Ryba w boczku ze szparagami – danie idealne na grilla
Mamy sezon grillowy, połączony z jeszcze chwilowo trwającym sezonem na szparagi… Czemu by nie skorzystać z takich okoliczności i nie przyrządzić pysznego keto obiadu w postaci ryby w boczku oraz szparagów w sosie holenderskim…? Te produkty idealnie do siebie pasują, a ich smaki się wzajemnie uzupełniają. Razem tworzą niezwykle przyjemny w odbiorze posiłek, który jest jednocześnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Jest także idealnie skomponowany pod dietę ketogeniczną w wersji wysokobiałkowej. Także jeśli jesteście na redukcji, w trakcie rekonwalescencji lub macie problemy z tarczycą – to danie jest szczególnie korzystne dla Was!
Ryba w boczku ze szparagami – składniki
🐟 Ryba 🐟
Tutaj filety z dowolnej ryby o białym lub różowym mięsie. Może to być więc zarówno łosoś, pstrąg, jak i dorsz, miruna, halibut czy tilapia. Ta ostatnia została użyta przeze mnie, ale to kwestia tego, że akurat miałam ją w zamrażarce… 🙂 Także do wyboru, do koloru. 😀

🥓 Boczek 🥓
W plastrach. Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać. 🙂
🌵 Szparagi 🌵
Prawdziwy hit okresu wiosenno – letniego. Sezon na nie trwa dość krótko, więc warto korzystać i najeść się ich na zapas… 😀 Mój zdecydowany faworyt to szparagi zielone i właśnie tych użyłam jako składnik dzisiejszego dania. Grillowałam surowe, ale można je wcześniej lekko podgotować.
UWAGA! Zielonych szparagów nie trzeba obierać! Wystarczy odłamać zdrewniałe końce.
🇳🇱 Sos holenderski 🇳🇱
Czyli bardzo prosty sos na bazie masła, musztardy i żółtek. Typowy dodatek do szparagów, pasujący także do ryby. Ma głęboki smak i aksamitną, kremową konsystencję oraz makro perfekcyjne do zastosowania na diecie ketogenicznej.

Ryba w boczku ze szparagami w sosie holenderskim
Składniki
Sos holenderski
- 15 g masło klarowane
- 1 szt. żółtka duże lub 2 małe
- 20 ml woda
- 10 g musztarda
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Filety owinąć boczkiem, szparagi obtoczyć w oliwie i posypać solą. Ułożyć wszystko na ruszcie. Rybę grillować przez ok. 5-8 minut z każdej strony razem ze szparagami mieszając je od czasu do czasu.
- W międzyczasie masło rozpuścić w garnuszku. Żółtko wymieszać z wodą i musztardą, posolić. Wlać do rozpuszczonego masła i gotować na małym ogniu aż całość zgęstnieje.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.