Cofnij Email Link
+ porcje
keto kluski leniwe

Leniwe pierogi ze śmietaną i cynamonem

Avatar for Modern Cavegirl
Keto leniwe pierogi to propozycja na lekki letni obiad lub słodkie śniadanie z owocami. Idealnie sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i jako dodatek do wytrawnych. Najlepsze oczywiście po odsmażeniu na maśle!
4.75 z 4 ocen
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 8 minuty
Czas całkowity 18 minuty
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 428.41 kcal

Składniki
  

Kluski leniwe

Sos

Sposób przygotowania
 

Kluski leniwe

  • Jajko wymieszać z twarogiem na gładką masę.1 Dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić je na 4 części, z każdej uformować rulon, spłaszczyć go i kroić formując kluski na kształt poduszki.
  • Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Lekko przestudzić. Podsmażyć na maśle na rumiano.2

Sos

  • Śmietanę wymieszać z ekstraktem z wanilii, polać nią leniwe pierogi. Posypać pudrem z erytrytolu wymieszanym z cynamonem.

Film

Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

  1. Można także ubić białka na pianę i delikatnie wmieszać na końcu. Kluski będą wtedy bardziej puszyste.
  2. Zdecydowanie najlepsze odgrzane na patelni, ale można je spożywać od razu po ugotowaniu.