keto koktajl moro na odchudzanie

Keto koktajl moro (Paleo, LowCarb, AIP)

KETO koktajl moro to nic innego jak smoothie na bazie awokado oraz innych zielonych warzyw. Image’u dopełniają borówki. Bez względu na ocenę jego wyglądu, jest to super smaczny i odżywczy sposób na rozpoczęcie dnia, także na diecie ketogenicznej.

Keto koktajl moro, czyli nie oceniaj po pozorach!

Dzisiejsza propozycja to najlepszy dowód na to, że pozory mogą mylić… 🙂 Keto koktajl moro nie grzeszy pięknością, ale zapewniam Was, że jest nie tylko pyszny, ale i pełen dobroczynnych mocy. 😀 Bazuje na samych zdrowych produktach (superfoods), odżywi i nasyci naprawdę na długi czas (600 kcal robi swoje… ;)). Świetny jako szybkie keto śniadanie – jego przygotowanie nie trwa nawet 5 minut! A to wszystko w łatwo przyswajalnej dla organizmu postaci. Dlatego właśnie tak kocham smoothies i zielone koktajle. 😀

Mam nadzieję jednocześnie, że uda mi się zarazić Was tym entuzjazmem dla tego typu śniadań. Jeśli martwi Was dość wysoka zawartość węglowodanów netto (ok. 14 g na porcję), to nie zrażajcie się. W tym posiłku macie tyle witamin, antyoksydantów i błonnika, że w pozostałą część dnia warzywa możecie już sobie spokojnie odpuścić… 😀 A tak na poważnie, to przy posiłku zawierającym 600 kcal to wcale nie jest tak dużo… 🙂

Keto koktajl moro – składniki

Awokado

Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.

Zielone warzywa

U mnie dzisiaj padło na seler naciowy i ogórka świeżego, ale nie ma przeciwwskazań, żeby wzbogacić je lub zastąpić szpinakiem czy inną zieleniną. Chodzi o uzupełnienie objętości, no i – przede wszystkim – dostawę witamin i minerałów, a – jak wiadomo – zielone warzywa mają ich najwięcej.

Borówki

Lub inne owoce jagodowe, np. jeżyny, maliny, owoce leśne. Są one prawdziwą kopalnią witamin i przeciwutleniaczy, a więc zaliczają się do kategorii superfoods. Jednocześnie są pysznymi letnimi owocami niskowęglowodanowymi. Można (a nawet powinno się) jeść je w nieograniczonych prawie ilościach. 😀 Wspaniale sprawdzają się zarówno na ciepło w wypiekach, jak i na zimno w deserach. Stanowią także świetny składnik sałatek.

Mleko kokosowe

Ja korzystałam z gęstego mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.

koktajl moro
Keto koktajl moro

Kakao surowe

Wspaniały superfood. Surowe kakao jest najlepsze, gdyż charakteryzuje się niskim stopniem przetworzenia oraz wyższą koncentracją witamin i minerałów. Tutaj najlepiej sprawdzi się wersja mielona. Można rzecz jasna użyć także zwykłego ciemnego kakao.

Tahini lub masło orzechowe

Dla wzbogacenia smaku, no i zwiększenia podaży tłuszczu oraz – w przypadku tahini – także minerałów (przede wszystkim wapnia). Takie masło/pasta nadaje także aksamitnej konsystencji.

Peptydy kolagenowe

Kluczowy element, gdyż stanowią tutaj główną porcję białka. Plus, kolagen – czy to pochodzenia morskiego czy wołowego – jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany „białkiem młodości„, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej należy je zastąpić białkiem grochu.

Greens, czyli mieszanka zielonych roślin

Ostatni składnik, jednak wcale nie najmniej ważny… 🙂 Jest to miks zasadotwórczych soków z traw, morskich superfoods (chlorella & spirulina), owoców jagodowych, zieleniny, probiotyków i adaptogenów o mocy antyoksydacyjnej równej 24 porcjom warzyw i owoców! Jest to mój hit ostatnich miesięcy, który włączyłam do menu na wiosnę i baaardzo go sobie chwalę. Biorę je codziennie mieszając z wodą lub dodając do smoothies.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

keto koktajl moro na odchudzanie

Koktajl moro

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Niezbyt piękny, ale nie dajcie się zwieść pozorom – keto koktajl moro jest bardzo smaczny i pożywny. Powstał na bazie awokado, kakao oraz borówek i ma dość specyficzny kolor, który mi kojarzy się z wojskowymi klimatami. Mimo mało zachęcającego koloru, jego walory smakowe i odżywcze są wyjątkowo wysokie, także warto włączyć go do śniadaniowego menu!
Czas przygotowania 5 minutes
Czas całkowity 5 minutes
Rodzaj dania Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Porcje 1 porcja
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vegan
vege

Wyposażenie

Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

  • 0,5 szt. awokado
  • 2 łodygi seler naciowy
  • 30 g ogórek świeży
  • 40 g borówki lub jeżyny/maliny/owoce leśne1 (zostawić kilka sztuk do dekoracji wierzchu)
  • 15 g surowe kakao
  • 10 g tahini lub masło orzechowe + łyżeczka na wierzch (ominąć dla AIP)
  • 125 ml gęste mleko kokosowe
  • 10 g kolagen (kolagen w proszku) lub białko grochu w wersji wege/vegan
  • 1 miarka greens (mieszanka zielonych roślin) opcjonalnie
Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Seler naciowy i ogórka pokroić na kawałki. Zblendować wszystkie składniki na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki. Wierzch udekorować kilkoma borówkami, dodatkową porcją masła orzechowego i listkiem mięty.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Koktajl moro
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
611.45
% RWS*
Tłuszcz
 
51.69
g
31
%
Tłuszcze nasycone
 
29.3
g
183
%
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.27
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
11.9
g
Sód
 
105.6
mg
5
%
Potas
 
812.92
mg
23
%
Węglowodany
 
24.78
g
Błonnik
 
11.66
g
49
%
Cukier
 
8.77
g
Białko
 
17.83
g
18
%
Witamina A
 
555.83
IU
11
%
Witamina C
 
17.79
mg
22
%
Wapń
 
64.76
mg
6
%
Żelazo
 
1.33
mg
7
%
Węglowodany netto
 
13.12
g
52
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1. Do kalkulacji wzięto borówki, jednak zamiast nich można użyć dowolnych innych owoców jagodowych, np. jeżyny (- 3 g węglowodanów netto/porcja), maliny (-2,5 g węglowodanów netto/porcja) czy owoce leśne.
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu