najprostsze keto ciasto z owocami

Najprostsze keto ciasto z owocami (Paleo, LowCarb)

Najprostsze keto ciasto z owocami – idealne na letni deser

Lato w rozkwicie, dookoła pełno owoców. Oczy cieszą truskawki, różnokolorowe porzeczki, czereśnie oraz borówki, maliny, jagody. Szkoda by było nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Dlatego proponuję dzisiaj przepis na najprostsze na świecie keto ciasto z owocami. Dowolnymi. Ja już robiłam z rabarbarem i czereśniami (na zdjęciach), a z krzaczka kuszą mnie jeszcze czerwone porzeczki i nie wiem czy się nie poddam… 😛

Ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne, a z dodatkiem owoców to istna feeria smaków. W dodatku jest naprawdę niskowęglowodanowe. Końcowa zawartość węglowodanów w dużej mierze zależy więc od rodzaju owoców, na który się zdecydujecie. Z rabarbarem końcowe makro jest naprawdę optymalne, z czereśniami pewnie wygląda to już trochę gorzej, ale i tak warto!


WIĘCEJ O OWOCACH NA KETO DIECIE
Całą prawdę o owocach na diecie ketogenicznej poznacie w kompleksowym przewodniku po diecie ketogenicznej

Najprostsze keto ciasto z owocami – składniki

Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach mają dużo więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Keto słodzidło

Wybierz keto słodzik z dozwolonych keto produktów. Generalnie najlepiej jeśli byłaby to alluloza lub erytrytol. Jeśli jesteś w stanie pozwolić sobie na wyższy udział węglowodanów, to polecam także ksylitol. Posiadaczom bardziej wytrawnych kubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny.

keto ciasto z owocami
keto ciasto z owocami

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa to standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej, której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. No chyba, że w wersji odtłuszczonej… Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa, przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. Jeśli nie lubicie mąki kokosowej, proponuję użyć odpowiednio więcej odtłuszczonej mąki migdałowej, która także jest elementem przepisu.

Tłuszcz

Tutaj rafinowany olej kokosowy, dzięki czemu ciasto pozostaje zgodne z dietą wegetariańską. Ale ostateczny wybór należy do Was… Równie dobrze sprawdzi się jakikolwiek tłuszcz nasycony, który tężeje w temperaturze pokojowej – np. masło klarowane lub mieszanka obu.

Spulchniacz

W tej roli u mnie akurat proszek do pieczenia bez fosforanów. Ewentualną (i dużo lepszą) alternatywą będzie kamień winny (inaczej cream of tartar albo kwaśny winian potasu) w towarzystwie sody spożywczej.

Owoce

O tej porze roku wybór jest wyjątkowo szeroki. Nadadzą się wszystkie miękkie owoce, np. wszelkie owoce jagodowe typu borówki, jagody, truskawki, porzeczki, maliny, itp. Pod kątem diety ketogenicznej najlepiej sprawdza się rabarbar. A jeśli ktoś lubi i jest w stanie przymknąć oko na odrobinę większą zawartość węglowodanów, to polecam także czereśnie albo jabłka.

najprostsze keto ciasto z owocami

Najprostsze keto ciasto z owocami

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Lato to czas ciast z owocami. Oto najprostsze keto ciasto z owocami, jakie istnieje. Możecie użyć do niego zarówno truskawek, rabarbaru, jak i mniejszych owoców typu porzeczki, maliny czy borówki. Jest wyśmienite i proste w przygotowaniu, także polecam!
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 12 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą, dodając po trochu słodzidło. Gdy masa znacznie zwiększy swoją objętość i nie będzie wyczuwalnych grudek słodzidła, dodać żółtka (po jednym) oraz powoli wlewać olej kokosowy.
  • Wymieszać suche składniki i delikatnie wmieszać do ciasta. Przelać ciasto do tortownicy (jeśli nie korzystacie z silikonowej, to wyłożyć ją uprzednio papierem do pieczenia). Większe owoce pokroić na cząstki. Wyłożyć na wierzch i lekko wcisnąć w ciasto.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec ok. 35 – 40 minut. aż wierzch się przyrumieni.
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Najprostsze keto ciasto z owocami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
123.75
% RWS*
Tłuszcz
 
11.55
g
7
%
Tłuszcze nasycone
 
7.86
g
49
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.44
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.07
g
Cholesterol
 
54.56
mg
18
%
Sód
 
57.35
mg
2
%
Potas
 
80.26
mg
2
%
Węglowodany
 
3.73
g
12
%
Błonnik
 
1.71
g
7
%
Cukier
 
0.59
g
Białko
 
3.06
g
3
%
Witamina A
 
100.45
IU
2
%
Witamina C
 
1.67
mg
2
%
Wapń
 
56.89
mg
6
%
Żelazo
 
0.53
mg
3
%
Węglowodany netto
 
2.02
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

2 Comments

  1. Avatar for Marta

    Czy można słodzić inuliną?

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      Generalnie tak, chociaż inulina nie ma mocno słodkiego smaku, więc trzeba by było jej użyć sporo, żeby uzyskać odpowiedni efekt, a nie wiem jak by to wpłynęło na konsystencję…
      Ale proszę spróbować. 🙂 I dać potem koniecznie znać jak wyszło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu