Cofnij Email Link
+ porcje
tarta z panna cottą i galaretką malinową

Tarta z panna cottą

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszne połączenie ciasta z deserem - keto tarta z panna cottą. Kruchy spód ciasta fantastycznie komponuje się z kremową panna cottą. Galaretka malinowo - różana stanowi natomiast wspaniałe zwieńczenie całości zarówno pod względem kolorystycznym, jak i smakowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 2 godziny 30 minuty
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 149.47 kcal

Składniki
  

Kruchy spód

Matcha Panna Cotta

Galaretka malinowo - różana

Sposób przygotowania
 

Kruchy spód

  • Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze aż do uzyskania jednorodnego ciasta. Wylepić nim okrągłą formę do tarty (ok 16 - 18 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb pieczenia góra + dół) przez ok. 12 - 15 minut aż do lekkiego zrumienienia.

Matcha Panna Cotta

  • Żelatynę namoczyć w odrobinie mleka kokosowego. Resztę mleka kokosowego podgrzać ze słodzidłem, matchą i ekstraktem z wanilii aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę do mleka kokosowego i dokładnie wymieszać. Ostudzić,a gdy zacznie lekko tężeć wylać na upieczony spód i umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.

Galaretka malinowo - różana

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej herbatce malinowej (najlepiej zaparzyć herbatkę w mniejszej ilości wrzątku, a po rozpuszczeniu żelatyny dopełnić zimną wodą). Dodać wodę różaną oraz stewię i wymieszać. Odstawić do lekkiego zastygnięcia, po czym wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)