szparagi w sosie holenderskim

Szparagi w sosie holenderskim z jajkami na twardo i chipsami z boczku (Keto, Paleo)

Szparagi w sosie holenderskim z posypką z jajek na twardo i chrupiącymi chipsami z boczku to rozkosz dla podniebienia. Ten pomysł na niskowęglowodanowy obiad wpisze się w menu diety ketogenicznej i sprawi, że zdrowa dieta będzie przyjemnością. Wypróbuj koniecznie!

Szparagi w sosie holenderskim: Przepis na wyjątkowe danie z kremowym sosem i chrupiącymi akcentami

Czy jest coś bardziej wiosennego i smakowitego niż świeże szparagi?

Dzisiaj chcę się z Tobą podzielić niezwykłym przepisem na szparagi, który rokrocznie jest hitem sezonu! Są to szparagi w sosie holenderskim, które podkręcimy posypką z jajek na twardo i dodatkowo podajemy z chrupiącymi chipsami z boczku. To prawdziwa uczta smaków, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie!

Sos holenderski to klasyczny, kremowy sos, który doskonale komponuje się ze szparagami. Jego aksamitna konsystencja i delikatny smak sprawiają, że każdy kęs jest prawdziwą rozkoszą. W roli dodatków – jajka na twardo oraz chipsy z boczku! Oba idealnie kontrastują z kremowym sosem i nadają wyjątkowego charakteru temu daniu.

Przepis jest niezwykle prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy odpowiednio ugotować szparagi (najlepiej lekko al dente), przygotować sos holenderski, a następnie posypać je posiekanymi jajkami na twardo i podać z pokruszonymi chipsami z boczku.

Całość jest nie tylko smaczna, ale także estetyczna i efektowna, no i stanowi świetny pomysł na keto obiad!

W jaki sposób ten KETO przepis wspiera odchudzanie i pomaga osobom z Hashimoto?

Ten keto przepis cechuje się kilkoma zaletami, które sprawiają, że świetnie wpisuje się on w dietę odchudzającą oraz dietoterapię Hashimoto. Oto główne z nich:

  • wysoka zawartość białka zapewnia uczucie sytości na długo i pomaga w regeneracji tarczycy
  • dawka błonnika dodatkowo wspomaga sytość, a także wspiera kondycję jelit i detoksykację
  • solidna porcja tłuszczu sprzyja kontroli apetytu oraz gwarantuje budulec dla hormonów i usprawnia przyswajanie witamin
  • bardzo niska zawartość węglowodanów ułatwia kontrolowanie glikemii i włączenie trybu spalania tkanki tłuszczowej, co stanowi przełom w w walce z otyłością, zwłaszcza brzuszną

Szparagi w sosie holenderskim z chipsami w boczku: Składniki

Szparagi

Prawdziwy hit okresu wiosenno – letniego. Sezon na nie trwa dość krótko, więc warto korzystać i najeść się ich na zapas… Mój zdecydowany faworyt to szparagi zielone i właśnie tych użyłam jako składnik dzisiejszego dania. Można zastosować tutaj szparagi gotowane, ale jeszcze lepsze są szparagi grillowane!

UWAGA! Zielonych szparagów nie trzeba obierać! Wystarczy odłamać zdrewniałe końce. 🙂

Boczek

Najlepiej w plastrach. Oczywiście jak najwyższej jakości, czyli ekologiczny, bez nitrozoamin, które wykazują działanie nie tylko rakotwórcze, ale także – o zgrozo – neurodegeneracyjne… W tym celu odsyłam Cię do interesującego rankingu w, którym dowiesz się, który boczek ze sklepowych półek wybrać.

Jajka

Najlepsze są oczywiście takie wiejskie, z wolnego wybiegu lub ekologiczne i co ważne – nie karmione zbożem. Kury powinny żywić się naturalnie, a zboża mogą stanowić niewielki ułamek karmy. Jajka zniesione przez kury chowane w takich warunkach zawierają zdecydowanie więcej przeciwzapalnych kwasów omega-3. I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie.

Sos holenderski

Czyli bardzo prosty sos na bazie masła, musztardy i żółtek lub jajek. Typowy dodatek do szparagów, ale pasuje także wyśmienicie do jaj. Ma głęboki smak i aksamitną, kremową konsystencję oraz makro perfekcyjne do zastosowania na diecie ketogenicznej. 😀

szparagi w sosie holenderskim

Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem na twardo i chipsami z boczku

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Szparagi to must- do sezonu! Niezaprzeczalnie najsmaczniejsze w najprostszej wersji, czyli szparagi w sosie holenderskim. Przyjemnego smakowego i konsystencjonalnego twistu nadają temu daniu chipsy z boczku i jajka na twardo!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 8 minutes
Czas całkowity 18 minutes
Rodzaj dania Danie główne
Kuchnia Europejska
Porcje 2 porcje
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Szparagi

  • 500 g szparagi zielone (1 duży pęczek)
  • 4 szt. jajka
  • 60 g boczek wędzony w plastrach (4 plastry)

Sos holenderski

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Szparagi

  • Oderwać zdrewniałe końcówki szparagów i ułożyć je na sztorc w garnku. Zalać osolonym wrzątkiem do wysokości główek i ugotować do miękkości (ok. 7-8 minut). Odcedzić i przelać chłodną wodą.
  • W międzyczasie boczek usmażyć na chipsy i ugotować jajka na twardo.

Sos holenderski

  • Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku rozgrzać masło. Jajko wymieszać z musztardą, sokiem wyciśniętym z cytryny, wodą i przyprawami. Wlać na rozgrzany tłuszcz i mieszać na małym ogniu do zgęstnienia (nie doprowadzić do ścięcia się jajka). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ugotowane szparagi polać sosem i posypać jajkami pokrojonymi w kostkę oraz pokruszonymi chipsami z boczku.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem na twardo i chipsami z boczku
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
429.35
% RWS*
Tłuszcz
 
32.78
g
20
%
Tłuszcze nasycone
 
13.74
g
86
%
Tłuszcze trans
 
0.09
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
4.58
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
12.2
g
Cholesterol
 
454.6
mg
152
%
Sód
 
389.04
mg
17
%
Potas
 
757.21
mg
22
%
Węglowodany
 
13.53
g
Błonnik
 
6.12
g
26
%
Cukier
 
5.82
g
Białko
 
23.58
g
24
%
Witamina A
 
2502.82
IU
50
%
Witamina C
 
28.32
mg
34
%
Wapń
 
132.29
mg
13
%
Żelazo
 
7.6
mg
42
%
Węglowodany netto
 
7.41
g
30
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Może Cię także zainteresować:

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu