wałek NIE PRZEGAP ŻADNEGO PRZEPISU! wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Keto spaghetti

Keto spaghetti Alfredo z kalafiora (Paleo, LowCarb, Wege)

Keto spaghetti Alfredo uświetni dzień bez mięsa

Mmmm… Aksamitny i kremowy sos Alfredo to zaiste majstersztyk sztuki kulinarnej. Nobla temu, kto go wynalazł (czyli Alfredo di Lelio)! A zwłaszcza temu, kto zdecydował się złamać tradycyjną recepturę używając zblendowanego kalafiora! 😀 No pychota – mówię Wam! Już dawno miałam go wypróbować i tak jakoś zawsze coś innego torowało sobie drogę na pierwsze miejsce to-do listy… Teraz jednak przyszedł w końcu czas na kalafiorowy sos Alfredo. A to za sprawą jutrzejszego podwójnego święta, czyli dnia bez mięsa oraz pierwszego dnia astronomicznej wiosny. Na obiad wjechało więc mieszane spaghetti cukiniowoshiratakowe w kremowym sosie Alfredo. Uznałam, że dodam cukinię, żeby nadać daniu jakiś zielony akcent. Na przededniu wiosny wypadałoby włączać do menu produkty w tym właśnie kolorze… 😉

Keto spaghetti Alfredo
Keto spaghetti Alfredo

Keto sos Alfredo w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej – który wybrać?

Co ciekawe, oryginalny sos Alfredo składa się tylko z masła i parmezanu (według niektórych przepisów dodaje się jeszcze śmietanę kremówkę), więc właściwie jest w zasięgu możliwości osób na diecie ketogenicznej. Mnie jednak od zawsze bardziej intrygowała opcja z kalafiorem. Jest tylko odrobinę bardziej pracochłonna, jednak nie bardziej skomplikowana. Można ją przyrządzić w wersji całkowicie wegańskiej i beznabiałowej pomijając parmezan lub zastępując go płatkami drożdżowymi. Ja tym razem zdecydowałam się na jego dodanie – następnym razem będę eksperymentować z innymi składnikami.

Keto Alfredo
Keto spaghetti w kalafiorowym sosie Alfredo

Shirataki spaghetti czy fettucine, a może jeszcze inny kształt?

Jeśli chodzi o makaron, to mam świadomość, że powinno to być fettucine (według oryginalnej receptury). Jednak nie dysponowałam akurat makaronem shirataki w postaci fettuccine, a i wstążki z cukinii wychodzą na spiralizerze w kształcie spaghetti… Także stanęło na spaghetti. Jednak dla osób, które chcą jak najbardziej wiernie odtworzyć oryginalny przepis mam dobrą wiadomość – makaron shirataki zrobił się już tak popularny, że jest dostępny w różnych kształtach. Poza tym kształt użytego makaronu shirataki nie zmienia to faktu, że danie było pyszne. Co Wam mogę jeszcze powiedzieć na jego temat…? Koniecznie musicie je wypróbować! 😀

Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Keto spaghetti

Spaghetti w sosie Alfredo z kalafiora

Modern Cavegirl
Keto spaghetti Alfredo z kalafiora to jedno z tych dań, które serwuje się na pocieszenie, a które jednocześnie jest mocno odżywcze. Idealna propozycja na dzień bez mięsa oraz rozpoczęcie wiosny!
Czas przygotowania 5 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Danie główne
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege
Chesz okazać wsparcie?Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy:
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Składniki
  

skomponuj jadłospis z tym przepisem

Sposób przygotowania
 

  • Cukinie zetrzeć spiralizerem, posypać solą i odstawić na chwilę, aby puściła wodę. Masło podgrzać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć. Kalafiora ugotować w osolonej wodzie do miękkości i odcedzić, po czym zblendować dodając parmezan, mleko kokosowe oraz podsmażony czosnek wraz z masłem i oliwą. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odsączoną cukinię podsmażyć na pozostałości tłuszczu w naczyniu, w którym smażył się czosnek, dodać makaron shirataki. Podgrzać i serwować w towarzystwie kalafiorowego sosu Alfredo.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Spaghetti w sosie Alfredo z kalafiora
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
302.19
% RWS*
Tłuszcz
 
24.13
g
37
%
Tłuszcze nasycone
 
17.89
g
112
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.55
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
3.45
g
Cholesterol
 
30.42
mg
10
%
Potas
 
756.24
mg
22
%
Węglowodany
 
13.28
g
4
%
Błonnik
 
3.91
g
16
%
Cukier
 
7.45
g
8
%
Białko
 
11.01
g
22
%
Witamina A
 
455.38
IU
9
%
Witamina C
 
78.06
mg
95
%
Wapń
 
252.13
mg
25
%
Żelazo
 
2.97
mg
17
%
Węglowodany netto
 
9.37
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).

Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Adnotacje do przepisu


Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu