Cofnij Email Link
+ porcje
faworki bez cukru i glutenu

Faworki

Avatar for Modern Cavegirl
Karnawał rządzi się swoimi prawami... Na przykład takimi, że istnieje przyzwolenie na zajadanie się różnymi pysznościami. Jeśli chcecie zatem pozbyć się ostatnich wyrzutów sumienia, polecam karnawałowe słodkości w wersji niskowęglowodanowej, np. takie oto keto faworki. Posypane erytrytolem w pudrze smakują wybornie!
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas oczekiwania 30 minuty
Czas całkowity 55 minuty
Rodzaj dania Deser
Ilość porcji 10 porcji po 3 sztuki
Kalorie 180.07 kcal

Składniki
  

Sposób przygotowania
 

  • Mąki wymieszać z solą, proszkiem i sodą. Wbić jajka, dodać śmietanę, masło i wódkę/spirytus. Wyrobić rękoma elastyczne ciasto. Nakryć ściereczką i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą dość cienko rozwałkować, wykrawać prostokąty z przecięciem w środku. Powtórzyć z resztą ciasta. Olej kokosowy mocno rozgrzać na patelni lub w rondlu. Smażyć po kilka sztuk na raz z obu stron aż lekko się zrumienią. Odstawiać do odsączenia na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Przed podaniem posypać erytrytolem w pudrze.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Jeśli do ciasta dodacie więcej soli lub ulubione przyprawy i zrezygnujecie z erytrytolu, to wyjdą z tego pyszne krakersy. :)