Krówki to jeden z tych smaków, które przypominają dzieciństwo. Ich delikatna, ciągnąca konsystencja i słodycz sprawiają, że są one ulubieńcami wielu osób. Na diecie ketogenicznej rezygnacja z tradycyjnych słodyczy może wydawać się wyzwaniem, jednak istnieje wiele alternatyw, które są równie pyszne i zdrowe. Szybkie KETO krówki z masłem orzechowym i dynią to doskonały przykład, jak można cieszyć się smakiem ulubionych słodyczy, zachowując jednocześnie zasady diety niskowęglowodanowej.
Dlaczego KETO krówki są idealne na diecie ketogenicznej?
Ketogeniczne krówki, w przeciwieństwie do swoich oryginalnych odpowiedników oferują szereg korzyści zdrowotnych:
Oto główne zalety KETO krówek:
- Niski poziom węglowodanów – w przeciwieństwie do tradycyjnych krówek, które zawierają duże ilości cukru, te krówki są przygotowywane z użyciem słodzików, takich jak erytrytol.
- Bogactwo zdrowych tłuszczów – głównym składnikiem KETO krówek są tłuszcze, które dostarczają energii i wspierają proces ketozy.
- Brak cukru – tradycyjne krówki są pełne cukru, który podnosi poziom glukozy we krwi i może prowadzić do nagłych wahań energii. KETO krówki są wolne od cukru, co czyni je zdrową alternatywą.
- Łatwość i szybkość przygotowania – przygotowanie KETO krówek nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych, a cały proces zajmuje zaledwie kilka minut.
Ketogeniczne krówki z masłem orzechowym i dynią: Składniki
Aby przygotować idealne KETO krówki, niezbędne są odpowiednie składniki, które nie tylko spełnią wymagania diety ketogenicznej, ale także zapewnią odpowiednią konsystencję i smak. Oto główne z nich:
- Masło orzechowe to jedno z najpopularniejszych źródeł tłuszczu w diecie KETO. Jest bogate w zdrowe tłuszcze, a jego kremowa konsystencja doskonale sprawdza się w przygotowywaniu krówek. Warto jednak pamiętać, aby wybierać masło orzechowe bez dodatku cukru. Można je zastąpić pastą migdałową lub tahini, jak to ma miejsce w przypadku moich krówek.
- Erytrytol to najczęściej stosowany niskowęglowodanowy słodzik. Jest bezkaloryczny i nie wpływa na poziom glukozy we krwi, co czyni go przyjaznym diecie ketogenicznej.
- Mąka kokosowa: Służy do zagęszczenia masy krówkowej oraz nadania krówkom objętości.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Kwadraty dyniowe a’la krówka
Składniki
Krówka
- 1/4 szklanki puree dyniowe
- 3/4 szklanki tahini lub maso orzechowe
- 1/4 szklanki masło migdałowe lub maso orzechowe
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1/4 łyżeczki sól himalajska, kłodawska lub morska
- 2 łyżki erytrytol
- 1/2 szklanki mąka kokosowa
Polewa
- 2 łyżki olej kokosowy
- 1 łyżka erytrytol
- 2 łyżki karob przesiany przez sitko
Sposób przygotowania
Krówka
- Tahini, masło migdałowe, puree z dyni oraz erytrytol przełożyć do garnuszka i podgrzać na małym ogniu do lekkiego upłynnienia. Wymieszać, zdjąć z ognia i dodać ekstrakt z wanilii oraz sól. Następnie wmieszać dokładnie mąkę kokosową. W miarę ochładzania się masy mieszanie może być coraz cięższe, dlatego trzeba to zrobić sprawnie. Foremkę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i rozsmarować równomiernie. Wstawić do lodówki.
Polewa
- W tym samym garnuszku, w którym robiliśmy krówkę umieszczamy składniki polewy. Podgrzewamy do rozpuszczenia oleju i erytrytolu. Karob należy dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę oleju kokosowego. Płynną jednolitą masę wylać na krówkę i równomiernie rozsmarować po wierzchu. Wstawić do lodówki na 30 minut do pełnego stężenia. Po tym czasie pokroić na kwadraty i podawać. Przechowywać w lodówce.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.