wałek BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z MODERNCAVEGIRL wałek
Chcesz dostawać powiadomienie na e-mail gdy pojawi się nowy post?
Obiecuję - żadnych reklam, tylko przepyszne przepisy wprost na Twoją skrzynkę! smile

Awokado nadziewane krewetkami (Paleo, Keto)

Awokado w roli przekąski

Dzisiaj przepis na szybką i pożywną przekąskę, która może przejąć w razie potrzeby także rolę śniadania, bądź kolacji. Jeśli ktoś próbuje zwiększyć ilość zdrowych tłuszczy w diecie, to ten przepis to idealne rozwiązanie. Ciężko nawet mówić tutaj o przepisie. Jest to bowiem awokado nadziewane krewetkami koktajlowymi w sosie na bazie majonezu, oczywiście domowego. Smaczne i jednocześnie oryginalne w swojej prostocie. Można podać w przekrojonym na pół awokado tak, jak na zdjęciu. Albo też bardziej się postarać i wydrążyć miąższ awokado, posiekać w drobną kostkę, wymieszać razem z krewetkami i wypełnić taką sałatką miseczkę powstałą ze skóry awokado. Jak widzicie mi się nie chciało bawić… 🙂

Awokado nadziewane krewetkami – uwagi praktyczne

Oczywiście w tej formie przekąska jest odrobinę cięższa do jedzenia, bo miąższ trzeba wydrążać łyżeczką podczas konsumpcji. No i warunkiem koniecznym jest wtedy to, że awokado musi być bardzo dojrzałe. Musicie po prostu wybrać czy wolicie się bardziej pomęczyć przy przygotowaniu tego dania czy też później, w trakcie jedzenia. Nie ma lekko. Jak to się często mawia w mojej rodzinie w roli ogólnej prawdy życiowej – „nie można mieć wszystkich szczęść na raz”.  🙂 Brutalne, acz prawdziwe.

Tym optymistycznym akcentem żegnam się zostawiając Was z przepisem, gdyby jednak zaistniała potrzeba zgłębienia sposobu przygotowania prezentowanego dania.

Awokado nadziewane krewetkami

Modern Cavegirl
Pożywna przekąska z awokado i krewetek. Do tego bardzo prosta w wykonaniu. Danie smaczne i jednocześnie oryginalne w swojej prostocie.
Czas przygotowania 5 mins
Czas całkowity 5 mins
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa

Składniki
  

  • 125 gram krewetek koktajlowych odsączonych z zalewy
  • 2 łyżki majonezu domowego
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek opcjonalnie
  • 1 awokado dojrzałe
  • 2 szczypty soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • 2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania
 

  • Krewetki wymieszać z majonezem i sosem sambal oelek. Doprawić solą i pieprzem. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. W zagłębienie po pestce włożyć krewetki w sosie. Można skropić odrobiną soku z cytryny.
Wypróbowałaś/eś ten przepis?Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl!

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
Awokado nadziewane krewetkami
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
311.66
% RWS*
Tłuszcz
 
25.57
g
39
%
Tłuszcze nasycone
 
3.85
g
24
%
Tłuszcze trans
 
0.03
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
8.18
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
12.27
g
Cholesterol
 
106.5
mg
36
%
Sód
 
564.7
mg
25
%
Potas
 
668.96
mg
19
%
Węglowodany
 
9.3
g
3
%
Błonnik
 
6.99
g
29
%
Cukier
 
0.94
g
1
%
Białko
 
14.81
g
30
%
Witamina A
 
161.7
IU
3
%
Witamina C
 
10.24
mg
12
%
Wapń
 
57.87
mg
6
%
Żelazo
 
1.01
mg
6
%
Węglowodany netto
 
2.31
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal.
Potrzebne zaopatrzenie?Do codziennych zakupów polecam następujące sklepy internetowe:
zakupy Carrefour
zakupy polski koszyk
sklep auchan
zakupy bee.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ocena przepisu