Sałatka z bobu, jajka i awokado – na śniadanie i na imprezę 🙂
Lubicie bób? Ja bardzo, a najbardziej ten młodziutki, mały i jędrny, a nie ten mączysty. Uwielbiam wyjadać taki zaraz po ugotowaniu saute lub podsmażony na masełku z czosnkiem. Okazuje się jednak, że bób sprawdza się także w innych zestawieniach. Na przykład w sałatkach. I chyba bym sama na taki pomysł nie wpadła… No ale od czego ma się przyjaciół… 🙂 Jakiś czas temu na jednym ze spotkań towarzyskich pojawiła się bardzo ciekawa w smaku sałatka z bobu i pomidorów suszonych. Jest tak pyszna, ze teraz jest nieodzownym elementem każdej imprezy… 😀
Zainspirowała mnie ona do stworzenia innej sałatki z bobem w roli głównej… Żeby zmniejszyć trochę ładunek węglowodanowy, zestawiłam bób z jajkiem i awokado. Wyszło równie pysznie, a do tego niskwęglowodanowo i super odżywczo. Polecam na sezonowe śniadanie!
Sałatka z bobu, jajka i awokado – składniki
🥚 Jajka 🥚
Ugotowane na twardo. Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Zboża mogą stanowić ułamek karmy, jednak nie powinna to być przeważająca część. Przeważać powinny owady i inne robaki, zielenina, owoce i nasiona. Zimą udział ziarna może być trochę zwiększony. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🥑 Awokado 🥑
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
🟢 Bób 🟢
Letni przysmak należący do rodziny roślin strączkowych. Nie lękajcie się go jednak. Młode i świeże zielone strączki nie są tak ciężkostrawne i problematyczne w trawieniu jak suszone. A bób stanowi świetne źródło błonnika, witaminy K, kwasu foliowego, a także magnezu oraz wapnia. Ma trochę węglowodanów (ok. 10 g węglowodanów netto w 100 g), ale da się go sensownie wkomponować w menu nawet na diecie ketogenicznej.
🫒 Majonez 🫒
Podstawowy składnik sałatki łączący wszystko w całość, będący jednocześnie bogatym źródłem tłuszczu. Oczywiście najlepiej domowy na bazie oliwy z oliwek lub oleju z awokado (albo ich miksu). W połączeniu z musztardą tworzy przyjemny w odbiorze sos o zbilansowanym smaku.
Sałatka z bobu, jajka i awokado
Składniki
Sposób przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Pokroić w średniej wielkości kawałki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę, po czym wydrążyć miąższ.
- Wymieszać wszystkie składniki razem z musztardą i majonezem. Posolić do smaku.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.