Keto koktajl moro, czyli nie oceniaj po pozorach!
Dzisiejsza propozycja to najlepszy dowód na to, że pozory mogą mylić… 🙂 Keto koktajl moro nie grzeszy pięknością, ale zapewniam Was, że jest nie tylko pyszny, ale i pełen dobroczynnych mocy. 😀 Bazuje na samych zdrowych produktach (superfoods), odżywi i nasyci naprawdę na długi czas (600 kcal robi swoje… ;)). Świetny jako szybkie keto śniadanie – jego przygotowanie nie trwa nawet 5 minut! A to wszystko w łatwo przyswajalnej dla organizmu postaci. Dlatego właśnie tak kocham smoothies i zielone koktajle. 😀
Mam nadzieję jednocześnie, że uda mi się zarazić Was tym entuzjazmem dla tego typu śniadań. Jeśli martwi Was dość wysoka zawartość węglowodanów netto (ok. 14 g na porcję), to nie zrażajcie się. W tym posiłku macie tyle witamin, antyoksydantów i błonnika, że w pozostałą część dnia warzywa możecie już sobie spokojnie odpuścić… 😀 A tak na poważnie, to przy posiłku zawierającym 600 kcal to wcale nie jest tak dużo… 🙂
Keto koktajl moro – składniki
Awokado
Mój ulubiony składnik smoothie i koktajli śniadaniowych. 🙂 Nadaje im wspaniałą aksamitną konsystencję. No i stanowi świetne źródło zdrowych tłuszczy. Uwielbiam awokado zarówno na słodko (na przykład w postaci czekoladowego musu), jak i w sałatkach. Stanowi ono świetny składnik różnego rodzaju przekąsek, gdyż jest wysoko odżywcze i mocno sycące.
Zielone warzywa
U mnie dzisiaj padło na seler naciowy i ogórka świeżego, ale nie ma przeciwwskazań, żeby wzbogacić je lub zastąpić szpinakiem czy inną zieleniną. Chodzi o uzupełnienie objętości, no i – przede wszystkim – dostawę witamin i minerałów, a – jak wiadomo – zielone warzywa mają ich najwięcej.
Borówki
Lub inne owoce jagodowe, np. jeżyny, maliny, owoce leśne. Są one prawdziwą kopalnią witamin i przeciwutleniaczy, a więc zaliczają się do kategorii superfoods. Jednocześnie są pysznymi letnimi owocami niskowęglowodanowymi. Można (a nawet powinno się) jeść je w nieograniczonych prawie ilościach. 😀 Wspaniale sprawdzają się zarówno na ciepło w wypiekach, jak i na zimno w deserach. Stanowią także świetny składnik sałatek.
Mleko kokosowe
Ja korzystałam z gęstego mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda.
Kakao surowe
Wspaniały superfood. Surowe kakao jest najlepsze, gdyż charakteryzuje się niskim stopniem przetworzenia oraz wyższą koncentracją witamin i minerałów. Tutaj najlepiej sprawdzi się wersja mielona. Można rzecz jasna użyć także zwykłego ciemnego kakao.
Tahini lub masło orzechowe
Dla wzbogacenia smaku, no i zwiększenia podaży tłuszczu oraz – w przypadku tahini – także minerałów (przede wszystkim wapnia). Takie masło/pasta nadaje także aksamitnej konsystencji.
Peptydy kolagenowe
Kluczowy element, gdyż stanowią tutaj główną porcję białka. Plus, kolagen – czy to pochodzenia morskiego czy wołowego – jest bardzo ważnym aminokwasem, pozwalającym utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie, w tym przede wszystkim zdrowe stawy, skórę i kości. Wspomaga jednak także układ trawienny, krwionośny oraz procesy metaboliczne. Jest nazywany „białkiem młodości„, warto więc włączyć go do codziennego menu. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej należy je zastąpić białkiem grochu.
Greens, czyli mieszanka zielonych roślin
Ostatni składnik, jednak wcale nie najmniej ważny… 🙂 Jest to miks zasadotwórczych soków z traw, morskich superfoods (chlorella & spirulina), owoców jagodowych, zieleniny, probiotyków i adaptogenów o mocy antyoksydacyjnej równej 24 porcjom warzyw i owoców! Jest to mój hit ostatnich miesięcy, który włączyłam do menu na wiosnę i baaardzo go sobie chwalę. Biorę je codziennie mieszając z wodą lub dodając do smoothies.
Koktajl moro
Wyposażenie
Składniki
- 0,5 szt. awokado
- 2 łodygi seler naciowy
- 30 g ogórek świeży
- 40 g borówki lub jeżyny/maliny/owoce leśne1 (zostawić kilka sztuk do dekoracji wierzchu)
- 15 g surowe kakao
- 10 g tahini lub masło orzechowe + łyżeczka na wierzch (ominąć dla AIP)
- 125 ml gęste mleko kokosowe
- 10 g kolagen (kolagen w proszku) lub białko grochu w wersji wege/vegan
- 1 miarka greens (mieszanka zielonych roślin) opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Seler naciowy i ogórka pokroić na kawałki. Zblendować wszystkie składniki na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki. Wierzch udekorować kilkoma borówkami, dodatkową porcją masła orzechowego i listkiem mięty.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.