Kolejny pyszny dowód na to, że jabłka na keto diecie wcale nie są całkowicie wykluczone. Oto bowiem keto jabłecznik w pełnej krasie. Efekt w postaci miękkiego i puszystego, a zarazem soczystego ciasta uzyskuje się dzięki warstwom jabłek. Mocno cytrynowe, w angielskim stylu - idealne do popołudniowej herbaty!
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jabłka pokroić w cienkie plastry, pokropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć razem z masłem orzechowym i erytrytolem. Dalej ucierając wbijać pojedynczo jajka. Połączyć ze sobą pozostałe suche składniki i dodawać powoli do masy. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny spod jabłek.
W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia umieścić ok. 1/3 ciasta i przełożyć 1/2 jabłek. Powtórzyć. Wierzch jabłek pokryć pozostałą częścią ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° i piec przez ok. 75 - 90 min.