W świecie kulinariów istnieje wiele potraw, które przyciągają uwagę swoim wyjątkowym smakiem i aranżacją. Jednym z przepisów, który wyróżnia się zarówno pod względem smaku, wyglądu jak i wartości odżywczych, jest Awokado nadziewane krewetkami lub tuńczykiem.
Dzisiaj przepis na szybką i pożywną przekąskę, która może przejąć w razie potrzeby także rolę śniadania, bądź kolacji. Jeśli ktoś próbuje zwiększyć ilość zdrowych tłuszczów w diecie, to ten przepis to idealne rozwiązanie. Ciężko nawet mówić tutaj o przepisie. Jest to bowiem awokado nadziewane krewetkami koktajlowymi w sosie na bazie majonezu, oczywiście domowego.
Awokado w roli pożywnej przekąski
Awokado to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Jest źródłem nie tylko zdrowych tłuszczów, ale także błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dlatego włączenie go do menu przyniesie liczne korzyści dla zdrowia.
Krewetki lub tuńczyk: Białko i smak w jednym
Kolejnym ważnym składnikiem dania są krewetki lub tuńczyk. Co przemawia za ich konsumpcją? Przede wszystkim, są one nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także niskokaloryczne i bogate w białko. Białko odgrywa kluczową rolę w budowie i naprawie tkanek, w związku z czym stanowi ważny element zdrowej diety. Krewetki oraz ryby dostarczają dodatkowo wielu składników mineralnych, między innymi jod, który jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.
POZNAJ: Pozostałe przepisy na KETO dania z ryb i owoców morza
Awokado nadziewane krewetkami lub tuńczykiem – uwagi praktyczne
Smaczne i jednocześnie oryginalne w swojej prostocie. Potrawę tę można podać w przekrojonym na pół awokado tak, jak na zdjęciu. Albo też bardziej się postarać i wydrążyć miąższ awokado, posiekać w drobną kostkę, wymieszać razem z krewetkami i wypełnić taką sałatką miseczkę powstałą ze skóry awokado. Ten drugi sposób będzie zdecydowanie bardziej praktyczny już podczas konsumpcji.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Awokado nadziewane krewetkami lub tuńczykiem
Składniki
- 125 gram krewetki koktajlowe lub tuńczyk (odsączone z zalewy)
- 2 łyżki majonez domowy
- 1/2 łyżeczki sos sriracha lub sambal oelek
- 1 szt. awokado dojrzałe
- 2 szczypty sól himalajska, kłodawska lub morska
- 2 szczypty pieprz
Sposób przygotowania
- Krewetki wymieszać z majonezem i sosem sambal oelek. Doprawić solą i pieprzem. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. W zagłębienie po pestce włożyć krewetki w sosie. Można skropić odrobiną soku z cytryny.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Awokado nadziewane krewetkami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie wyrafinowany smak i wartości odżywcze. Idealnie nadaje się na przekąskę, lekki posiłek lub przystawkę na przyjęcie. To jednocześnie doskonała propozycja dla tych, którzy cenią smak i korzyści zdrowotne zamknięte w jednym daniu.