spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce

Spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce parmeńskiej (Paleo, Keto, LowCarb)

Spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce – keto kolacja na wypasie

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego! To znaczy wyjątkowy przepis… Na wstępie od razu ostrzegam, że to danie jest z kategorii tych, co to robi się raz i potem cały czas chce się do niego wracać… Jak na spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce parmeńskiej przystało. Żeby nie było, że nie poinformowałam o ryzyku i przeze mnie wpadliście w szpony nałogu…! 😉

Co by tu zjeść na kolację…?

Czyli dzisiaj jemy ekskluzywne owoce morza. Niewykluczone, że niedługo staną się jeszcze bardziej luksusowe za sprawą zapowiadanej podwyżki podatku VAT. Także spieszmy się robić dania z krewetkami, bo niska stawka VATu na ten luksus wkrótce odchodzi! Ale nie o polityce miało być, tylko o spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce…

Tak na poważnie, to jest to fajna propozycja na jakąś wyjątkową okazję lub też romantyczną kolację we dwoje. Zapewniam jednak, że smakuje równie dobrze bez tej otoczki wyjątkowości jako zwykły, choć bardzo smaczny posiłek. Wiem, że wśród nas jest wielu miłośników owoców morza. Przepis na awokado nadziewane krewetkami cieszył się na Instagramie sporym zainteresowaniem, więc spieszę z następnym pomysłem na owoce morza.

spaghetti z cukinii z krewetkami
Keto spaghetti z cukinii z krewetkami

„Robale” najlepiej z Argentyny

Dobra rada jest taka, żeby użyć w tym przepisie dużych krewetek. Naprawdę – wierzcie mi – nie będzie Wam się chciało okręcać szynką nawet tych w rozmiarze 31/40 . Do tego przepisu najlepiej nadają się ogromne argentyńskie krewetki czerwone. Moje były w pancerzach, ale za to już oczyszczone. W innym przypadku trzeba je najpierw obrać z pancerza. W związku z tym druga rada: uczcie się na moich błędach i kupcie od razu obrane… 🙂

Spaghetti z cukinii, czyli jak się robi zoodles?

Następna uwaga dotyczy już procesu technologicznego – żeby wyczarować makaron z cukinii, czyli tzw. zoodles potrzebujecie urządzenia, które zwie się spiralizerem. Wiem, moje przepisy wymagają albo skomplikowanych składników albo zaawansowanych narzędzi… Ale co zrobić? Jak się jest na takiej specyficznej diecie, jaką jest dieta Paleo czy ketogeniczna, to człowiek jest zdolny do wszystkiego, żeby uzyskać namiastkę ulubionych, znanych z wcześniejszego życia dań.

Wracając do spaghetti z cukinii, to uważam, że warto się zaopatrzyć w takie urządzenie. I nie mówię tutaj o żadnym profesjonalnym sprzęcie. Można dostać nie aż takie drogie ręczne małe spiralizer’y. Nożyk do julienne też powinien zresztą dać radę.

No to jak już macie skompletowane składniki i urządzenia niezbędne do tego przepisu, to możemy zacząć gotowanie!

spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce

Spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce parmeńskiej

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Niezła propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub… po prostu zwykły posiłek dla każdego miłośnika owoców morza. Zapewniam, że w tym wydaniu krewetki na pewno przypadną do gustu nawet osobom, które za nimi nie przepadają!
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 35 minutes
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Przekąska
Kuchnia Europejska, Włoska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 10 olbrzymie krewetki czerwone obranych z pancerzy i oczyszczonych
  • 5 plastrów szynka długodojrzewająca parmeńskiej, szwarcwaldzkiej itp.
  • 1 szt. cukinia średnia
  • 1 ząbek czosnek duży
  • 1 łyżka masło klarowane
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cukinię pokroić na cienkie nitki spaghetti używając spiralizer’a lub nożyka do julienne. Posypać solą, żeby puściły wodę. Każdą krewetkę owinąć połową plastra szynki parmeńskiej. Rozpuścić masło klarowane na patelni. Smażyć krewetki z każdej strony ok. 3 minuty. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażyć przez chwilę i dodać odsączoną z nadmiaru wody cukinię. Smażyć przez ok. 5-8 minut aż pozostała woda odparuje, a cukinia lekko zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać wraz z krewetkami.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Spaghetti z cukinii z krewetkami w szynce parmeńskiej
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
171.55
% RWS*
Tłuszcz
 
15.77
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
7.39
g
46
%
Tłuszcze trans
 
0.03
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.67
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
5.66
g
Cholesterol
 
38.7
mg
13
%
Sód
 
168.95
mg
7
%
Potas
 
307.04
mg
9
%
Węglowodany
 
3.84
g
Błonnik
 
1.01
g
4
%
Cukier
 
2.47
g
Białko
 
4.5
g
5
%
Witamina A
 
212.53
IU
4
%
Witamina C
 
18.01
mg
22
%
Wapń
 
22.09
mg
2
%
Żelazo
 
0.48
mg
3
%
Węglowodany netto
 
2.83
g
11
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu