Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
–
+
porcje
Mniejszy
Normalny
Większy
Ryba po grecku
Modern Cavegirl
Keto Ryba po Grecku to tradycyjny sposób na rybę z piekarnika. Odkryj niezwykłe połączenie smaków i zdrowia w tym keto przepisie!
5
z 1 oceny
Wydrukuj
Udostępnij na FB
Przypnij przepis
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Czas całkowity
55
minuty
minut
Rodzaj dania
Danie główne
Kuchnia
Polska
Ilość porcji
6
porcji
Kalorie
367.77
kcal
Składniki
1x
2x
3x
800
g
filety rybne
np. z miruny (rozmrożone)
30
g
błonnik bambusowy
80
g
masło klarowane
lub olej kokosowy do smażenia
2
łyżki
olej z awokado
lub oliwa z oliwek
1
szt.
papryka czerwona
duża
600
g
cukinia
100
g
cebula
(1 szt.)
250
g
marchewka
400
g
passata pomidorowa
5
szt.
liście laurowe
ziele angielskie
do smaku
sól
himalajska
,
kłodawska
lub
morska
do smaku
pieprz
do smaku
papryka ostra
w proszku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Filety rybne obtoczyć w mące bambusowej i usmażyć z obu stron na maśle klarowanym do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.
Marchewkę, paprykę i cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę posiekać drobno. Warzywa wrzucić na rozgrzany olej z awokado, podsmażyć, zalać passatą pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, listkami laurowymi, zielem angielskim i dusić ok. 10 - 15 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Można dodać ostrą paprykę. Ostudzić.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć 1/3 warzyw w sosie pomidorowym. Następnie ułożyć połowę ryby. Powtórzyć do wyczerpania składników.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃ i zapiekać przez ok. 30 minut.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)