Keto ciasto śniadaniowe, czyli połączenie przyjemnego z pożytecznym
Skąd pomysł na takie właśnie keto śniadanie…? Skojarzenie wzięło się stąd, że spód to mieszanka pestek i orzechów (taka jakby granola), masa jest jogurtowa, a dodatek stanowią owoce. A przecież jogurt z granolą i owocami to jedna z popularniejszych form śniadania. Oczywiście u mnie wszystko jest utrzymane w klimatach niskowęglowodanowych. 🙂
Od razu Wam zdradzę, że masa jogurtowa zawiera także sekretny składnik, którego na pewno się tam nie spodziewacie… 😛 Sprawia on, że produkt końcowy jest dużo bardziej wartościowy odżywczo, bez szkody dla smaku czy struktury.
Należy przy tym zaznaczyć, że porcja takiego keto ciasta śniadaniowego dostarcza 250 kcal i niecałe 5 g węglowodanów netto. Prawda, że nieźle to wygląda pod kątem wymogów diety ketogenicznej? 🙂 Jeśli dodamy do tego kawę kuloodporną, zwłaszcza taką na bogato (np. taką jak tu), to wychodzi z tego całkiem niezłe keto śniadanko… 🙂
Keto ciasto śniadaniowe – składniki

🍪 Spód 🍪
To miks wielu rzeczy, głównie pestek, orzechów, kokosa i masła orzechowego. Aby nadać masie bardziej plastyczną konsystencję, warto dodać nierafinowany olej kokosowy. W roli słodzidła zaś wystąpił bezcukrowy syrop klonowy.
🥥 Jogurt kokosowy 🥥
Alternatywnie można użyć śmietany kokosowej PlantOn Sour Creamo, lub nawet prawdziwej gęstej śmietany kokosowej (coconut cream), która oddziela się od płynu po schłodzeniu puszki mleka kokosowego.
🥦 Kalafior 🥦
To właśnie ten sekretny składnik… 😀 Stanowi on element masy jogurtowej. Już nie pierwszy raz udaje on twaróg i wychodzi mu to naprawdę nieźle. Jeśli nie wierzycie, że kalafior można z powodzeniem stosować w słodkich daniach, to zapraszam do zapoznania się z moją kolekcją dań z jego udziałem (przede wszystkim pseudoserniki). Większość z nich to właśnie kalafior w słodkim wydaniu… 🙂 Jeśli nie dacie rady przełknąć niczego co zawiera w sobie kalafiora, to ostatecznie można go pominąć i podwoić ilość jogurtu.
🍧 Galaretka owocowa 🍧
Oczywiście bezcukrowa. Zarówno w przypadku masy jogurtowej, jak i wierzchniej warstwy można skorzystać ze sklepowych gotowców lub sporządzić ją samemu na bazie żelatyny (lub agaru) i napoju Bolero (u mnie cytrynowe i o smaku guarany), które stanowić będzie od razu źródło słodkości. Alternatywnie można użyć stewii w płynie lub kropelek smakowych.

🐄 Żelatyna 🐄
Zwyczajowo stosowana jest jako składnik galaretek i deserów na zimno. Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita. Dlatego warto ją wprowadzić do menu na stałe, nie tylko w postaci deserów… 😛 Istotną kwestią jest jej pochodzenie. Najlepiej, żeby była ekologiczna lub z naturalnego chowu (z bydła pastwiskowego). W wersji wegetariańskiej można spróbować ją pominąć lub użyć agaru do utrwalenia kremu.
🍓 Owoce 🍓
Najlepiej świeże, sezonowe i jak najbardziej niskowęglowodanowe. Ja akurat miałam jabłko, które aż prosiło się, żeby się nad nim zlitować, więc nie było innego wyjścia… 😉 Świetnie sprawdzą się tutaj wszelkie owoce jagodowe takie jak maliny, borówki, jeżyny, ale także truskawki czy – aktualny debiut sezonowy – rabarbar.

Ciasto śniadaniowe
Wyposażenie
- tortownica Ø 20 cm
Składniki
Spód
- 30 g migdały blanszowane
- 30 g pestki dyni
- 30 g słonecznik
- 15 g len złoty
- 25 g chipsy kokosowe
- 20 g masło orzechowe
- 40 g nierafinowany olej kokosowy
- 3 łyżki bezcukrowy syrop klonowy lub inne keto słodzidło
Masa kalafiorowa
- 1 szt. galaretka cytrynowa lub 10 g żelatyny
- 250 g kalafior
- 200 g jogurt kokosowy lub śmietana kokosowa (u mnie ta druga)
- 1 łyżeczka napój w proszku słodzony stewią Bolero cytrynowy
Galaretka
- 1 łyżeczka żelatyny (5 g)
- ¼ – ½ łyżeczki napój w proszku słodzony stewią Bolero o smaku guarany lub dowolny czerwony
- 150 ml woda świeża filtrowana
- 50 ml woda wrząca
- 80 g niskowęglowodanowych owoców (u mnie jabłko, ale lepsze będą borówki, maliny lub jeżyny)
Sposób przygotowania
Spód
- Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze i rozdrobnić. Powstałą masą wylepić dno tortownicy Ø 20 cm, wyłożonej uprzednio folią spożywczą.
Masa kalafiorowa
- Kalafiora ugotować do miękkości. Galaretkę cytrynową/żelatynę rozpuścić w 150 ml zimnej wody z napojem bolero, a gdy nasiąknie zalać 50 ml wrzątku i dokładnie wymieszać. Zblendować kalafiora z galaretką, a gdy masa przestygnie także ze śmietaną kokosową. Powstałą masę wylać na spód i wstawić do lodówki do stężenia (ok. 1 h).
Galaretka
- Napój Bolero wraz z żelatyną rozpuścić w świeżej, chłodnej wodzie. Zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać do pełnego rozpuszczenia. Lekko schłodzić i wylać na stężałą masę kalafiorową. Ułożyć owoce. Wstawić ponownie do lodówki na min. 2 h.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu).
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.