Paczkowe szaleństwo w okresie Karnawału, a szczególnie w punkcie kulminacyjnym jakim jest Tłusty Czwartek nie ma sobie równych… Dobra informacja jest taka, że nawet osoby będące na diecie ketogenicznej mogą w nim wziąć czynny udział. Dzięki przepisowi na KETO pączki smażone w posypce cynamonowej nie musisz obchodzić się smakiem podczas tłustoczwartkowego opychania się pączkami. 🙂
Keto pączki smażone w posypce cynamonowej, czyli pączkowe szaleństwo czas zacząć!
Tłusty Czwartek już jutro. Z tej okazji mam dla Was nowiusieńki przepis na keto pączki. Tym razem są to keto pączki smażone, czyli robione tak, jak nakazuje tradycja… 🙂 Przez ostatnie kilka dni wypróbowywałam różne przepisy na pączki smażone z ciasta drożdżowego, jednak nie spełniały one moich oczekiwań. Stąd na Tłusty Czwartek zdecydowałam się na pączki na proszku do pieczenia. Efekt jest bardzo smaczny. Co prawda moim faworytem jeśli chodzi o niskowęglowodanowe pączki pozostaną pączki pieczone z ciasta parzonego, przyozdobione różnokolorowymi polewami. Ale te stanowią dla nich całkiem niezłą alternatywę. 🙂
Keto pączki smażone w posypce cynamonowej – składniki
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Zawierają one wtedy zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Do smażenia polecam rafinowany olej kokosowy, ale może to być także smalec. Ten drugi – jak się jednak okazuje – ma mniej korzystny profil kwasów tłuszczowych pod kątem smażenia… Do ciasta dodałam także masła klarowanego.
Właściwie panuje tutaj pełna dowolność. Może to być standard w postaci erytrytolu. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny. Dla podbicia smaku dodaję także stewii w płynie.
Mieszanka mąk niskowęglowodanowych
W tym przypadku zostały użyte następujące bezzbożowe, niskowęglowodanowe mąki: mąka łubinowa oraz odtłuszczona mąka migdałowa. Do zagęszczenia ciasta i poprawy jego konsystencji dodane zostały także łupiny babki jajowatej oraz guma guar. W efekcie tych wyborów, pączki wyszły dość ciemne w środku. Jeśli wolisz pączki w jaśniejszym kolorze, użyj samej odtłuszczonej mąki migdałowej (z migdałów blanszowanych) oraz mielonych łusek babki płesznik, które są jaśniejsze.
Posypka cynamonowa
To po prostu mieszanka erytrytolu oraz cynamonu cejlońskiego, która tworzy taki cynamonowy „cukier”. Warto obtoczyć w niej pączki po usmażeniu, bo same w sobie nie są jakoś wybitnie słodkie. Można także zastosować lukier lub oblać je polewą czekoladową.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Pączki smażone
Wyposażenie
Składniki
Pączki
- 2 szt. jajka
- 20 g masło klarowane płynne
- 10 kropli stewia w płynie
- 40 g odtłuszczona mąka migdałowa
- 40 g mąka łubinowa (lub więcej mąki migdałowej)
- 15 g łupiny babki jajowatej lub płesznik
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia bez fosforanów
- 0,5 łyżeczki guma guar
- 40 g erytrytol
- ⅛ łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 200 g olej kokosowy lub smalec do smażenia (patrz adnotacje)
Sposób przygotowania
Pączki
- Jajka wymieszać z masłem klarowanym i stewią. W osobnej misce wymieszać składniki suche. Następnie wsypać je do jajek i wymieszać do połączenia, po czym lekko wyrobić dłonią. Odstawić na 15 minut do lodówki.
- Rozgrzać tłuszcz. Z ciasta uformować 12 kulek o średnicy ok. 3 cm. Wykładać na rozgrzany tłuszcz (po 6 sztuk na raz) i smażyć po ok. 2-3 minuty z każdej strony aż do zrumienienia. Wykładać na papier kuchenny do odsączenia.
Posypka cynamonowa
- Wymieszać erytrytol z cynamonem. Jeszcze ciepłe pączki dokładnie obtoczyć w cynamonowym erytrytolu.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.