Cofnij Email Link
+ porcje
keto ajerkoniak

Ajerkoniak

Avatar for Modern Cavegirl
Nie ma to co domowy likier jajeczny na Wielkanoc - w końcu to jajeczne święto, więc i trunku na bazie jaj nie może zabraknąć! W tym wypadku jest to keto ajerkoniak, czyli likier jajeczny w wersji niskowęglowodanowej. Uwaga - tylko dla osób lubiących mocne wrażenia... :D
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 45 minuty
Rodzaj dania Koktajle
Ilość porcji 10 porcji
Kalorie 130.42 kcal

Składniki
  

Mleko skondensowane

Ajerkoniak

  • 3 szt. żółtka
  • 35 g keto słodzidło zmielonego na puder np. alluloza lub erytrytol
  • 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
  • 125 ml spirytus
  • 1 porcja mleko skondensowane z przepisu powyżej (u mnie ok. 300 ml)

Sposób przygotowania
 

Mleko skondensowane

  • Oba typy mleka połączyć w garnuszku i zagotować. Zmniejszyć ogień tak, żeby całość lekko bąblowała i gotować przez 1h aż płyn widocznie się zagęści. Na koniec dodać słodzidło i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Ajerkoniak

  • Żółtka ubić z keto słodzidłem na jasną, puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii, po czym dalej miksować dolewając cienką strużką spirytus uważając, żeby się nie zważyło. Kontynuować dodając powolutku skondensowane mleko kokosowe. Przelać do butelki. Najlepiej odstawić na 24 h, żeby smaki dobrze się połączyły, ale na świeżo też smakuje wyśmienicie. Uwaga - przechowywany w lodówce mocno gęstnieje!
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)