Go Back Email Link
+ servings
sycylijskie keto ciasto z jabłkami

Sycylijskie ciasto z jabłkami

Modern Cavegirl
Puszyste i wilgotne sycylijskie keto ciasto z jabłkami to prawdziwy majstersztyk w wykonaniu mojej mamy. U nas w wersji z żurawiną suszoną, jednak w celu obcięcia węglowodanów proponuję żurawinę świeżą. Ciasto idealne do kawy na wszelkie spotkania towarzyskie, nie tylko w trakcie Karnawału... :)
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 45 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcji
Kalorie 114.73 kcal

Składniki
  

Ciasto

Dekoracja

Sposób przygotowania
 

  • Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i posypać zmielonymi orzechami lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny, dodać żurawinę. Jajka ubić, dodać wanilię i cukier, aż do uzyskania kremowej puszystej masy. Dodać stopione masło, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy, następnie połowę mieszkanki jabłek z żurawiną, znowu ciasto i na wierzch warstwę jabłek z żurawiną. Wierzch ciasta posypać mieszanką cukru pudru z cynamonem. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni w trybie pieczenia góra + dół.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu