Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Vegan Wege

Trufle migdałowo- czekoladowe (Keto, Paleo, LowCarb, Vegan)

Mikołajkowe małe co nieco

Z okazji Mikołajek przygotowałam dla Was coś specjalnie na tę okazję! A mianowicie trufle. I to w dwóch wydaniach! Jedne to trufle migdałowo- czekoladowe z kokosem, na które przepis zaprezentuję poniżej. Mocno czekoladowe, bo czekoladę znajdziecie zarówno w środku, jak i na wierzchu. A drugie, z tajemniczym składnikiem, pojawią się jeszcze dzisiaj w następnym wpisie. [Aktualizacja: przepis dostępny tutaj]. Dodam tylko, że będą one najzdrowszymi mikołajkowymi truflami z możliwych. Tak, tak- wiem, że to mocne słowa, ale tak właśnie jest. Będą nadawały się dla osób na diecie LowCarb, Paleo i Keto oraz wegańskiej, a nawet i dla tych na protokole autoimmunologicznym!

Trufle migdałowo- czekoladowe

Gwoli ścisłości: trufle migdałowo- czekoladowe też nie są złe pod względem składu. Jednak nie każdy może bezkarnie opychać się czekoladą, stąd pomysł na przygotowanie jakiejś alternatywy…

Bez wyrzutów sumienia

Skoro są Mikołajki, to trzeba świętować i można sobie pozwolić na małe co nieco. Przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia… I powiem Wam jeszcze coś- wcale nie mam zamiaru czuć wyrzutów sumienia w związku z tym! Trzeba dać sobie raz na jakiś czas spokój z restrykcjami. Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku, ale odrobina czekolady czy rumu nikomu nie zaszkodzi. Pamiętajmy, że- zgodnie z maksymą Paracelsusa- to dawka czyni truciznę!

W sumie to sama nie wiem czy próbuję przekonać bardziej Was czy siebie… 🙂 Niemniej jeśli czujecie się przekonani do mikołajkowych trufli, to zapraszam do wypróbowania obu przepisów!

Poniżej pierwszy z nich.

P.S. Trufle trzymają dobrze kształt, więc spokojnie można stworzyć z ich użyciem mikołajkowy prezent. Włóżcie kilka lub kilkanaście sztuk do woreczka, zwiążcie ozdobną wstążką i upominek gotowy!

Trufle migdałowe z czekoladą i kokosem

Wyśmienite i dekadenckie trufle z masła migdałowego, podwójnie czekoladowe! Ich środek kryje w sobie bowiem kawałki czekolady, a dodatkowo są one oblane polewą czekoladową! Mmmm – poezja smaku!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 5 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Porcje 20 trufli

Składniki
  

Masa

  • 3/4 szklanki masła migdałowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki gorzkiej czekolady 90% kakao; posiekanej na drobne kawałki
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 2 łyzki rumu/ brandy
  • 2 łyzki oleju kokosowego rozpuszczonego

Polewa

  • 1/4 – 1/2 szklanki gorzkiej czekolady 90% kakao; posiekanej na drobne kawałki
  • 2 łyżki kakao opcjonalnie

Sposób przygotowania
 

  • Wszystkie składniki masy truflowej wymieszaj w misce. Włóż do lodówki na ok 15 minut, żeby stwardniała. W tym czasie rozpuść pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej. Ze schłodzonej masy formuj kulki i równomiernie obtaczaj je w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Część kulek możesz obtoczyć w kakao. Gotowe trufle należy schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut aż polewa czekoladowa całkowicie stężeje.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating