Keto spaghetti

Keto spaghetti Alfredo z kalafiora (Paleo, LowCarb, Wege)

Keto spaghetti Alfredo uświetni dzień bez mięsa

Mmmm… Aksamitny i kremowy sos Alfredo to zaiste majstersztyk sztuki kulinarnej. Nobla temu, kto go wynalazł (czyli Alfredo di Lelio)! A zwłaszcza temu, kto zdecydował się złamać tradycyjną recepturę używając zblendowanego kalafiora! 😀 Już dawno miałam go wypróbować i tak jakoś zawsze coś innego torowało sobie drogę na pierwsze miejsce to-do listy… Teraz jednak przyszedł w końcu czas, żeby go wypróbować. A to za sprawą jutrzejszego podwójnego święta, czyli dnia bez mięsa oraz pierwszego dnia astronomicznej wiosny. Na obiad wjechało więc mieszane spaghetti cukiniowo – shiratakowe w kremowym sosie Alfredo. Uznałam, że dodam cukinię, żeby nadać daniu jakiś zielony akcent. W przededniu wiosny wypadałoby włączać do menu produkty w tym właśnie kolorze… 😉

Keto spaghetti Alfredo
Keto spaghetti Alfredo

Keto sos Alfredo w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej – który wybrać?

Co ciekawe, oryginalny sos Alfredo składa się tylko z masła i parmezanu (według niektórych przepisów dodaje się jeszcze śmietanę kremówkę), więc właściwie jest w zasięgu możliwości osób na diecie ketogenicznej. Mnie jednak od zawsze bardziej intrygowała opcja z kalafiorem. Jest tylko odrobinę bardziej pracochłonna, jednak nie bardziej skomplikowana. Można ją przyrządzić w wersji całkowicie wegańskiej i beznabiałowej zastępując parmezan płatkami drożdżowymi. Ja tym razem zdecydowałam się na jego dodanie – następnym razem będę eksperymentować z innymi składnikami.

Shirataki spaghetti czy fettucine, a może jeszcze inny kształt?

Jeśli chodzi o makaron, to mam świadomość, że powinno to być fettucine (według oryginalnej receptury). Jednak nie dysponowałam akurat makaronem shirataki w postaci fettuccine, a i wstążki z cukinii wychodzą na spiralizerze w kształcie spaghetti… Także stanęło na spaghetti.

Keto spaghetti

Spaghetti w sosie Alfredo z kalafiora

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Keto spaghetti Alfredo z kalafiora to jedno z tych dań, które serwuje się na pocieszenie, a które jednocześnie jest mocno odżywcze. Idealna propozycja na dzień bez mięsa oraz rozpoczęcie wiosny!
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 2 ząbki czosnek
  • 1 łyżka masło klarowane
  • 1 szt. cukinia średniej wielkości
  • 200 g kalafior
  • 0,33 szklanki parmezan (opcjonalnie – w wersji wegańskiej zastąpić płatkami drożdżowymi)
  • 0,5 szklanki gęste mleko kokosowe
  • 0,5 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska + trochę do posypania cukinii
  • 1 szczypta pieprz świeżo mielony; spora
  • 1 szczypta gałka muszkatołowa świeżo starta
  • 1 opakowanie makaron shirataki spaghetti lub fettuccine
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Cukinie zetrzeć spiralizerem, posypać solą i odstawić na chwilę, aby puściła wodę. Masło podgrzać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić, po czym zblendować dodając parmezan, mleko kokosowe oraz podsmażony czosnek wraz z masłem i oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odsączoną cukinię podsmażyć na pozostałości tłuszczu w naczyniu, w którym smażył się czosnek, dodać makaron shirataki. Podgrzać i serwować w towarzystwie kalafiorowego sosu Alfredo.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Spaghetti w sosie Alfredo z kalafiora
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
302.19
% RWS*
Tłuszcz
 
24.13
g
15
%
Tłuszcze nasycone
 
17.89
g
112
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.55
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.45
g
Cholesterol
 
30.42
mg
10
%
Potas
 
756.24
mg
22
%
Węglowodany
 
13.28
g
44
%
Błonnik
 
3.91
g
16
%
Cukier
 
7.45
g
Białko
 
11.01
g
11
%
Witamina A
 
455.38
IU
9
%
Witamina C
 
78.06
mg
95
%
Wapń
 
252.13
mg
25
%
Żelazo
 
2.97
mg
17
%
Węglowodany netto
 
9.37
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu