czekoladowe

Mikołajkowe małe co nieco

Z okazji Mikołajek przygotowałam dla Was coś specjalnie na tę okazję! A mianowicie trufle. I to w dwóch wydaniach! Jedne to trufle migdałowo- czekoladowe z kokosem, na które przepis zaprezentuję poniżej. Mocno czekoladowe, bo czekoladę znajdziecie zarówno w środku, jak i na wierzchu. A drugie, z tajemniczym składnikiem, pojawią się jeszcze dzisiaj w następnym wpisie. [Aktualizacja: przepis dostępny tutaj]. Dodam tylko, że będą one najzdrowszymi mikołajkowymi truflami z możliwych. Tak, tak- wiem, że to mocne słowa, ale tak właśnie jest. Będą nadawały się dla osób na diecie LowCarb, Paleo i Keto oraz wegańskiej, a nawet i dla tych na protokole autoimmunologicznym!

Gwoli ścisłości: trufle migdałowo- czekoladowe też nie są złe pod względem składu. Jednak nie każdy może bezkarnie opychać się czekoladą, stąd pomysł na przygotowanie jakiejś alternatywy…

Trufle migdałowo- czekoladowe

Bez wyrzutów sumienia

Skoro są Mikołajki, to trzeba świętować i można sobie pozwolić na małe co nieco. Przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia… I powiem Wam jeszcze coś- wcale nie mam zamiaru czuć wyrzutów sumienia w związku z tym! Trzeba dać sobie raz na jakiś czas spokój z restrykcjami. Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku, ale odrobina czekolady czy rumu nikomu nie zaszkodzi. Pamiętajmy, że- zgodnie z maksymą Paracelsusa- to dawka czyni truciznę!

W sumie to sama nie wiem czy próbuję przekonać bardziej Was czy siebie… 🙂 Niemniej jeśli czujecie się przekonani do mikołajkowych trufli, to zapraszam do wypróbowania obu przepisów!

Poniżej pierwszy z nich.

P.S. Trufle trzymają dobrze kształt, więc spokojnie można stworzyć z ich użyciem mikołajkowy prezent. Włóżcie kilka lub kilkanaście sztuk do woreczka, zwiążcie ozdobną wstążką i upominek gotowy!

Trufle migdałowe z czekoladą i kokosem

Wyśmienite i dekadenckie trufle z masła migdałowego, podwójnie czekoladowe! Ich środek kryje w sobie bowiem kawałki czekolady, a dodatkowo są one oblane polewą czekoladową! Mmmm - poezja smaku!
Prep Time 15 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 50 mins
Course Deser, Przekąska
Cuisine Europejska, Vegan, Wege
Servings 20 trufli

Ingredients
  

Masa

  • 3/4 szklanki masła migdałowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki gorzkiej czekolady 90% kakao; posiekanej na drobne kawałki
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyzki rumu/ brandy
  • 2 łyzki oleju kokosowego rozpuszczonego

Polewa

  • 1/4 - 1/2 szklanki gorzkiej czekolady 90% kakao; posiekanej na drobne kawałki
  • 2 łyżki kakao opcjonalnie

Instructions
 

  • Wszystkie składniki masy truflowej wymieszaj w misce. Włóż do lodówki na ok 15 minut, żeby stwardniała. W tym czasie rozpuść pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej. Ze schłodzonej masy formuj kulki i równomiernie obtaczaj je w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Część kulek możesz obtoczyć w kakao. Gotowe trufle należy schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut aż polewa czekoladowa całkowicie stężeje.
Keyword batoniki, czekolada, trufle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating