NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU!
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Roladki drobiowe

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej (Keto, Paleo, LowCarb)

Wygląd równie ważny jak smak

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej to danie, które zarówno świetnie się prezentuje, jak i smakuje. 🙂 Bardzo lubię takie zestawienie cech i staram się, żeby wszystkie moje kulinarne produkcje spełniały te kryteria. Niestety nie zawsze wychodzi, ale wtedy takie przepisy raczej zachowuję dla siebie… 🙂 No chyba, że rzeczywiście będą zachwycać smakiem, to może napomknę gdzieś tam słówkiem, że warto… Jednak zauważcie, że rzadko jesteśmy zachwyceni potrawą w przypadku gdy wygląda ona nieciekawie. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy – jemy przede wszystkim oczami. Warto więc dbać o wygląd tego, co ląduje na naszych talerzach…

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce

Atrakcyjność dań na diecie a jej efekty

Mam wrażenie, że jest to szczególnie ważne, gdy stosujemy jakąś dietę. Trzeba sobie jakoś wynagrodzić te ograniczenia płynące z wymogów konkretnej diety. Ładny wygląd dania podbija nam jego atrakcyjność. Mi przynajmniej łatwiej przychodzi utrzymanie diety, kiedy dbam o wygląd potraw. Oczywiście często wiąże się to z tym, że przygotowanie takiego dania wymaga więcej czasu i zaangażowania… Zazwyczaj jednak efekt końcowy jest tego warty… 🙂

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej – proteinowy keto obiad

Prezentowana dzisiaj roladka drobiowa nadziewana szpinakiem i zawinięta w szynkę parmeńską to przykład posiłku, który świetnie sprawdzi się na wysokobiałkowej keto diecie. Pierś z kurczaka to bowiem dobre źródło białka, a dodatki tłuszczowe mają tutaj odrobinę mniejszy udział. Taki keto obiad jest wskazany szczególnie osobom aktywnym fizycznie. Sprzyja on również redukcji i regeneracji po zabiegach. Także jeśli zmagasz się z problemami z tarczycą, większa podaż białka może okazać się pomocna…


TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:


Zresztą sami spróbujcie!

Roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem

Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej

Modern Cavegirl
Roladka drobiowa nadziewana szpinakiem i zawinięta w szynkę parmeńską. Danie, które zarówno świetnie się prezentuje, jak i smakuje. Nie tylko na specjalne okazje.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Porcje 4 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny jadłospis!

Sposób przygotowania
 

  • Na patelni podsmażyć olej kokosowy i zeszklić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę. Dodać szpinak mrożony. Podgrzewać do momentu odparowania całej wody. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do ostygnięcia.
  • Pierś z kurczaka (u mnie akurat spora sztuka) przeciąć na pół tak, żeby uzyskać dwa płaty mięsa. Przyprawić mając na uwadze fakt, że szynka parmeńska jest dość słona w smaku. Rozbić je tłuczkiem na niezbyt cienkie kotlety. Wyłożyć nań ostudzony szpinak i zwijać w rulony. Następnie ruloniki z kurczaka zawijać w plastry szynki parmeńskiej. Na każdy kotlet przypadnie kilka plastrów szynki.
  • Zwinięte roladki podsmażyć na odrobinie oleju kokosowego z każdej strony, po czym przykryć patelnię i podgrzewać roladki jeszcze kilka do kilkunastu minut (w zależności od średnicy roladek – środek musi być upieczony), uważając, żeby się nie przypaliły. Gotowe roladki kroić w poprzek. Ja podałam je z duszoną żółtą cukinią i ogórkiem kiszonym.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Roladka drobiowa ze szpinakiem w szynce parmeńskiej
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
216.9
% RWS*
Tłuszcz
 
9.83
g
15
%
Tłuszcze nasycone
 
4.81
g
30
%
Tłuszcze trans
 
0.02
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1.17
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2.38
g
Cholesterol
 
69.28
mg
23
%
Sód
 
278.49
mg
12
%
Potas
 
1057.96
mg
30
%
Węglowodany
 
7.14
g
2
%
Błonnik
 
3.02
g
13
%
Cukier
 
1.72
g
2
%
Białko
 
25.83
g
52
%
Witamina A
 
10583.09
IU
212
%
Witamina C
 
35.09
mg
43
%
Wapń
 
125.04
mg
13
%
Żelazo
 
3.54
mg
20
%
Węglowodany netto
 
4.12
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu