wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

banner blendy go
Keto tort
Deser Europejska Keto Low Carb Paleo Wege Wiosna

Keto tort wiosenny (Paleo, LowCarb)

Keto tort na pierwszy dzień wiosny

No w końcu doczekaliśmy tego dnia – oficjalnie nadeszła kalendarzowa WIOSNA!!! Ja się ogromnie cieszę. Nie to, żeby zima dała nam się w tym roku jakoś specjalnie we znaki, ale jednak dość już tej szaro-burości. Pora, żeby dookoła pojawiły się inne kolory. No i nie będę ukrywać, że tęsknię już za słońcem… 🙂 Po tych kilku ostatnich cieplejszych dniach natura ruszyła z kopyta i pojawiły się już nie tylko pączki, zalążki liści, ale także kwiaty! W mieście zaroiło się od krokusów, żonkili i narcyzów. Natchnęło mnie to do działania. Uznałam, że takie wydarzenie trzeba jakoś uświetnić, stąd pomysł na keto ciasto na powitanie wiosny.

keto tort wiosenny
Zielony keto tort wiosenny

Awokado + matcha = iście wiosenna kompozycja

I to nie byle jakie ciasto! Właściwie można by je nawet określić mianem tortu albo raczej torcika. Jest to bowiem biszkopt przekładany kremem. Przyznacie, że moja dzisiejsza propozycja ma iście wiosenny charakter, a przede wszystkim wiosenną kolorystykę… W nawiązaniu do odradzającej się wokoło zieleni także ciasto ma krem w kolorze zielonym. Myślę, że już zgadliście jaki jest jego główny składnik… 🙂 Oczywiście jest to znane wszystkim i lubiane awokado! 😀 Keto tort wiosenny stanowi właściwie odwrotność tego tortu. To znaczy odwrotność sprowadza się do braku kakao i ciemnej czekolady… 🙂 Jednak oprócz awokado dzisiejsze keto ciasto zawiera inny nie mniej tajemniczy składnik, a jest nim biała czekolada z matchą. Zachowałam jej trochę właśnie na tę okazję, bo pomysł na takie wiosenne ciasto kiełkował już od jakiegoś czasu w moim umyśle.

wiosenna kompozycja
Moja wiosenna kompozycja

Wiosenne dodatki dopełniają całości

Dodatkowych nut smakowych nadaje mu skórka z limonki, woda różana oraz kapka Metaxy. Muszę przyznać, że wyszła z tego całkiem niezła kompozycja smakowa! A skoro mamy do czynienia z takim wiosennym wypiekiem, to nie mogło także zabraknąć wiosennego motywu w postaci kwiatów! Posłużyły one jako dekoracja, jednak niektóre odmiany kwiatów są jadalne, więc mogą wyjść daleko poza rolę ozdoby. Niektóre z nich są jadalne (bratki i prymulki na pewno), w tym widoczny na zdjęciach egzemplarz. Jeśli więc chcecie poczuć wiosnę wszystkimi zmysłami, to proponuję jej także posmakować! 🙂

keto ciasto
Keto tort wiosenny

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto tort

Tort wiosenny

Pyszny zielony keto tort wiosenny to wręcz idealny sposób na celebrowanie nadejścia wiosny. W towarzystwie herbaty (też zielonej…? ;)) lub kawy wspaniale uświetni pierwszy dzień kalendarzowej wiosny!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Porcje 16 porcji

Składniki
  

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 40 g oleju kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego
  • 40 ml gęstego mleka kokosowego
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka kamienia winnego (inaczej cream of tartar, kwaśny winian potasu)
  • 1 limonka (skórka starta z niej)

Dodatkowo do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)

  • 2 łyżki soku z limonki (patrz składniki biszkoptu)
  • 2 łyżki wody
  • 4 krople stewii w płynie

Zielony krem

  • 250 g awokado
  • 150 g gęstego mleka kokosowego
  • 30 ml Metaxy
  • 65 g białej czekolady z matchą (niskowęglowodanowej – link do przepisu w treści posta)
  • 20 kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka wody różanej

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodać erytrytol i ubijać dalej do uzyskania lśniącej jedwabistej masy. Żółtka wymieszać z olejem oraz mlekiem kokosowym. Dodać mąkę kokosową z kamieniem winnym, po czym delikatnie wymieszać całość z ubitymi białkami. Przełożyć ciasto do tortownicy (o średnicy ok. 20 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty, skropić odrobiną rozcieńczonego wodą i posłodzonego stewią soku z cytryny i przełożyć kremem z awokado.

Zielony krem

  • Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado. W razie potrzeby dosłodzić dodatkową porcją stewii. Schłodzić przez chwilę w lodówce, po czym przełożyć blaty ciasta 3/4 porcji kremu. Resztą wysmarować wierzch oraz boki ciasta.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 128 kcal
Tłuszcz: 11,6 g
Węglowodany: 2,1 g
Błonnik 1,0 g
Białko 2,7 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating