
Keto tort na pierwszy dzień wiosny
No w końcu doczekaliśmy tego dnia – oficjalnie nadeszła kalendarzowa WIOSNA!!! Ja się ogromnie cieszę. Nie to, żeby zima dała nam się w tym roku jakoś specjalnie we znaki, ale jednak dość już tej szaro-burości. Pora, żeby dookoła pojawiły się inne kolory. No i nie będę ukrywać, że tęsknię już za słońcem… 🙂 Po tych kilku ostatnich cieplejszych dniach natura ruszyła z kopyta i pojawiły się już nie tylko pączki, zalążki liści, ale także kwiaty! W mieście zaroiło się od krokusów, żonkili i narcyzów. Natchnęło mnie to do działania. Uznałam, że takie wydarzenie trzeba jakoś uświetnić, stąd pomysł na keto ciasto na powitanie wiosny.

Awokado + matcha = iście wiosenna kompozycja
I to nie byle jakie ciasto! Właściwie można by je nawet określić mianem tortu albo raczej torcika. Jest to bowiem biszkopt przekładany kremem. Przyznacie, że moja dzisiejsza propozycja ma iście wiosenny charakter, a przede wszystkim wiosenną kolorystykę… W nawiązaniu do odradzającej się wokoło zieleni także ciasto ma krem w kolorze zielonym. Myślę, że już zgadliście jaki jest jego główny składnik… 🙂 Oczywiście jest to znane wszystkim i lubiane awokado! 😀 Keto tort wiosenny stanowi właściwie odwrotność tego tortu. To znaczy odwrotność sprowadza się do braku kakao i ciemnej czekolady… 🙂 Jednak oprócz awokado dzisiejsze keto ciasto zawiera inny nie mniej tajemniczy składnik, a jest nim biała czekolada z matchą. Zachowałam jej trochę właśnie na tę okazję, bo pomysł na takie wiosenne ciasto kiełkował już od jakiegoś czasu w moim umyśle.

Wiosenne dodatki dopełniają całości
Dodatkowych nut smakowych nadaje mu skórka z limonki, woda różana oraz kapka Metaxy. Muszę przyznać, że wyszła z tego całkiem niezła kompozycja smakowa! A skoro mamy do czynienia z takim wiosennym wypiekiem, to nie mogło także zabraknąć wiosennego motywu w postaci kwiatów! Posłużyły one jako dekoracja, jednak niektóre odmiany kwiatów są jadalne, więc mogą wyjść daleko poza rolę ozdoby. Niektóre z nich są jadalne (bratki i prymulki na pewno), w tym widoczny na zdjęciach egzemplarz. Jeśli więc chcecie poczuć wiosnę wszystkimi zmysłami, to proponuję jej także posmakować! 🙂


Tort wiosenny
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki erytrytolu
- 40 g oleju kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego
- 40 ml gęstego mleka kokosowego
- 40 g mąki kokosowej
- 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
- 1 łyżeczka kamienia winnego (inaczej cream of tartar, kwaśny winian potasu)
- 1 limonka (skórka starta z niej)
Dodatkowo do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z limonki (patrz składniki biszkoptu)
- 2 łyżki wody
- 4 krople stewii w płynie
Zielony krem
- 250 g awokado
- 150 g gęstego mleka kokosowego
- 30 ml Metaxy
- 65 g białej czekolady z matchą (niskowęglowodanowej - link do przepisu w treści posta)
- 20 kropli stewii w płynie
- 1 łyżeczka wody różanej
Sposób przygotowania
Biszkopt
- Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodać erytrytol i ubijać dalej do uzyskania lśniącej jedwabistej masy. Żółtka wymieszać z olejem oraz mlekiem kokosowym. Dodać mąkę kokosową z kamieniem winnym, po czym delikatnie wymieszać całość z ubitymi białkami. Przełożyć ciasto do tortownicy (o średnicy ok. 20 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty, skropić odrobiną rozcieńczonego wodą i posłodzonego stewią soku z cytryny i przełożyć kremem z awokado.
Zielony krem
- Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado. W razie potrzeby dosłodzić dodatkową porcją stewii. Schłodzić przez chwilę w lodówce, po czym przełożyć blaty ciasta 3/4 porcji kremu. Resztą wysmarować wierzch oraz boki ciasta.
Adnotacje do przepisu
Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 128 kcal Tłuszcz: 11,6 g Węglowodany: 2,1 g Błonnik 1,0 g Białko 2,7 g Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: