Trufle migdałowo- czekoladowe, czyli mikołajkowe małe co nieco
Z okazji Mikołajek przygotowałam dla Was coś specjalnie na tę okazję! A mianowicie trufle. I to w dwóch wydaniach! Jedne to trufle migdałowo – czekoladowe z kokosem, na które przepis zaprezentuję poniżej. Mocno czekoladowe, bo czekoladę znajdziecie zarówno w środku, jak i na wierzchu.
A drugie, z tajemniczym składnikiem, pojawią się jeszcze dzisiaj w następnym wpisie. Dodam tylko, że będą one najzdrowszymi mikołajkowymi truflami z możliwych. Tak, tak – wiem, że to mocne słowa, ale tak właśnie jest. Będą nadawały się dla osób na diecie LowCarb, Paleo i Keto oraz wegańskiej, a nawet i dla tych na protokole autoimmunologicznym!
Gwoli ścisłości: trufle migdałowo – czekoladowe też nie są złe pod względem składu. Jednak nie każdy może bezkarnie opychać się czekoladą, stąd pomysł na przygotowanie jakiejś alternatywy…
Trufle bez wyrzutów sumienia
Skoro są Mikołajki, to trzeba świętować i można sobie pozwolić na małe co nieco. Przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia… I powiem Wam jeszcze coś – wcale nie mam zamiaru czuć wyrzutów sumienia w związku z tym! Trzeba dać sobie raz na jakiś czas spokój z restrykcjami. Oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku, ale odrobina czekolady czy rumu nikomu nie zaszkodzi. Pamiętajmy, że – zgodnie z maksymą Paracelsusa – to dawka czyni truciznę!
W sumie to sama nie wiem czy próbuję przekonać bardziej Was czy siebie… 🙂 Niemniej jeśli czujecie się przekonani do mikołajkowych trufli, to zapraszam do wypróbowania obu przepisów!
P.S. Trufle trzymają dobrze kształt, więc spokojnie można stworzyć z ich użyciem mikołajkowy prezent. Włóżcie kilka lub kilkanaście sztuk do woreczka, zwiążcie ozdobną wstążką i upominek gotowy!
Trufle migdałowe z czekoladą i kokosem
Składniki
Masa
- 3/4 szklanki masło migdałowe
- 1/2 szklanki wiórki kokosowe
- 1/4 szklanki czekolada gorzka 90% kakao; lub niskowęglowodanowa posiekana na drobne kawałki
- 1/2 szklanki płatki migdałowe
- 2 łyżki rum lub brandy
- 2 łyżki nierafinowany olej kokosowy rozpuszczonego
Polewa
- 1/4 – 1/2 szklanki czekolada gorzka 90% kakao; lub niskowęglowodanowa posiekana na drobne kawałki
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki masy truflowej wymieszaj w misce. Włóż do lodówki na ok 15 minut, żeby stwardniała. W tym czasie rozpuść pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej. Ze schłodzonej masy formuj kulki i równomiernie obtaczaj je w rozpuszczonej czekoladzie. Odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Część kulek możesz obtoczyć w kakao. Gotowe trufle należy schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut aż polewa czekoladowa całkowicie stężeje.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.