Marzy Ci się keto śniadanie na słodko...? Oto propozycja, która powinna zaspokoić to zapotrzebowanie... :) Keto bułka kalafiorowa z budyniem i malinami to niskowęglowodanowa wariacja na temat znanej i lubianej drożdżówki z budyniem. Słodka bułeczka w towarzystwie kawy stanowi smaczny pomysł na posiłek, który jednocześnie dostarczy wartości odżywczych. Polecam!
3-5szt.malinylub inne miękkie owoce jagodowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Bułka kalafiorowa
Białko jaja ubić na sztywno ze szczyptą soli i keto słodzidłem. Wmieszać żółtko i olej kokosowy, a następnie mąkę łubinową i proszek do pieczenia. Połączyć delikatnie z puree z kalafiora. Ciasto umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku za pomocą łyżki do lodów zrobić miejsce na budyń. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° z włączoną funkcją termoobiegu. Piec przez ok. 15 minut.
Budyń
Żółtko wymieszać ze śmietaną kokosową, dosłodzić kropelkami smakowymi. Wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzchu umieścić maliny. Piec kolejne 10 - 15 minut aż budyń zgęstnieje a maliny się lekko zapieką.