Szparagi to must- do sezonu! Niezaprzeczalnie najsmaczniejsze w najprostszej wersji, czyli szparagi w sosie holenderskim. Przyjemnego smakowego i konsystencjonalnego twistu nadają temu daniu chipsy z boczku i jajka na twardo!
Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów i ułożyć je na sztorc w garnku. Zalać osolonym wrzątkiem do wysokości główek i ugotować do miękkości (ok. 7-8 minut). Odcedzić i przelać chłodną wodą.
W międzyczasie boczek usmażyć na chipsy i ugotować jajka na twardo.
Sos holenderski
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku rozgrzać masło. Jajko wymieszać z musztardą, sokiem wyciśniętym z cytryny, wodą i przyprawami. Wlać na rozgrzany tłuszcz i mieszać na małym ogniu do zgęstnienia (nie doprowadzić do ścięcia się jajka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane szparagi polać sosem i posypać jajkami pokrojonymi w kostkę oraz pokruszonymi chipsami z boczku.