Steki z kalafiora, choć brzmią dumnie nie mają nic wspólnego z mięsnym daniem. Jednakże stanowią bardzo smaczny posiłek, który urozmaici dietę ketogeniczną w letni dni, kiedy nie zawsze mamy ochotę na ciężkie mięsne potrawy.
Steki z kalafiora – pyszna alternatywa dla mięsa
Dzisiaj trochę przekornie… 🙂 No bo prezentowane danie nie ma nic wspólnego z mięsem, a mimo to pojawia się tutaj określenie „stek” zarezerwowane przecież dla solidnej sztuki mięsa. Niemniej mamy do czynienia z solidnymi kawałkami kalafiora, opanierowanego i usmażonego niczym najlepszy mięsny kotlet. Chociaż może bardziej adekwatne byłoby określenie „sznycel” z kalafiora… O tym musicie jednak zdecydować sami… Mi jest obojętne – ważne, że jest pysznie! 😀
Steki z kalafiora to świetna wegetariańska propozycja na keto obiad lub przekąskę. Do tego świetnie pasuje sos w typie aioli (pieczony czosnek + majonez) oraz jakaś zieleninka. Koniecznie spróbujcie! 🙂
Steki z kalafiora – składniki
Kalafior
Wspaniałe, mega uniwersalne, niskokaloryczne i niskowęglowodanowe warzywo. U mnie ląduje zarówno w keto słodkościach, jak i potrawach wytrawnych. Wspaniały zamiennik ziemniaków, ryżu oraz sera (np. w pseudosernikach), a na tym pewnie lista się nie kończy… 😀 Dzisiaj występuje w roli głównej.
Jajka
Do panierki. Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – od kur nie karmionych zbożem. Mają wtedy zdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Tłuszcz
Do smażenia. Mój wybór padł na masło klarowane, ale wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. rafinowany olej kokosowy lub mieszanka obu. Z płynnych polecam olej z awokado.
Panierka
Poza jajkiem główny składnik panierki. Na pierwszy rzut idzie odtłuszczona mąka migdałowa, potem stek z kalafiora ląduje w jajku, a następnie w mące łubinowej. Taki zestaw zaowocował zaskakująco przyjemną w odbiorze panierką, choć był to eksperyment, więc mogło być rożnie…

Steki z kalafiora
Składniki
- 450 g kalafior w 3 grubych plastrach
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 1 szt. jajka
- 45 g odtłuszczona mąka migdałowa
- 45 g mąka łubinowa
- 30 g masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
- sól
- papryka słodka do smaku
- czosnek granulowany do smaku
Sposób przygotowania
- Steki z kalafiora (plastry całej głowy kalafiora przekrojonej wzdłuż) posmarować oliwą, a następnie posypać solą, papryką i czosnkiem.
- W jednym talerzu umieścić mąkę migdałową, w drugim rozbełtane jajko, a w trzecim mąkę łubinową i opanierować w nich steki z kalafiora.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć steki z obu stron na rumiano.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.