Kwadraty dyniowe
Amerykańska Deser Jesień Keto Low Carb Paleo Przekąska Vegan Wege

Kwadraty dyniowe a’ la krówka (Keto, Paleo, LowCarb, Vegan)

Dobre nie tylko na cheat day

Weekend zbliża się wielkimi krokami. Jeśli zastanawiacie się czym zgrzeszyć w ramach cheat day, to mam dla Was specjalną propozycję. A mianowicie są to dyniowe kwadraty a’ la krówka. Bez pieczenia! Pewnie nazwa wiele nie wyjaśnia i dalej zastanawiacie się cóż to takiego… Otóż składają się one z masy migdałowo- sezamowej, dyni oraz polewy karobowej. Są bardzo smaczne, mają lekko krówkową konsystencję (stąd to porównanie) i w sumie są… zdrowe. 🙂 Dobra wiadomość jest więc taka, że nie musicie ograniczać się w ich spożywaniu tylko do cheat day! Następna dobra informacja to natomiast fakt, że bardzo szybko się je robi. Bez użycia piekarnika, a nawet miksera! Raz, dwa i nawet się nie obejrzycie, kiedy masa wyląduje w lodówce na krótki odpoczynek, a potem kiedy całkowicie zniknie. A zapewniam, że stanie się to bardzo szybko! 🙂

Orzech czy strączek- oto jest pytanie!

W smaku dyniowych kwadratów a’la krówka chyba na pierwszy plan wysuwa się sezam. Jeśli z jakiegoś powodu nie będzie Wam to pasować, zwiększcie proporcję masła migdałowego, a zmniejszcie ilość tahini. Masło migdałowe jest bowiem bardziej neutralne w smaku. Myślę, że bardzo może tutaj pasować także masło z orzechów ziemnych. Jest ono powszechnie dostępne, więc jeśli ktoś nie ma na stanie masła migdałowego czy tahini, można spróbować z masłem orzechowym. Trzeba mieć jednak na względzie fakt, że masło orzechowe nie wpisuje się w dietę Paleo. Jeśli chodzi o Keto, to tutaj zdania są podzielone. Niby duża zawartość tłuszczu oraz fakt, że ma ono w nazwie słowo „orzech” sugerowałyby, że się nadaje. Jednak nie wiem czy macie świadomość tego, że orzechy ziemne nie są tak naprawdę orzechami. Należą one botanicznie do rodziny strączkowych, stąd mają też inne właściwości niż prawdziwe orzechy.

Kwadraty dyniowe a’ la krówka

Masło orzechowe- nie takie złoto, co się świeci

Tak, jak w przypadku reszty strączkowych powodują problemy trawienne. I nie mam tu na myśli jedynie zwiększonego wydzielania gazów, jak to bywa po spożyciu strączków. Rośliny strączkowe zawierają bowiem problematyczne substancje takie, jak lektyny, saponiny oraz kwas fitowy, które nie tylko utrudniają proces trawienia, ale także obniżają zdolność organizmu do przyswajania mikroelementów z pożywienia. A to i tak nie wyczerpuje tematu szkodliwości strączków dla człowieka (dla zainteresowanych tu można znaleźć więcej informacji). Dlatego też ja całkowicie wyeliminowałam je z diety i radzę zrobić to wszystkim, którym zależy na swoim zdrowiu, bez względu na to jaki sposób odżywiania stosują.

Tyle na temat masła orzechowego, którego smak notabene uwielbiam… Przechodzimy zatem do konkretów.

Kwadraty dyniowe a’la krówka

Pożywna słodka przekąska na bazie dyni, tahini i masła migdałowego. Wyczuwalne nuty słonawe i sezamowe oraz lekko krówkowa konsystencja nadają im wyjątkowego charakteru.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 5 mins
Czas całkowity 50 mins
Rodzaj dania Deser, Dodatek, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Vegan, Wege
Porcje 16 porcje

Składniki
  

Krówka

  • 1/4 szklanki puree dyniowego
  • 3/4 szklanki tahini
  • 1/4 szklanki masła migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki drobnej soli himalajskiej lub morskiej
  • 2 łyżki erytrytolu ewentualnie ksylitolu lub cukru kokosowego (Paleo)
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej

Polewa

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 2 łyżki karobu przesianego przez sitko

Sposób przygotowania
 

Krówka

  • Tahini, masło migdałowe, puree z dyni oraz erytrytol przełożyć do garnuszka i podgrzać na małym ogniu do lekkiego upłynnienia. Wymieszać, zdjąć z ognia i dodać ekstrakt z wanilii oraz sól. Następnie wmieszać dokładnie mąkę kokosową. W miarę ochładzania się masy mieszanie może być coraz cięższe, dlatego trzeba to zrobić sprawnie. Foremkę 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i rozsmarować równomiernie. Wstawić do lodówki.

Polewa

  • W tym samym garnuszku, w którym robiliśmy krówkę umieszczamy składniki polewy. Podgrzewamy do rozpuszczenia oleju i erytrytolu. Karob należy dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę oleju kokosowego. Płynną jednolitą masę wylać na krówkę i równomiernie rozsmarować po wierzchu. Wstawić do lodówki na 30 minut do pełnego stężenia. Po tym czasie pokroić na kwadraty i podawać. Przechowywać w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating