banner keto menu
Roladki drobiowe
Danie główne Europejska Keto Low Carb Paleo

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej

Wygląd równie ważny, co smak

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej to danie, które zarówno świetnie się prezentuje, jak i smakuje. 🙂 Bardzo lubię takie zestawienie cech i staram się, żeby wszystkie moje kulinarne produkcje spełniały te kryteria. Niestety nie zawsze wychodzi, ale wtedy takie przepisy raczej zachowam dla siebie… 🙂 No chyba, że rzeczywiście będą zachwycać smakiem, to może napomknę gdzieś tam słówkiem, że warto… Jednak zauważcie, że rzadko jesteśmy zachwyceni potrawą w przypadku gdy wygląda ona nieciekawie. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy – jemy przede wszystkim oczami. Warto więc dbać o wygląd tego, co ląduje na naszych talerzach.

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce

Warto zadbać o atrakcyjność dań na diecie

Mam wrażenie, że jest to szczególnie ważne, gdy stosujemy jakąś dietę. Trzeba sobie jakoś wynagrodzić te ograniczenia płynące z wymogów konkretnej diety, a ładny wygląd dania podbija nam jego atrakcyjność. Mi przynajmniej łatwiej przychodzi utrzymanie diety, kiedy dbam o wygląd potraw. Oczywiście często wiąże się to z tym, że przygotowanie takiego dania wymaga więcej czasu i zaangażowania, jednak z reguły efekt końcowy jest tego warty.

Zresztą sami spróbujcie!

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej

Roladka drobiowa nadziewana szpinakiem i zawinięta w szynkę parmeńską. Danie, które zarówno świetnie się prezentuje, jak i smakuje. Nie tylko na specjalne okazje.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Porcje 4 osoby

Składniki
  

  • 1 sztuka pierś z kurczaka spora
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego (najlepiej w brykiecie)
  • 1 sztuka cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej w plastrach
  • 1 łyżka oleju koksowego do smażenia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Na patelni podsmażyć olej kokosowy i zeszklić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę. Dodać szpinak mrożony. Podgrzewać do momentu odparowania całej wody. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia.
  • Pierś z kurczaka (u mnie akurat spora sztuka) przeciąć na pół tak, żeby uzyskać dwa płaty mięsa. Przyprawić mając na uwadze fakt, że szynka parmeńska jest dość słona w smaku. Rozbić je tłuczkiem na niezbyt cienkie kotlety. Wyłożyć nań ostudzony szpinak i zwijać w rulony. Następnie ruloniki z kurczaka zawijać w plastry szynki parmeńskiej. Na każdy kotlet przypadnie kilka plastrów szynki.
  • Zwinięte roladki podsmażyć na odrobinie oleju kokosowego z każdej strony, po czym przykryć patelnię i podgrzewać roladki jeszcze kilka do kilkunastu minut (w zależności od średnicy roladek – środek musi być upieczony), uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe roladki kroić w poprzek. Ja podałam je z duszoną żółtą cukinią i ogórkiem kiszonym.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating