Cofnij Email Link
+ porcje
keto ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Avatar for Modern Cavegirl
To pyszne i piękne keto ciasto z rabarbarem i truskawkami uświetniło celebrację Dnia Mamy i stanowiło wyśmienity dodatek do popołudniowej kawy. Jest to propozycja o bardzo wiosenno - letnim charakterze, idealna na ciepłe dni, także polecam!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny 50 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 8 porcji
Kalorie 205.37 kcal

Składniki
  

Biszkopt

Rhubarb curd

Galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania
 

Biszkopt

  • Masło roztopić i ostudzić. Mąkę kokosową wymieszać z cream of tartar. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać po łyżce erytrytolu i dalej ubijać aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Dodawać po trochu masła i suchych składników i delikatnie mieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut (aż lekko się przyrumieni).

Rhubarb curd

  • Rabarbar zasypać dwoma łyżkami erytrytolu i gotować aż całość zmięknie. Zblendować na gładką masę. Żółtka ubić z pozostałym erytrytolem na puszystą jasną masę. Połączyć z jeszcze ciepłą masą rabarbarową hartując żółtka. Przelać całość do garnuszka i podgrzewać do zgęstnienia. Zestawić z palnika i lekko ostudzić. Jak masa będzie jeszcze ciepła, ale już nie gorąca, dodać masło klarowane oraz rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. Ostudzić i wyłożyć na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki do zgęstnienia.

Galaretka truskawkowa

  • Galaretkę zalać 200 ml wrzątku i rozpuścić. Dolać 200 ml zimnej wody, posłodzić stewią. Truskawki wyłożyć na wierzch masy rabarbarowej. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum 2h.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)