Go Back
Tarta jogurtowo - porzeczkowa

Tarta porzeczkowo - jogurtowa

Keto tarta jogurtowo - porzeczkowa to nie tylko pyszny deser, ale przede wszystkim element profilaktyki zdrowia! :D Niskowęglowodanowa i pełna witaminy C wzmocni odporność i pomoże uchronić przed wirusami. Jest więc idealna na aktualny sezon zwiększonej zachorowalności!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Polska, Wege
Ilość porcji 12 porcji
Calories 127 kcal

Składniki
  

Spód

  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rafinowanego
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/8 szklanki erytrytolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nadzienie jogurtowo - porzeczkowe

  • 400 g czarnej porzeczki (może być mrożona)
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie - jeśli masa porzeczkowa jest mocno płynna)
  • 400 g jogurtu kokosowego gęstego, o konsystencji zbliżonej do jogurtu greckiego lub nawet gęstszy
  • 1 jajko duże lub 2 mniejsze
  • 1/4 szklanki erytrytolu (lub 1/2 szklanki w zależności czy lubicie bardzo słodkie czy lekko kwaskowe ciasto)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Mąkę kokosową podprażyć przez chwilę na suchej patelni, aby lekko się zrumieniła. Wszystkie składniki spodu wymieszać w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Wyłożyć nim okrągłą formę do tarty lub tortownicę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić przez ok 30 minut. Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut.

Nadzienie jogurtowo - porzeczkowe

  • Czarną porzeczkę rozmrozić, rozdrobnić trochę w malakserze, wymieszać z chia i odstawić na 5 minut. Wyłożyć na podpieczony spód. Jajko ubić z jogurtem kokosowym, erytrytolem i ekstraktem z wanilii. Wylać na czarną porzeczkę. Można też najpierw wylać masę jogurtową, a następnie wyłożyć kleksy z masy porzeczkowej i za pomocą noża stworzyć marmurkowy wzór. Piec kolejne 20 - 25 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Jogurt użyty do nadzienia musi być bardzo gęsty. Ja korzystam zazwyczaj z tzw. vegangurtów firmy PlantOn (bardzo gęsty), ale Pilos też się sprawdził. Jeśli jogurt, którego używasz ma rzadszą konsystencję, zwiększ ilość jajek.
2. Ciasto po upieczeniu należy ostudzić i najlepiej całkowicie schłodzić w lodówce. Jogurtowe nadzienie tężeje pod wpływem niskiej temperatury, co ułatwia porcjowanie.
3. Nadzienie jogurtowe powinno mieć kremową, ale nie płynną konsystencję (jak na zdjęciach). Jeśli nie wpisuje się to w Twoje preferencje, proponuję zwiększyć ilość jajek użytych do nadzienia.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 127 kcal
Tłuszcz: 9,3 g
Węglowodany: 7,8 g
Błonnik 2,6 g
Białko 3,0 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: