Pyszne i intensywnie czekoladowe ciastka polecają się do kawy! Popękane keto ciastka czekoladowe to wspaniały keto deser, który zawiera niewiele ponad 2 g węglowodanów netto. No taką dietę to ja rozumiem...! :D
Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z kakao i solą.
Jajko ubić z erytrytolem i ekstraktem waniliowym na puszysty jasny krem (ok. 5 - 6 minut). Powoli dolewać masę czekoladową dalej ubijając. Delikatnie wmieszać suche składniki.
Powstałe ciasto podzielić na 10 równych części, formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°. Piec przez ok. 12 minut. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika. Nie ruszać ciastek dopóki całkiem nie ostygną (zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne).