Niech to wyjątkowe keto ciasto orzechowe z kremem kawowym i galaretką będzie gwiazdą Twojego stołu. Spraw sobie i swoim bliskim niezapomnianą ucztę smaków i aromatów.
Białka ubić na sztywno z solą, cream of tartar i erytrytolem. Żółtka wymieszać z mlekiem kokosowym i rozpuszczonym tłuszczem. Dodać suche składniki i wymieszać. Następnie delikatnie połączyć z pianą z białek. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160℃ w trybie termoobiegu do suchego patyczka (ok. 25 minut). Ostudzić, przekroić na 2 blaty.
Krem Kawowy
Schłodzone mleko kokosowe ubić na sztywno z kawą w proszku (najlepiej wstawić do zamrażarki na 30 minut przed ubijaniem). Dosłodzić kropelkami, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać do połączenia.
Kremem przełożyć biszkopt orzechowy i wstawić do lodówki.
Galaretka Kawowa
Zaparzyć kawę o objętości ok. 350 ml, dosłodzić kropelkami i rozpuścić w niej żelatynę. Wstawić do lodówki, a gdy lekko stężeje, wylać na wierzch ciasta. Umieścić z powrotem w lodówce na min. 2 h do pełnego stężenia.