Keto leniwe pierogi ze śmietaną i cynamonem – smaczna alternatywa dla tradycyjnych klusek
Nachodzi Cię czasem ochota na kluchy…? U mnie pojawia się bardzo rzadko, ale jednak się zdarza. To chyba za sprawą faktu, że jako dziecko jadłam tego dość sporo. Keto leniwe pierogi to niskowęglowodanowa adaptacja tradycyjnego przepisu.
Co ciekawe, chyba nigdy nie miałam okazji ich robić w oryginale… 😀 Nie do końca wiem zatem jak powinny smakować, ale mogę zapewnić, że te wyszły bardzo udane! 🙂
W mojej głowie utarło się przekonanie, że pierogi leniwe je się tylko na słodko, więc podałam je ze śmietaną i cynamonem oraz borówkami. Jednak moim zdaniem perfekcyjnie nadadzą się jako dodatek do dań mięsnych, np. gulaszu. I tak właśnie mam zamiar je spożyć następnym razem!
Bo, że następny raz będzie, to nie ulega wątpliwości… 🙂
Keto leniwe pierogi – składniki
🥚 Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
🧀 Twaróg
U mnie tłusty. Prawdopodobnie można także użyć w to miejsce serka śmietankowego, np. typu philadelphia lub innego podobnego. A przy wyższym udziale zagęszczaczy, może nawet także śmietany kokosowej…? Muszę spróbować i dam znać co z tego wyjdzie!

Określany także mianem mąki bambusowej. Substancja wiążąca wszystkie składniki w całość oraz zwiększająca zawartość błonnika w produkcie końcowym.
Towarzyszka błonnika bambusowego i kolejny zagęstnik, który pozwala uzyskać prawidłową konsystencję ciasta. Wydaje mi się (ale nie próbowałam!), że można ją z powodzeniem zastąpić gumą ksantanową lub błonnikiem akacjowym.
🧈 Tłuszcz
Do odsmażenia klusek po ugotowaniu (do tego celu użyłam masła klarowanego). Zdecydowanie najlepsze wychodzą bowiem nie bezpośrednio po ugotowaniu, lecz odsmażone na maśle i lekko przyrumienione. Alternatywnie, można po prostu dodać tłuszcz do masy na etapie wyrabiania.
✨ Dodatki
U mnie śmietana i cynamon, gdyż takie było moje pierwsze skojarzenie na hasło „pierogi leniwe„. A do tego borówki lub inne miękkie owoce sezonowe. W takim wydaniu stanowiły one moje śniadanie. Teraz już wiem, że sprawdzą się równie dobrze (a może nawet lepiej) w daniu obiadowym, w towarzystwie sosu mięsnego lub na przykład szpinakowego.
Jeśli jednak lubisz śniadania na słodko, to najlepiej wypróbuj je właśnie w takiej wersji! A wszystkim miłośnikom dań z udziałem klusek serdecznie polecam także wypróbować keto gnocchi z kalafiora! 🙂

Leniwe pierogi ze śmietaną i cynamonem
Wyposażenie
Składniki
Kluski leniwe
- 1 szt. jajka średniej wielkości
- 125 g twaróg tłusty
- 25 g błonnik bambusowy
- 2 łyżeczki guma guar (ok. 10 g)
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
- 10 g masło klarowane do podsmażenia
Sos
- 100 g śmietana kwaśna lub kokosowa
- 2 łyżki erytrytol w pudrze
- ¼ łyżeczki cynamon
- 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- borówki lub inne owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
Kluski leniwe
- Jajko wymieszać z twarogiem na gładką masę.1 Dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić je na 4 części, z każdej uformować rulon, spłaszczyć go i kroić formując kluski na kształt poduszki.
- Gotować w osolonej wodzie przez ok. 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Lekko przestudzić. Podsmażyć na maśle na rumiano.2
Sos
- Śmietanę wymieszać z ekstraktem z wanilii, polać nią leniwe pierogi. Posypać pudrem z erytrytolu wymieszanym z cynamonem.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Adnotacje do przepisu
Ten tekst zawiera linki afiliacyjne, co oznacza, że mogę otrzymać niewielką prowizję, jeśli skorzystacie z nich do realizacji swoich zakupów. Nie wiąże się to z żadnymi konsekwencjami dla Was, np. wyższa cena czy gorsze warunki zakupu.
Byłam podjarana tym przepisem i wyglądem leniwych bo moja pierwsza wersja była z babką jajowatą i niestety leniwe w wodzie się troszkę rozpadły i miały średni wygląd. Niestety błonnik bambusowy albo guma guar bardzo przejmuje smakowość w tych leniwych, prawie nie czuć sera, za to czuć coś a la „mąkę”.
Ale przepis i pomysł super! Na pewno będę kombinować z tymi dodatkami tak, żeby leniwe były zwarte ale jednocześnie smak sera był bardziej wyczuwalny. Dzięki wielkie bo to zawsze coś nowego do jadłospisu
Witaj Anno, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. 🙂 Co do tego posmaku, o którym mówisz, to ja osobiście go nie wyczułam. Wydaje mi się, że dodatki skutecznie go niwelują, a w końcu leniwe zawsze je się w jakimś towarzystwie… Może to być masło z cynamonem albo jogurt i owoce (tak, jak u mnie), a na wytrawnie świetnie komponują się z gulaszem. Czekam jednak na relację z Twoich eksperymentów z przepisem. 🙂