AIP Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Przekąska Vegan

Karobowe trufle z awokado (Keto, Paleo, LowCarb, AIP, Vegan)

Kakao na cenzurowanym

W poprzednim wpisie prezentowałam trufle migdałowo- czekoladowe i wspominałam, że przygotuję alternatywę dla osób, które z różnych powodów nie spożywają kakao. A wierzcie mi, że potrafi ono być problematyczne. Po pierwsze ze względu na zawartość kofeiny. Kofeina oprócz oczywistego działania pobudzającego na układ nerwowy potrafi namieszać także w gospodarce cukrowo- insulinowej. Dodatkowo, badania wykazały reakcję krzyżową z glutenem. Tutaj anglojęzyczny artykuł o tym, dlaczego warto rzucić kofeinę. Po drugie- z samego faktu, że jest ziarnem. Na protokole immunologicznym (AIP) na przykład wszystkie ziarna są zakazane. Co zatem jeśli nie kakao? Istnieje bardzo fajny zamiennik, czyli karob. Dlaczego fajny? Ano dlatego, że w przepisach zachowuje się podobnie do kakao i można go używać zamiennie. Smak jest trochę inny, lekko słodkawy i w zasadzie bardziej wyczuwalny niż kakao, które samo w sobie nie ma intensywnego smaku, dopiero dodatek cukru go podbija. W tym przepisie nie ma ani grama kakao, jest za to karob i sprawdza się on tutaj bardzo dobrze.

Trufle z awokado

Trufle pełne superfood

Co skłoniło mnie w ogóle do takich eksperymentów? Tak się składa, że w mojej rodzinie w dniu 6 grudnia nakładają się na siebie dwa święta, a są to Mikołajki oraz urodziny mojej kochanej mamy. A że mama unika kakao, bo w testach wyszło, że jest uczulona, to postanowiłam zrobić taką wersję trufli, którą będzie mogła zjeść. A żeby było jeszcze zdrowiej, wpadłam na pomysł użycia innego superfood…

Trufle z awokado

Awokado rządzi!

Głównym składnikiem jest awokado, które zaskakująco dobrze radzi sobie w słodkim wydaniu. Po zmiksowaniu ma kremową, gładką konsystencję. Idealną do smoothies, musów, a także trufli! Tę właśnie właściwość postanowiłam wykorzystać do tych super zdrowych mikołajkowych trufli karobowych z awokado. Oczywiście awokado musi być dojrzałe, czyli na tyle miękkie, żeby po zblendowaniu otrzymać gładką masę. Moje awokado było takie średnio miękkie. Jak na moje oko zbyt mało, żeby nadawać się do tego przepisu. A bardzo mi zależało, żeby zrobić te trufle. Postanowiłam wypróbować więc jeden z rewelacyjnych internetowych szybkich sposobów na zmiękczenie awokado w 10 minut. Otóż ponoć twarde awokado, owinięte w folię spożywczą i trzymane przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 90 stopni Celsjusza powinno przypominać konsystencją to dojrzałe. Niestety, eksperyment nie wyszedł zbyt pomyślnie. Po ok. 20 minutach w tej temperaturze oraz dogrzewaniu w 50 stopniach awokado nie zmiękło na tyle, na ile oczekiwałam. Właściwie nie wyczułam żadnej różnicy między wersją “przed” i “po”. Postanowiłam jednak spróbować z tym, co mam i muszę przyznać, że udało się uzyskać w miarę jednorodną masę.

I tak powstały te oto karobowe trufle z awokado:

Karobowe trufle z awokado (Keto, Paleo, LowCarb, AIP, Vegan)

Pyszne i zdrowe trufle z użyciem karobu. Słodkie małe co nieco dla wszystkich tych, którzy są zmuszeni unikać kakao.
Czas przygotowania 10 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Europejska, Vegan, Wege
Porcje 12 trufli

Składniki
  

Trufle

  • 1 awokado miękkie
  • 2 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka kawy z cykorii
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 2 łyżki rumu lub brandy (ominąć na AIP)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego rozpuszczonego lub na tyle miękkiego, żeby dało się zblendować
  • kilka kropli stewii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta chilli opcjonalnie (ominąć na AIP)
  • 2 łyżki mąki kokosowej

Do obtoczenia

  • karob
  • suszona skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania
 

  • Wydrążyć miąższ awokado, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w wysokim naczyniu. Kawę z cykorii, karob oraz erytrytol rozpuścić w alkoholu i wlać do naczynia z awokado. Dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Odstawić na 15 minut do lodówki. Schłodzona masa powinna mieć taką konsystencję, aby można było formować z niej kulki. Następnie kulki obtaczać w karobie lub suszonej skórce pomarańczy (u mnie pół na pół). Jeśli trufle mają zbyt miękką konsystencję należy je jeszcze schłodzić lub dodać odrobinę mąki kokosowej. Przechowywać w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating