Dieta ketogeniczna nie wyklucza przyjemności z jedzenia. Ketogeniczne potrawy obiadowe mogą być bowiem źródłem nie tylko składników odżywczych, ale i dobrego smaku. Tak właśnie jest w przypadku tych KETO roladek z kurczaka nadziewanych szpinakiem.
Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej, czyli wygląd równie ważny jak smak
Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej to danie, które zarówno świetnie się prezentuje, jak i smakuje. 🙂
Bardzo lubię takie zestawienie cech i staram się, żeby wszystkie moje kulinarne produkcje spełniały te kryteria. Niestety nie zawsze wychodzi, ale wtedy takie przepisy raczej zachowuję dla siebie… 🙂 No chyba, że rzeczywiście będą zachwycać smakiem, to może napomknę gdzieś tam słówkiem, że warto…
Jednak zauważ, że rzadko jesteśmy zachwyceni potrawą w przypadku gdy wygląda ona nieciekawie. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy – jemy przede wszystkim oczami. Warto więc dbać o wygląd tego, co ląduje na naszych talerzach…
ZOBACZ: Przepisy KETO z piersią z kurczaka w roli głównej
Atrakcyjność dań na diecie a jej efekty
Mam wrażenie, że jest to szczególnie ważne, gdy stosujemy jakąś dietę. Trzeba sobie jakoś wynagrodzić te ograniczenia płynące z wymogów konkretnej diety. Ładny wygląd dania podbija nam jego atrakcyjność.
Mi przynajmniej łatwiej przychodzi utrzymanie diety, kiedy dbam o wygląd potraw. Oczywiście często wiąże się to z tym, że przygotowanie takiego dania wymaga więcej czasu i zaangażowania… Zazwyczaj jednak efekt końcowy jest tego warty… 🙂
ZOBACZ: Efekty odchudzania na diecie ketogenicznej
Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej – proteinowy keto obiad
Prezentowana dzisiaj roladka drobiowa nadziewana szpinakiem i zawinięta w szynkę parmeńską to przykład posiłku, który świetnie sprawdzi się na wysokobiałkowej keto diecie.
Pierś z kurczaka to bowiem dobre źródło białka, a dodatki tłuszczowe mają tutaj odrobinę mniejszy udział. Taki keto obiad jest wskazany szczególnie osobom aktywnym fizycznie. Sprzyja on również redukcji i regeneracji po zabiegach. Także jeśli zmagasz się z problemami z tarczycą, większa podaż białka może okazać się pomocna…
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O KETO DIECIE PRZY PROBLEMACH Z TARCZYCĄ:
Nie musisz obawiać się białka na diecie ketogenicznej! Okazuje się, że na dietach niskowęglowodanowych nadmiar białka wcale nie jest przetwarzany do węglowodanów i nie stanowi zagrożenia dla ketozy!
Zwiększanie podaży białka w diecie to świetne narzędzie, przydatne nie tylko we wspomnianych przypadkach, ale zawsze wtedy, gdy zapotrzebowanie organizmu na białko wzrasta.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej
Składniki
- 400 g pierś z kurczaka
- 450 gram szpinak mrożony (najlepiej w brykiecie)
- 1 sztuka cebula
- 1-2 ząbki czosnek
- 4 plastry szynka parmeńska lub inna długodojrzewająca w plastrach
- 1 łyżka rafinowany olej kokosowy do smażenia lub masło klarowane
- 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska – do smaku
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Na patelni podsmażyć olej kokosowy i zeszklić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę. Dodać szpinak mrożony. Podgrzewać do momentu odparowania całej wody. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia.
- Pierś z kurczaka (u mnie akurat spora sztuka) przeciąć na pół tak, żeby uzyskać dwa płaty mięsa. Przyprawić mając na uwadze fakt, że szynka parmeńska jest dość słona w smaku. Rozbić je tłuczkiem na niezbyt cienkie kotlety. Wyłożyć nań ostudzony szpinak i zwijać w rulony. Następnie ruloniki z kurczaka zawijać w plastry szynki parmeńskiej. Na każdy kotlet przypadnie kilka plastrów szynki.
- Zwinięte roladki podsmażyć na odrobinie oleju kokosowego z każdej strony, po czym przykryć patelnię i podgrzewać roladki jeszcze kilka do kilkunastu minut (w zależności od średnicy roladek – środek musi być upieczony), uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe roladki kroić w poprzek. Ja podałam je z duszoną żółtą cukinią i ogórkiem kiszonym.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.