Tosty z batatów z jajkiem i awokado – kolacja na ciepło
Nie wiem jak Wy, ale ja przy tych temperaturach na zewnątrz czuję silną potrzebę jadania ciepłych posiłków. W okresie letnim nie stanowi to dla mnie większej różnicy – mogę spokojnie zjeść sałatkę na śniadanie, obiad ewentualnie na ciepło, a na kolację znowu przekąsić coś na zimno.
Co innego teraz…
Najchętniej każdy posiłek jadałabym na ciepło. Problem w tym, że to wymaga większej ilości przygotowań, a ostatnio ogarnął mnie jakiś leń w kuchni i nie chce mi się wymyślać posiłków… A co dopiero je przygotowywać… Najchętniej zakres niezbędnych przygotowań ograniczyłabym do wyciągnięcia składników z lodówki i od razu przeszła do konsumpcji. No ale miało być na ciepło…
Bataty z awokado – pyszne połączenie smakowe
To danie jest odpowiedzią zarówno na wyżej wspomnianą potrzebę, jak i – mam nadzieję przejściowe – lenistwo. Jego przygotowanie nie jest ani specjalnie praco- ani czasochłonne. Składniki też nie są specjalnie skomplikowane. Każdy, kto stosuje dietę Paleo prawdopodobnie posiada na stanie bataty i jajka, a także awokado. Z tych trzech prostych składników naprawdę można wyczarować cuda.
Ja postawiłam dzisiaj na podsmażane „tosty” z batatów z jajkiem sadzonym i guacamole. Smaczne, pożywne i rozgrzewające. I chwilowo nic mi więcej już do szczęścia nie potrzeba… 🙂
P.S. Nie powtórzcie tylko mojego błędu i obierzcie bataty ze skórki, bo wcale nie dodają tostom uroku, zwłaszcza w trakcie jedzenia…
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Tosty z batatów z jajkiem
Składniki
- 2 szt. batat
- 1 szt. awokado dojrzałe
- 1/8 szklanki oliwa z oliwek
- 0,5 szt. cytryna (sok wyciśnięty z niej)
- 1 ząbek czosnek
- 4 szt. jajka
- 1 łyżka olej kokosowy do smażenia
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Bataty obrać ze skórki. Pokroić w ok. 1-centymetrowe plastry. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i smażyć bataty z dwóch stron aż staną się miękkie (ok. 3-4 minuty z każdej strony). W międzyczasie zblendować awokado z oliwą, sokiem z cytryny oraz czosnkiem. Przyprawić do smaku.
- Miękkie bataty odsunąć na krawędź patelni, a na środek wbić jajka. Przysmażyć je do momentu ścięcia białka, przyprawić solą i pieprzem. Batatowe tosty zdjąć z patelni, posmarować guacamole i na wierzch położyć usmażone jajko. Smacznego!
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Cześć Paula, czy bataty można ewentualnie zapiec w piekarniku? 🙂
Hej Justyna, tak- jak najbardziej można je upiec w piekarniku. 🙂