Jesień Paleo Przekąska

Tosty z batatów z jajkiem (Paleo)

Tosty z batatów z jajkiem

Kolacja na ciepło

Nie wiem jak Wy, ale ja przy tych temperaturach na zewnątrz czuję silną potrzebę jadania ciepłych posiłków. W okresie letnim nie stanowi to dla mnie większej różnicy- mogę spokojnie zjeść sałatkę na śniadanie, obiad ewentualnie na ciepło, a na kolację znowu przekąsić coś na zimno. Co innego teraz. Najchętniej każdy posiłek jadałabym na ciepło. Problem w tym, że to wymaga większej ilości przygotowań, a ostatnio ogarnął mnie jakiś leń w kuchni i nie chce mi się wymyślać co to ma być, przygotowywać i jeszcze podgrzewać każdego z tych kilku dziennych posiłków. Najchętniej zakres niezbędnych przygotowań ograniczyłabym do wyciągnięcia składników z lodówki i od razu przeszła do konsumpcji.

To danie jest odpowiedzią zarówno na wyżej wspomnianą potrzebę, jak i- mam nadzieję przejściowe- lenistwo. Jego przygotowanie nie jest ani specjalnie praco- ani czasochłonne. Składniki też nie są specjalnie skomplikowane. Każdy, kto stosuje dietę Paleo prawdopodobnie posiada na stanie bataty i jajka, a także awokado. Z tych trzech prostych składników naprawdę można wyczarować cuda. Ja postawiłam dzisiaj na podsmażane “tosty” z batatów z guacamole oraz jajkiem sadzonym. Smaczne, pożywne i rozgrzewające. I chwilowo nic mi więcej już do szczęścia nie potrzeba… 🙂

P.S. Nie powtórzcie tylko mojego błędu i obierzcie bataty ze skórki, bo wcale nie dodają tostom uroku, zwłaszcza w trakcie jedzenia…

Tosty z batatów z jajkiem

Pożywne i rozgrzewające danie, idealne na zimne jesienne wieczory, kiedy trzeba zadbać o dodatkowe ciepło pochodzące z wewnątrz.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 25 mins
Rodzaj dania Dodatek, Lunch, Przekąska
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 2 porcje

Składniki
  

  • 2 bataty
  • 1 awokado dojrzałe
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

Sposób przygotowania
 

  • Bataty obrać ze skórki. Pokroić w ok. 1-centymetrowe plastry. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i smażyć bataty z dwóch stron aż staną się miękkie (ok. 3-4 minuty z każdej strony). W międzyczasie zblendować awokado z oliwą, sokiem z cytryny oraz czosnkiem. Przyprawić do smaku. Miękkie bataty odsunąć na krawędź patelni, a na środek wbić jajka. Przysmażyć je do momentu ścięcia białka, przyprawić solą i pieprzem. Batatowe tosty zdjąć z patelni, posmarować guacamole i na wierzch położyć usmażone jajko. Smacznego!

2 Comments

  1. Cześć Paula, czy bataty można ewentualnie zapiec w piekarniku? 🙂

    1. cavegirl says:

      Hej Justyna, tak- jak najbardziej można je upiec w piekarniku. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating