Wydaje Ci się, że wytyczne diety ketogenicznej nie pozwalają na cieszenie się takimi słodkościami jak ciasto z owocami…? Nic bardziej mylnego! Dzisiaj pragnę Ci przedstawić KETO ciasto z owocami na bazie mąki migdałowej i kokosowej. Możesz dodać do niego dowolne ulubione owoce niskowęglowodanowe bez szkody dla Twojego stanu ketozy. Smacznego!
Najprostsze keto ciasto z mąki migdałowej z owocami: Idealne na lato
Lato w rozkwicie, dookoła pełno owoców. Oczy cieszą truskawki, różnokolorowe porzeczki, czereśnie oraz borówki, maliny, jagody. Szkoda by było nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Stąd pomysł na przepis na najprostsze na świecie keto ciasto z owocami z mąki kokosowej oraz migdałowej. Dowolnymi. Ja już robiłam z rabarbarem i czereśniami (na zdjęciach), a z krzaczka kuszą mnie jeszcze czerwone porzeczki i nie wiem czy się nie poddam… 😛
Ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne, a z dodatkiem owoców to istna feeria smaków. W dodatku jest naprawdę niskowęglowodanowe. Końcowa zawartość węglowodanów w dużej mierze zależy od rodzaju owoców, na który się zdecydujesz. Z rabarbarem końcowe makro jest naprawdę optymalne, z czereśniami pewnie wygląda to już trochę gorzej, ale i tak warto!
KETO ciasto z mąki migdałowej i kokosowej z owocami: Składniki
Do przygotowania tego pysznego ketogenicznego ciasta potrzebujesz samych podstawowych składników KETO diety, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni oraz sezonowych owoców niskowęglowodanowych:
- Jajka: Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie od kur karmionych zbożem, które zawierają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
- Keto słodzik: Wybierz jeden z listy polecanych keto produktów. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.
- Mąka kokosowa oraz mąka migdałowa: To standardowe rodzaje mąki w keto wypiekach. Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego warto stosować ją w połączeniu z innymi mąkami niskowęglowodanowymi. Mąka migdałowa będzie idealnym dodatkiem, lecz warto wybrać jej odtłuszczoną wersję, która jest bezpieczniejsza w obróbce termicznej.
- Tłuszcz: Tutaj rafinowany olej kokosowy, dzięki czemu ciasto pozostaje zgodne z dietą wegetariańską. Ale ostateczny wybór należy do Ciebie… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. masło klarowane lub mieszanka obu.
- Spulchniacz: W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną (i dużo lepszą) alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu) w towarzystwie sody spożywczej.
- Owoce niskowęglowodanowe: O tej porze roku wybór jest wyjątkowo szeroki. Najlepiej nadadzą się miękkie owoce, np. wszelkie owoce jagodowe typu borówki, jagody, truskawki, porzeczki, maliny, itp. Pod kątem KETO najlepiej sprawdza się rabarbar. A jeśli ktoś lubi i jest w stanie przymknąć oko na odrobinę większą zawartość węglowodanów, to polecam także czereśnie albo jabłka.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
TEN PRZEPIS Z POWODZENIEM WKOMPONUJESZ W JADŁOSPIS ODCHUDZAJĄCY ORAZ W KETO JADŁOSPIS NA TYDZIEŃ
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Najprostsze keto ciasto z owocami
Wyposażenie
- tortownica Ø 25 cm
Składniki
- 4 szt. jajka
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 65 g keto słodzidło np. alluloza, erytrytol
- 100 g olej kokosowy rozpuszczony
- 30 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 35 g odtłuszczona mąka migdałowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 250 g rabarbaru lub innych owoców, np. truskawki, borówki, porzeczki (u mnie wyjątkowo czereśnie)
Sposób przygotowania
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą, dodając po trochu słodzidło. Gdy masa znacznie zwiększy swoją objętość i nie będzie wyczuwalnych grudek słodzidła, dodać żółtka (po jednym) oraz powoli wlewać olej kokosowy.
- Wymieszać suche składniki i delikatnie wmieszać do ciasta. Przelać ciasto do tortownicy (jeśli nie korzystacie z silikonowej, to wyłożyć ją uprzednio papierem do pieczenia). Większe owoce pokroić na cząstki. Wyłożyć na wierzch i lekko wcisnąć w ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec ok. 35 – 40 minut. aż wierzch się przyrumieni.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Zrobilam z jablkami i cynamonem. Wyszlo pysznie! Dodalam 3 kopiaste lyzki bialka serwatkowego i erytrytol pol na pol z inulina…Dziekuje za przepis i inspiracje! 🙂
Super, bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂
Czy można słodzić inuliną?
Generalnie tak, chociaż inulina nie ma mocno słodkiego smaku, więc trzeba by było jej użyć sporo, żeby uzyskać odpowiedni efekt, a nie wiem jak by to wpłynęło na konsystencję…
Ale proszę spróbować. 🙂 I dać potem koniecznie znać jak wyszło.