Szparagi w sosie holenderskim z posypką z jajek na twardo i chrupiącymi chipsami z boczku to rozkosz dla podniebienia. Ten pomysł na niskowęglowodanowy obiad wpisze się w menu diety ketogenicznej i sprawi, że zdrowa dieta będzie przyjemnością. Wypróbuj koniecznie!
Szparagi w sosie holenderskim: Przepis na wyjątkowe danie z kremowym sosem i chrupiącymi akcentami
Czy jest coś bardziej wiosennego i smakowitego niż świeże szparagi?
Dzisiaj chcę się z Tobą podzielić niezwykłym przepisem na szparagi, który rokrocznie jest hitem sezonu! Są to szparagi w sosie holenderskim, które podkręcimy posypką z jajek na twardo i dodatkowo podajemy z chrupiącymi chipsami z boczku. To prawdziwa uczta smaków, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie!
Sos holenderski to klasyczny, kremowy sos, który doskonale komponuje się ze szparagami. Jego aksamitna konsystencja i delikatny smak sprawiają, że każdy kęs jest prawdziwą rozkoszą. W roli dodatków – jajka na twardo oraz chipsy z boczku! Oba idealnie kontrastują z kremowym sosem i nadają wyjątkowego charakteru temu daniu.
Przepis jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy odpowiednio ugotować szparagi (najlepiej lekko al dente), przygotować sos holenderski, a następnie posypać je posiekanymi jajkami na twardo i podać z pokruszonymi chipsami z boczku.
Całość jest nie tylko smaczna, ale także estetyczna i efektowna, no i stanowi świetny pomysł na keto obiad!
POZNAJ: Pozostałe KETO przepisy na obiad lub kolację z udziałem z jajek
W jaki sposób ten KETO przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?
Ten keto przepis cechuje się kilkoma zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:
- wysoka zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długo i pomaga w regeneracji tarczycy
- dawka błonnika dodatkowo wspomaga sytość, a także wspiera kondycję jelit i detoksykację
- solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i usprawnia przyswajanie witamin
- bardzo niska zawartość węglowodanów ułatwia kontrolowanie glikemii i włączenie trybu spalania tkanki tłuszczowej, co stanowi przełom w w walce z otyłością, zwłaszcza brzuszną
WIĘCEJ NA TEN TEMAT: Wszystko o odchudzaniu ORAZ Hashimoto & zdrowie hormonalne
Szparagi w sosie holenderskim z chipsami w boczku: Składniki
Prawdziwy hit okresu wiosenno – letniego. Sezon na nie trwa dość krótko, więc warto korzystać i najeść się ich na zapas… Mój zdecydowany faworyt to szparagi zielone i właśnie tych użyłam jako składnik dzisiejszego dania. Można zastosować tutaj szparagi gotowane, ale jeszcze lepsze są szparagi grillowane!
UWAGA! Zielonych szparagów nie trzeba obierać! Wystarczy odłamać zdrewniałe końce. 🙂
Boczek
Najlepiej w plastrach. Oczywiście jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Cię do interesującego rankingu w, którym dowiesz się, który boczek ze sklepowych półek wybrać.
Jajka
Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.
Sos holenderski
Czyli bardzo prosty sos na bazie masła, musztardy i żółtek lub jajek. Typowy dodatek do szparagów, ale pasuje także wyśmienicie do jaj. Ma głęboki smak i aksamitną, kremową konsystencję oraz makro perfekcyjne do zastosowania na diecie ketogenicznej. 😀
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:

Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem na twardo i chipsami z boczku
Składniki
Szparagi
- 500 g szparagi zielone (1 duży pęczek)
- 4 szt. jajka
- 60 g boczek wędzony w plastrach (4 plastry)
Sos holenderski
- 20 g masło klarowane
- 1 szt. jajka
- 0,5 szt. cytryna (sok z niej wyciśnięty)
- 1 łyżeczka musztarda
- 40 ml woda
- sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Szparagi
- Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów i ułożyć je na sztorc w garnku. Zalać osolonym wrzątkiem do wysokości główek i ugotować do miękkości (ok. 7-8 minut). Odcedzić i przelać chłodną wodą.
- W międzyczasie boczek usmażyć na chipsy i ugotować jajka na twardo.
Sos holenderski
- Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku rozgrzać masło. Jajko wymieszać z musztardą, sokiem wyciśniętym z cytryny, wodą i przyprawami. Wlać na rozgrzany tłuszcz i mieszać na małym ogniu do zgęstnienia (nie doprowadzić do ścięcia się jajka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowane szparagi polać sosem i posypać jajkami pokrojonymi w kostkę oraz pokruszonymi chipsami z boczku.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE
Może Cię także zainteresować: