tosty z batatów z jajkiem

Tosty z batatów z jajkiem i awokado (Paleo)

Tosty z batatów z jajkiem i awokado – kolacja na ciepło

Nie wiem jak Wy, ale ja przy tych temperaturach na zewnątrz czuję silną potrzebę jadania ciepłych posiłków. W okresie letnim nie stanowi to dla mnie większej różnicy – mogę spokojnie zjeść sałatkę na śniadanie, obiad ewentualnie na ciepło, a na kolację znowu przekąsić coś na zimno.

Co innego teraz…

Najchętniej każdy posiłek jadałabym na ciepło. Problem w tym, że to wymaga większej ilości przygotowań, a ostatnio ogarnął mnie jakiś leń w kuchni i nie chce mi się wymyślać posiłków… A co dopiero je przygotowywać… Najchętniej zakres niezbędnych przygotowań ograniczyłabym do wyciągnięcia składników z lodówki i od razu przeszła do konsumpcji. No ale miało być na ciepło…

Bataty z awokado – pyszne połączenie smakowe

To danie jest odpowiedzią zarówno na wyżej wspomnianą potrzebę, jak i – mam nadzieję przejściowe – lenistwo. Jego przygotowanie nie jest ani specjalnie praco- ani czasochłonne. Składniki też nie są specjalnie skomplikowane. Każdy, kto stosuje dietę Paleo prawdopodobnie posiada na stanie bataty i jajka, a także awokado. Z tych trzech prostych składników naprawdę można wyczarować cuda.

Ja postawiłam dzisiaj na podsmażane „tosty” z batatów z jajkiem sadzonym i guacamole. Smaczne, pożywne i rozgrzewające. I chwilowo nic mi więcej już do szczęścia nie potrzeba… 🙂

P.S. Nie powtórzcie tylko mojego błędu i obierzcie bataty ze skórki, bo wcale nie dodają tostom uroku, zwłaszcza w trakcie jedzenia…

tosty z batatów z jajkiem

Tosty z batatów z jajkiem

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Pożywne i rozgrzewające danie, idealne na zimne jesienne wieczory, kiedy trzeba zadbać o dodatkowe ciepło pochodzące z wewnątrz.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 2 szt. batat
  • 1 szt. awokado dojrzałe
  • 1/8 szklanki oliwa z oliwek
  • 0,5 szt. cytryna (sok wyciśnięty z niej)
  • 1 ząbek czosnek
  • 4 szt. jajka
  • 1 łyżka olej kokosowy do smażenia
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku
Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Bataty obrać ze skórki. Pokroić w ok. 1-centymetrowe plastry. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i smażyć bataty z dwóch stron aż staną się miękkie (ok. 3-4 minuty z każdej strony). W międzyczasie zblendować awokado z oliwą, sokiem z cytryny oraz czosnkiem. Przyprawić do smaku.
  • Miękkie bataty odsunąć na krawędź patelni, a na środek wbić jajka. Przysmażyć je do momentu ścięcia białka, przyprawić solą i pieprzem. Batatowe tosty zdjąć z patelni, posmarować guacamole i na wierzch położyć usmażone jajko. Smacznego!
POTRZEBUJESZ KETO JADŁOSPIS?Sprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie –> PRZECHODZĘ DO SKLEPU

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Tosty z batatów z jajkiem
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
668.71
% RWS*
Tłuszcz
 
43.78
g
27
%
Tłuszcze nasycone
 
12.59
g
79
%
Tłuszcze trans
 
0.04
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
5.11
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
23.37
g
Cholesterol
 
327.36
mg
109
%
Sód
 
257.36
mg
11
%
Potas
 
1413.9
mg
40
%
Węglowodany
 
57.75
g
193
%
Błonnik
 
14.3
g
60
%
Cukier
 
11.13
g
Białko
 
17.04
g
17
%
Witamina A
 
32690.62
IU
654
%
Witamina C
 
30.26
mg
37
%
Wapń
 
139.08
mg
14
%
Żelazo
 
3.74
mg
21
%
Węglowodany netto
 
43.45
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystasz z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Ciebie, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

2 Comments

  1. Avatar for Justyna

    Cześć Paula, czy bataty można ewentualnie zapiec w piekarniku? 🙂

    1. Avatar for cavegirl
      cavegirl says:

      Hej Justyna, tak- jak najbardziej można je upiec w piekarniku. 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu