Nie ma to co domowy likier jajeczny na Wielkanoc - w końcu to jajeczne święto, więc i trunku na bazie jaj nie może zabraknąć! W tym wypadku jest to keto ajerkoniak, czyli likier jajeczny w wersji niskowęglowodanowej. Uwaga - tylko dla osób lubiących mocne wrażenia... :D
1porcjamleko skondensowanez przepisu powyżej (u mnie ok. 300 ml)
Sposób przygotowania
Mleko skondensowane
Oba typy mleka połączyć w garnuszku i zagotować. Zmniejszyć ogień tak, żeby całość lekko bąblowała i gotować przez 1h aż płyn widocznie się zagęści. Na koniec dodać słodzidło i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Ajerkoniak
Żółtka ubić z keto słodzidłem na jasną, puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, po czym dalej miksować dolewając cienką strużką spirytus uważając, żeby się nie zważyło. Kontynuować dodając powolutku skondensowane mleko kokosowe. Przelać do butelki. Najlepiej odstawić na 24 h, żeby smaki dobrze się połączyły, ale na świeżo też smakuje wyśmienicie. Uwaga - przechowywany w lodówce mocno gęstnieje!