NIE PRZEGAP PRZEPISU!
Zasubskrybuj, aby otrzymywać automatyczne powiadomienia o każdym nowym poście. Obiecuję - żadnych reklam, tylko pyszne przepisy i ciekawe artykuły wprost na Twoją skrzynkę!

Keto spaghetti

Keto spaghetti Alfredo z kalafiora (Paleo, LowCarb, Wege)

Keto spaghetti Alfredo uświetni dzień bez mięsa

Mmmm… Aksamitny i kremowy sos Alfredo to zaiste majstersztyk sztuki kulinarnej. Nobla temu, kto go wynalazł (czyli Alfredo di Lelio)! A zwłaszcza temu, kto zdecydował się złamać tradycyjną recepturę używając zblendowanego kalafiora! 😀 No pychota – mówię Wam! Już dawno miałam go wypróbować i tak jakoś zawsze coś innego torowało sobie drogę na pierwsze miejsce to-do listy… Teraz jednak przyszedł w końcu czas na kalafiorowy sos Alfredo. A to za sprawą jutrzejszego podwójnego święta, czyli dnia bez mięsa oraz pierwszego dnia astronomicznej wiosny. Na obiad wjechało więc mieszane spaghetti cukiniowoshiratakowe w kremowym sosie Alfredo. Uznałam, że dodam cukinię, żeby nadać daniu jakiś zielony akcent. Na przededniu wiosny wypadałoby włączać do menu produkty w tym właśnie kolorze… 😉

Keto spaghetti Alfredo
Keto spaghetti Alfredo

Keto sos Alfredo w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej – który wybrać?

Co ciekawe, oryginalny sos Alfredo składa się tylko z masła i parmezanu (według niektórych przepisów dodaje się jeszcze śmietanę kremówkę), więc właściwie jest w zasięgu możliwości osób na diecie ketogenicznej. Mnie jednak od zawsze bardziej intrygowała opcja z kalafiorem. Jest tylko odrobinę bardziej pracochłonna, jednak nie bardziej skomplikowana. Można ją przyrządzić w wersji całkowicie wegańskiej i beznabiałowej pomijając parmezan lub zastępując go płatkami drożdżowymi. Ja tym razem zdecydowałam się na jego dodanie – następnym razem będę eksperymentować z innymi składnikami.

Keto Alfredo
Keto spaghetti w kalafiorowym sosie Alfredo

Shirataki spaghetti czy fettucine, a może jeszcze inny kształt?

Jeśli chodzi o makaron, to mam świadomość, że powinno to być fettucine (według oryginalnej receptury). Jednak nie dysponowałam akurat makaronem shirataki w postaci fettuccine, a i wstążki z cukinii wychodzą na spiralizerze w kształcie spaghetti… Także stanęło na spaghetti. Jednak dla osób, które chcą jak najbardziej wiernie odtworzyć oryginalny przepis mam dobrą wiadomość – makaron shirataki zrobił się już tak popularny, że jest dostępny w różnych kształtach. Poza tym kształt użytego makaronu shirataki nie zmienia to faktu, że danie było pyszne. Co Wam mogę jeszcze powiedzieć na jego temat…? Koniecznie musicie je wypróbować! 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto spaghetti

Spaghetti w sosie Alfredo z kalafiora

Modern Cavegirl
Keto spaghetti Alfredo z kalafiora to jedno z tych dań, które serwuje się na pocieszenie, a które jednocześnie jest mocno odżywcze. Idealna propozycja na dzień bez mięsa oraz rozpoczęcie wiosny!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Danie główne
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny ketogeniczny jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści!

Sposób przygotowania
 

  • Cukinie zetrzeć spiralizerem, posypać solą i odstawić na chwilę, aby puściła wodę. Masło podgrzać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić, po czym zblendować dodając parmezan, mleko kokosowe oraz podsmażony czosnek wraz z masłem i oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odsączoną cukinię podsmażyć na pozostałości tłuszczu w naczyniu, w którym smażył się czosnek, dodać makaron shirataki. Podgrzać i serwować w towarzystwie kalafiorowego sosu Alfredo.
Darmowy keto jadłospis!Wypróbuj gotowy jadłospis, w pełni zbilansowany pod względem kaloryczności oraz makroskładników! Skomponowany specjalnie z myślą o keto adaptacji –> Odbierz darmową próbkę

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Spaghetti w sosie Alfredo z kalafiora
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
302.19
% RWS*
Tłuszcz
 
24.13
g
37
%
Tłuszcze nasycone
 
17.89
g
112
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.55
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.45
g
Cholesterol
 
30.42
mg
10
%
Potas
 
756.24
mg
22
%
Węglowodany
 
13.28
g
4
%
Błonnik
 
3.91
g
16
%
Cukier
 
7.45
g
8
%
Białko
 
11.01
g
22
%
Witamina A
 
455.38
IU
9
%
Witamina C
 
78.06
mg
95
%
Wapń
 
252.13
mg
25
%
Żelazo
 
2.97
mg
17
%
Węglowodany netto
 
9.37
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu