Cofnij Email Link
+ porcje
warzywna keto sałatka

Sałatka jarzynowa jak tradycyjna

Avatar for Modern Cavegirl
Przygotuj się na kulinarne doznania! Warzywna keto sałatka jarzynowa z majonezem łączy w sobie smak tradycyjnej potrawy z korzyściami diety keto. Sprawdź przepis i ciesz się smakiem święta w zdrowszej wersji.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 25 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Rodzaj dania Sałatka
Kuchnia Polska
Ilość porcji 6 porcji
Kalorie 326.86 kcal

Składniki
  

  • 6 szt. jajka ugotowane na twardo
  • 2 szt. awokado jędrne, ale dojrzałe
  • 260 g ogórki kiszone (ok. 3 duże sztuki)
  • 100 g marchewka ugotowana i obrana (ok. 2 średnie sztuki)
  • 200 g groszek zielony z mrożonki, rozmrożony
  • 2 łodygi seler naciowy
  • 30 g cebula lub por
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 100 g majonez najlepiej domowy
  • sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Ugotowane na twardo jajka, miąższ awokado, ogórki kiszone, seler naciowy i ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę o podobnej wielkości. Groszek zielony zblanszować we wrzątku, odcedzić i dodać do pozostałych warzyw. Cebulę lub por drobno posiekać i także dodać.
  • Majonez wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko i najlepiej odstawić do przegryzienia się na kilka godzin.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)