Wydaje Wam się, że kalafior nie idzie w parze z borówkami...? Nic bardziej mylnego! Keto tarta kalafiorowa z borówkami to pyszny dowód na to, że to niezwykle udane połączenie! Słodkie, warzywne, a przede wszystkim niskowęglowodanowe i wysoko odżywcze. Polecam do kawy!
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i utrzeć na gładką masę. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ciastem. Wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° w trybie grzania "góra + dół" na ok. 8 - 12 minut do lekkiego przyrumienienia.
Budyń z kalafiora
Kalafiora ugotować do miękkości, przelać zimną wodą, po czym mocno odcisnąć z wody. Zblendować go z pozostałymi składnikami na gładki krem. Wyłożyć na podpieczony spód, posypać borówkami i piec przez kolejne 15 - 20 minut.