Keto sałatka z panierowanym camembertem i awokado na pyszne wege śniadanie
Camembert to ostatnio jedna z moich ulubionych serowych propozycji. Kremowy i aksamitny środek, ze stawiającą opór zębom skórką wydaje mi się jakoś szczególnie atrakcyjny… A że kaloryczność i proporcja makroskładników jest w nim odpowiednia, to ląduje wyjątkowo często na moim talerzu. Najbardziej lubię camemberta po obróbce cieplnej, kiedy jego wnętrze staje się płynne. Sałatka z takim clue programu to wprost nieziemska przyjemność! Keto sałatka z panierowanym camembertem jest najlepszym tego potwierdzeniem!
W tym przypadku trójkąciki z sera zostają opanierowane i usmażone, a następnie dodane do sałatki na ciepło. Keto panierka zapewnia chrupkość, która stanowi przyjemny kontrapunkt dla płynnego wnętrza. Polecam Ci serdecznie tę kilkuskładnikową sałatkę! Szczególnie, jeśli stosujesz dietę keto w wersji wege!
Keto sałatka z panierowanym camembertem i awokado – składniki
Camembert
Lub inny ulubiony ser pleśniowy. Delikatny smak i kremowa konsystencja idealnie współgra z awokado, ale także równoważy chrupkość sałaty rzymskiej. Rolą sera – oprócz zapewnienia wspaniałego smaku -jest także nadanie odpowiedniego ładunku kalorycznego i podbicie tłuszczu. W końcu w jedzeniu chodzi także o to, żeby się najeść… 😉
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
Sałata
U mnie sałata rzymska, choć sprawdzi się także lodowa. Warto dodać także różne małe zielone roślinki typu roszponka czy rukola, a nawet baby szpinak.
Sos
To mieszanka oliwy oliwek z octem balsamicznym, czyli w miarę klasyczny winegret. Można użyć dowolnego innego octu, ale mi pasuje tutaj charakterystyczny posmak balsamico di Modena.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Sałatka z panierowanym camembertem i awokado
Wyposażenie
Składniki
Panierowane cząstki camemberta
- 2 łyżki olej z awokado
- 120 g camembert (1 okrągła sztuka)
- 0,5 szt. jajka
- 1 łyżka mąka łubinowa
- 1 łyżka odtłuszczona mąka migdałowa
- 1 łyżka łupiny babki jajowatej
Sałatka
- 30 g sałata rzymska
- 15 g rukola
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ocet balsamiczny
- 1 szt. awokado
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Camemberta pokroić w trójkąciki, opanierować w jajku oraz mieszance mąki łubinowej i migdałowej. Smażyć na oleju z awokado na dość intensywnej mocy palnika – panierka musi się szybko ściąć, żeby rozpuszczony camembert nie wypłynął.
- Sałatę pokroić w paski i ułożyć razem z rukolą na talerzu. Awokado pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Z oliwy i octu przygotować dressing. Doprawić do smaku solą i pieprzem, polać sałatkę. Na wierzchu ułożyć kawałki camemberta.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.