Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze i rozdrabniać do uzyskania jednorodnego ciasta. Prostokątną foremkę do tarty o wymiarze 34 cm x 9 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem (u mnie poszło ok. 3/4 uzyskanej masy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra + dół przez ok 12 minut. Ostudzić
Nadzienie
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn. Dodać wydrążony miąższ z 1,5 marakui i zblendować. Przelać przez sitko do garnuszka w celu pozbycia się pozostałości pestek. Dolać mleko kokosowe oraz agar i podgrzewać aż do momentu zagotowania się. Odstawić z gazu i przestudzić. Gdy masa się ochłodzi i lekko zgęstnieje, wylać na spód i wstawić do lodówki do pełnego stężenia. Przed podaniem ozdobić plastrami figi i miąższem marakui.