Keto dieta to styl odżywiania, który zdobywa coraz większą popularność dzięki swoim zdrowotnym korzyściom i efektywności w odchudzaniu. Jednak może się ona czasami wydawać wyzwaniem, zwłaszcza w gorące letnie dni, kiedy potrzebujemy ugasić pragnienie czymś orzeźwiającym. Oto keto propozycja na chłodnik z awokado, który nie tylko zapewni orzeźwienie, ale także dostarczy cenne składniki odżywcze.
Keto zupa chłodnik z awokado, czyli jak dietą walczyć z upałami
Lato ciągle daje o sobie znać… Nawet jeśli na chwilę odpuszcza, to zaraz wraca ze zdwojoną siłą… Stąd zapotrzebowanie na jedzenie, które nie tylko nie rozgrzewa, ale raczej chłodzi. Do tej kategorii zalicza się wdzięczna, choć traktowana po macoszemu kategoria chłodników. Najbardziej popularnym chłodnikiem jest ten botwinkowy. Pyszny i mega zdrowy, jednak – w tradycyjnym wydaniu – bazuje na nabiale, którego niektórzy starają się jednak unikać. Poza tym, nie tylko botwinką człowiek żyje… 🙂 Okazuje się, że inne warzywa, a nawet owoce świetnie sprawdzają się w chłodnikach… 🙂
Mówiąc inne mam na myśli rzecz jasna awokado. Jest to miękki owoc, który stanowi skarbnicę zdrowych tłuszczów, więc jest wyjątkowo przyjazny diecie ketogenicznej. W dodatku świetnie nadaje się do blendowania, w wyniku czego powstaje aksamitna zupa krem. Nie należy jej jednak serwować na gorąco, gdyż awokado zawiera głównie tłuszcze jedno- i wielonienasycone, które pod wpływem obróbki termicznej przekształcają się w szkodliwe formy trans.
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis wyróżnia się szeregiem zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości na długo i sprzyja zdrowiu jelit
- solidna porcja tłuszczu ułatwia kontrolę apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów pomaga kontrolować glikemię i aktywować tryb spalania tkanki tłuszczowej, co sprzyja efektywnej eliminacji nadprogramowych kilogramów, także tych w postaci opornego tłuszczu trzewnego
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Keto zupa chłodnik z awokado – składniki
Bulion drobiowy
Bulion to niezbędny element każdej zupy. Tutaj mamy do czynienia z bulionem drobiowym. Można z powodzeniem skorzystać jednak z bulionu warzywnego (jeśli pominiecie dodatek mięsny, zupa będzie wtedy w pełni wegetariańska). Jak już wspominałam, ja bulion przygotowuję w szybkowarze, dzięki czemu staje się on esencjonalny i pełen prozdrowotnego kolagenu. Bez potrzeby wielogodzinnego gotowania. Serdecznie Wam ten sposób polecam! Można jednak do tego celu użyć także wolnowaru.
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
Jajka
Jako dodatek. Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, tym, co normalnie występuje sezonowo w okolicy i co byłyby w stanie same znaleźć w gospodarstwie. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
POZNAJ: Pozostałe przepisy na KETO zupy z jajkami
Namiary na niektóre składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Chłodnik z awokado
Wyposażenie
Składniki
- 2 szt. awokado dojrzałe
- 600 ml bulion drobiowy lub warzywny w wersji wege
- 4 szt. jajka
- 2 łyżki olej z awokado lub oliwa z oliwek (chyba, że bulion jest bardzo tłusty, to wtedy pominąć)
- 0,5 łyżeczki czosnek granulowany
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- kiełki rzodkiewki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Bulion lekko podgrzać (tylko do momentu rozpuszczenia się tłuszczu), zblendować z miękkim awokado i oliwą (jeśli używasz). Doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowanym. Przelać do miseczek i schłodzić w lodówce.
- W międzyczasie jajka ugotować na półtwardo. Podawać z połówkami jajka i kiełkami rzodkiewki.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.