Keto lodowy milkshake borówkowy, czyli letnim smakom nie ma końca
Co lubicie najbardziej, gdy letnia pogoda funduje upały…? Bo ja przyzwolenie na jedzenie lodów i innych mrożonych pyszności. Na porządku dziennym jest kuloodporna kawa w wersji mrożonej. 😀 A i jakieś keto lody wpadną od czasu do czasu. Dzisiaj jednak zaprezentuję Wam inną mrożoną keto przekąskę, która równie dobrze może być potraktowana jako śniadanie… 🙂 Jest to mianowicie keto lodowy milkshake borówkowy. Czyli pyszny lodowy koktajl na bazie mleka kokosowego oraz owoców. U mnie są to borówki, ale sprawdzą się każde sezonowe… Ale żeby nie było tak słodko, trafiło tutaj także warzywo, które świetnie uzupełnia takie owocowe smoothies. Zgadliście już jakie to…? 😉
Oczywiście chodzi o kalafiora… 😀 Ten w wersji mrożonej zapewnia nie tylko odpowiednią, mrożoną konsystencję, ale i dodatkową porcję wartości odżywczych oraz błonnika. Dzięki temu nasz keto lodowy milkshake jest pełnowartościowy i może stanowić samodzielny posiłek.
Keto lodowy milkshake borówkowy – składniki
🥦 Kalafior 🥦
Wspaniałe, mega uniwersalne, niskokaloryczne i niskowęglowodanowe warzywo. U mnie ląduje zarówno w keto słodkościach, jak i potrawach wytrawnych. Wspaniały zamiennik ziemniaków, ryżu oraz sera (np. w pseudosernikach), a na tym pewnie lista się nie kończy… 😀 Tutaj w roli generatora odpowiedniej konsystencji oraz przemytnika cennych wartości odżywczych. 🙂
🫐 Borówki 🫐
Lub inne owoce jagodowe, np. jeżyny, maliny, owoce leśne. Są one prawdziwą kopalnią witamin i przeciwutleniaczy, a więc zaliczają się do kategorii superfoods. Jednocześnie są pysznymi letnimi owocami niskowęglowodanowymi. Można (a nawet powinno się) jeść je w nieograniczonych prawie ilościach. 😀 Wspaniale sprawdzają się zarówno na ciepło w keto ciastach, jak i na zimno w deserach. Stanowią także świetny składnik sałatek.
🥛 Mleko kokosowe 🥛
Ja korzystałam z gęstego mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

🐄 Peptydy kolagenowe 🐄
Kluczowy element, gdyż stanowią tutaj główną porcję białka. Plus, kolagen – czy to pochodzenia morskiego czy wołowego – jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrową skórę, stawy i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany „białkiem młodości„, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej należy je zastąpić białkiem grochu.

Borówkowy milkszejk
Wyposażenie
- Blender o wysokiej mocy
Składniki
- 100 g kalafior mrożony
- 50 g borówki
- 10 g kolagen lub białko grochu w wersji wege/vegan
- 150 ml gęste mleko kokosowe
Sposób przygotowania
- Umieścić wszystkie składniki w blenderze o wysokiej mocy i zblendować na gładką masę. Dodać wody lub kruszonego lodu, jeśli konsystencja wyszła zbyt gęsta (borówki mają właściwości żelujące, więc masa może po chwili dodatkowo zgęstnieć).
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Dzień dobry, czy ten kalafior powinnam ugotować? Pozdrawiam
Nie, dodaje się go w postaci mrożonej, prosto z zamrażarki. 🙂