Keto dip do owoców, czyli jak urozmaicić letnie przekąski owocowe
Lato to niezaprzeczalny czas owoców. Świeżych, kolorowych, pełnych smaku. Jeśli jeść owoce to właśnie teraz. 🙂 Nie warto z nich zresztą całkowicie rezygnować w imię podręcznikowej keto diety. Wykluczenie spożycia owoców na diecie ketogenicznej latem to błąd, który – w większości przypadków – nie przysłuży się zdrowiu (nie dotyczy ketozy leczniczej). Powód jest prosty – lato sprzyja jedzeniu owoców. 😀
Ekspozycja na słońce, aktywność fizyczna, wyższe temperatury to wszystko okoliczności zwiększające tzw. wrażliwość insulinową. Oznacza to, że można spożyć większą ilość węglowodanów bez szkody dla metabolizmu. Warto przeznaczyć tę dodatkową pulę dostępnych węglowodanów właśnie na sezonowe owoce i warzywa. Według mnie, korzyść w postaci witamin i antyoksydantów z nich pochodzących znacznie przewyższa ewentualne szkody wynikające z chwilowego wyjścia ze stanu ketozy.
Keto dip do owoców – składniki
🥚 Jajka 🥚
A dokładniej same białka. Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

🍬 Keto słodzidło 🍬
Temat rzeka… Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to godny polecenia jest także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
☁️ Cream of tartar ☁️
W roli spulchniacza i stabilizatora białek. Dzięki niemu keto dip do owoców wychodzi puszysty i utrzymuje odpowiednią konsystencję na dłużej. Nie jest on składnikiem obowiązkowym, ale zdecydowanie mile widzianym… 🙂
✨ Wanilia ✨
Jako przyprawa. W postaci ekstraktu waniliowego lub sproszkowanej wanilii. Jak dla mnie jest to niezbędny składnik większości słodkich wyrobów, w tym keto ciast i deserów.

Dip do owoców
Wyposażenie
Składniki
- 2 szt. białka jaj
- 65 g erytrytol w pudrze
- ¼ łyżeczki cream of tartar
- ½ łyżeczki ekstrakt z wanilii
Sposób przygotowania
- Umieścić białka, erytrytol i cream of tartar w misce. W garnku zagotować odrobinę wody (tyle, żeby nie dotykała umieszczonej na nim miski). Ustawić miskę nad gotującą się wodą i ubijać trzepaczką przez ok 3-4 minuty do rozpuszczenia erytrytolu i zgęstnienia masy (ok. 70°).
- Zestawić miskę z garnka, dodać ekstrakt z wanilii i ubijać dalej mikserem ręcznym przez ok. 5 minut aż masa stanie się lekka i puszysta. Serwować z owocami.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.