Cofnij Email Link
+ porcje
szparagi w sosie holenderskim

Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem na twardo i chipsami z boczku

Avatar for Modern Cavegirl
Szparagi to must- do sezonu! Niezaprzeczalnie najsmaczniejsze w najprostszej wersji, czyli szparagi w sosie holenderskim. Przyjemnego smakowego i konsystencjonalnego twistu nadają temu daniu chipsy z boczku i jajka na twardo!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 8 minuty
Czas całkowity 18 minuty
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 2 porcje
Kalorie 429.35 kcal

Składniki
  

Szparagi

  • 500 g szparagi zielone (1 duży pęczek)
  • 4 szt. jajka
  • 60 g boczek wędzony w plastrach (4 plastry)

Sos holenderski

Sposób przygotowania
 

Szparagi

  • Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów i ułożyć je na sztorc w garnku. Zalać osolonym wrzątkiem do wysokości główek i ugotować do miękkości (ok. 7-8 minut). Odcedzić i przelać chłodną wodą.
  • W międzyczasie boczek usmażyć na chipsy i ugotować jajka na twardo.

Sos holenderski

  • Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku rozgrzać masło. Jajko wymieszać z musztardą, sokiem wyciśniętym z cytryny, wodą i przyprawami. Wlać na rozgrzany tłuszcz i mieszać na małym ogniu do zgęstnienia (nie doprowadzić do ścięcia się jajka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ugotowane szparagi polać sosem i posypać jajkami pokrojonymi w kostkę oraz pokruszonymi chipsami z boczku.

Film

Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)