Będąc na diecie bezbożowej, ale jeszcze nie niskowęglowodanowej uwielbiałam zawsze bataty. Stanowiły świetny zastępnik ziemniaków w ramach protokołu autoimmunologicznego. Później z nich zrezygnowałam, gdyż bataty – z zasady – nie są mile widziane na diecie ketogenicznej. Jednak nadal ciepło wspominam tosty z batatów z jajkiem i awokado jako pyszny i odżywczy posiłek. Teraz wracam do nich jako skutecznej opcji na doładowania węglowodanowe.
Bataty na KETO? W pewnych okolicznościach tak!
Bataty, z uwagi na dość wysoką zawartość węglowodanów netto (ok. 17 g w 100 g) nie są zbyt przyjazne keto diecie. Podobnie do innych warzyw korzeniowych należy więc spożywać je raczej w niewielkich ilościach. Mogą one jednak stanowić zdrowy element tzw. doładowań węglowodanowych przed lub po treningu, jeśli je stosujesz.
Także jeśli stosujesz cykliczną dietę ketogeniczną, na przykład dla wsparcia zdrowia hormonalnego, to ta propozycja będzie dla Ciebie idealna w dni o wyższym limicie węglowodanów.
Bataty w diecie KETO a skrobia oporna
Podobnie do ziemniaków charakteryzują się one także dość wysokim udziałem skrobi opornej, która aktywuje się podczas schłodzenia produktu uprzednio poddanego obróbce termicznej. Dotyczy to w szczególności batatów o jasnym miąższu. Keto bataty to więc te, które są odgrzewane, np. na drugi dzień.
Jeśli natomiast stosujesz liberalną wersję keto lub po prostu dietę niskowęglowodanową, z powodzeniem możesz je włączyć do menu.
Tosty z batatów z jajkiem i awokado: Posiłek na ciepło
Końcowa zawartość węglowodanów w tym smacznym daniu, w którym bataty pełnią rolę pieczywa nie jest do końca znana. Jeśli bowiem użyjesz batatów o jasnym miąższu i przygotujesz je wcześniej, to jakaś część węglowodanów zostanie przerobiona na skrobię oporną stanowiącą pożywkę dla bakterii jelitowych. Ogólny udział węglowodanów oraz wpływ tego dania na glikemię organizmu zmniejszają również dodatki w postaci guacamole i jajka sadzonego, pełnych zdrowych tłuszczów.
Z uwagi na fakt, że jest to bardzo smaczne danie, w pewnych okolicznościach można się nim cieszyć nawet na diecie ketogenicznej.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Tosty z batatów z jajkiem
Składniki
- 300 g batat obrane w plastrach
- 1 szt. awokado dojrzałe
- 1/8 szklanki oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnek
- 4 szt. jajka
- 1 łyżka olej kokosowy do smażenia
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Olej kokosowy rozgrzać na patelni i smażyć plastry z batatów z dwóch stron aż staną się miękkie (ok. 3-4 minuty z każdej strony). W międzyczasie zblendować awokado z oliwą oraz czosnkiem. Przyprawić do smaku.
- Miękkie bataty odsunąć na krawędź patelni, a na środek wbić jajka. Przysmażyć je do momentu ścięcia białka, przyprawić solą i pieprzem. Batatowe tosty zdjąć z patelni, posmarować guacamole i na wierzch położyć usmażone jajko. Smacznego!
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Cześć Paula, czy bataty można ewentualnie zapiec w piekarniku? 🙂
Hej Justyna, tak- jak najbardziej można je upiec w piekarniku. 🙂