Ryba w boczku w towarzystwie zielonych szparagów i sosu holenderskiego to nie tylko niebo w gębie, ale także źródło prozdrowotnych właściwości. Ten wysokotłuszczowy posiłek to świetna propozycja obiadowa, która szybko nie pozwoli Ci poczuć głodu. Wkomponuj ją do swojego menu diety niskowęglowodanowej i daj się zaskoczyć wybornym smakiem i prostotą wykonania.
Ryba w boczku ze szparagami – danie nie tylko na grilla
Mamy sezon grillowy, połączony z jeszcze chwilowo trwającym sezonem na szparagi… Czemu by nie skorzystać z takich okoliczności i nie przyrządzić pysznego keto obiadu w postaci ryby w boczku oraz szparagów w sosie holenderskim…? Te produkty idealnie do siebie pasują, a ich smaki się wzajemnie uzupełniają. Razem tworzą niezwykle przyjemny w odbiorze posiłek, który jest jednocześnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Jest także idealnie skomponowany pod dietę ketogeniczną w wersji wysokobiałkowej. Także jeśli jesteś na redukcji, w trakcie rekonwalescencji lub masz problemy z tarczycą – to danie jest szczególnie korzystne dla Ciebie!
W jaki sposób ten keto przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis cechuje szereg zalet, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- bardzo wysoka zawartość białka zapewnia długotrwałe uczucie sytości i pomaga w regeneracji tarczycy
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz dostarcza budulec dla hormonów i zwiększa przyswajalność witamin
- niska zawartość węglowodanów ułatwia kontrolę glikemii i aktywację trybu spalania tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie proces redukcji masy ciała, włączając w to niebezpieczny tłuszcz trzewny
- kwasy omega-3 zawarte w potrawie działają przeciwutleniająco i pomagają redukować stany zapalne
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Ryba w boczku ze szparagami – składniki
Ryba
Tutaj filety z dowolnej ryby o białym lub różowym mięsie. Może to być więc zarówno łosoś, pstrąg, jak i dorsz, miruna, halibut czy tilapia. Ta ostatnia została użyta przeze mnie, ale to kwestia tego, że akurat miałam ją w zamrażarce… 🙂 Także do wyboru, do koloru. 😀
POZNAJ: Pozostałe KETO przepisy z udziałem ryb i owoców morza
W plastrach. Oczywiście najlepiej jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Was do interesującego rankingu w, którym dowiecie się który boczek ze sklepowych półek wybrać. 🙂
Prawdziwy hit okresu wiosenno – letniego. Sezon na nie trwa dość krótko, więc warto korzystać i najeść się ich na zapas… 😀 Mój zdecydowany faworyt to szparagi zielone i właśnie tych użyłam jako składnik dzisiejszego dania. Grillowałam surowe, ale można je wcześniej lekko podgotować.
UWAGA! Zielonych szparagów nie trzeba obierać! Wystarczy odłamać zdrewniałe końce.
Sos holenderski
Czyli bardzo prosty sos na bazie masła, musztardy i żółtek. Typowy dodatek do szparagów, pasujący także do ryby. Ma głęboki smak i aksamitną, kremową konsystencję oraz makro perfekcyjne do zastosowania na diecie ketogenicznej.
TEN PRZEPIS ZNAJDZIESZ W NASTĘPUJĄCYCH JADŁOSPISACH:
Ryba w boczku ze szparagami w sosie holenderskim
Składniki
- 3 szt. filety rybne najlepiej o białym mięsie (u mnie tilapia – ok. 375 g)
- 6 plastrów boczek
- 300 g szparagi umyte i pozbawione zdrewniałych końców
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sos holenderski
- 15 g masło klarowane
- 1 szt. żółtka duże lub 2 małe
- 20 ml woda
- 10 g musztarda
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
Sposób przygotowania
- Filety owinąć boczkiem, szparagi obtoczyć w oliwie i posypać solą. Ułożyć wszystko na ruszcie. Rybę grillować przez ok. 5-8 minut z każdej strony razem ze szparagami mieszając je od czasu do czasu.
- W międzyczasie masło rozpuścić w garnuszku. Żółtko wymieszać z wodą i musztardą, posolić. Wlać do rozpuszczonego masła i gotować na małym ogniu aż całość zgęstnieje.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.