Cofnij Email Link
+ porcje
keto tarta egzotyczna

Tarta egzotyczna

Avatar for Modern Cavegirl
Ukłon w stronę minionego lata, czyli keto tarta egzotyczna. :) Pyszna, orzeźwiająca i idealna na ostatnie cieple dni. Viva l'estate!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 12 minuty
Czas całkowity 22 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Tropikalna
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 224.34 kcal

Składniki
  

Spód

Nadzienie

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze i rozdrabniać do uzyskania jednorodnego ciasta. Prostokątną foremkę do tarty o wymiarze 34 cm x 9 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem (u mnie poszło ok. 3/4 uzyskanej masy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w trybie góra + dół przez ok 12 minut. Ostudzić

Nadzienie

  • Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn. Dodać wydrążony miąższ z 1,5 marakui i zblendować. Przelać przez sitko do garnuszka w celu pozbycia się pozostałości pestek. Dolać mleko kokosowe oraz agar i podgrzewać aż do momentu zagotowania się. Odstawić z gazu i przestudzić. Gdy masa się ochłodzi i lekko zgęstnieje, wylać na spód i wstawić do lodówki do pełnego stężenia. Przed podaniem ozdobić plastrami figi i miąższem marakui.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)