majonez paleo

Naturalny domowy KETO majonez: Najszybsza i niezawodna metoda przygotowywania (Paleo, LowCarb)

Majonez to jeden z tych produktów, który od lat króluje na naszych stołach. Jego kremowa konsystencja i bogaty smak sprawiają, że jest niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Jednak sklepowy majonez, który często zawiera uwodornione oleje roślinne i konserwanty, może być problematyczny dla Twojego zdrowia. Dlatego warto przygotować domowy KETO majonez, który nie tylko wpisuje się w zasady diety niskowęglowodanowej, ale również dostarcza zdrowych tłuszczów i prozdrowotnych składników.

Dlaczego ketogeniczny majonez to lepszy wybór?

Podstawową zasadą diety ketogenicznej jest spożywanie posiłków bogatych w zdrowe tłuszcze i minimalizowanie węglowodanów. Tradycyjny majonez, choć jest bogaty w tłuszcze, często zawiera również niepożądane składniki, takie jak cukier, sztuczne konserwanty czy oleje o niekorzystnym profilu kwasów tłuszczowych (np. olej sojowy czy rzepakowy). Dlatego KETO majonez to doskonała alternatywa. Zrobiony z wysokiej jakości składników, wspiera Twoje zdrowie i dostarcza wartości odżywczych.

Dieta KETO: Majonez a proporcje między omega-3 a omega-6

Niestety przeważająca część olejów roślinnych ma właściwości prozapalne i każdy, komu zależy na własnym zdrowiu powinien ich unikać. Posiadają one bowiem dużą przewagę kwasów tłuszczowych omega-6 nad omega-3, a te promują stany zapalne w organizmie. Nasza dieta i tak z reguły zawiera zbyt dużo tych pierwszych, więc tym bardziej trzeba zwracać uwagę, aby ich nie dostarczać w nadmiarze.

Idealne proporcje między omega-3 a omega-6 to 1:1. Takie proporcje dominowały ponoć w czasach Paleolitu. Tymczasem dla współczesnej standardowej diety proporcje te oscylują w granicach 1:10, a nawet 1:20. Niestety, taka dieta siłą rzeczy prowadzi do stanów zapalnych i coraz to liczniejszych jednostek chorobowych.

Jaki olej na idealny majonez KETO?

Kluczem do idealnego KETO majonezu są odpowiednio dobrane składniki. Poniżej znajdziesz omówienie najważniejszych składników, które są nie tylko zgodne z dietą ketogeniczną, ale również korzystne dla zdrowia.

Zdrowe oleje na majonez ketogeniczny

Podstawowym składnikiem każdego majonezu jest olej, jednak w wersji ketogenicznej warto postawić na zdrowe tłuszcze jednonienasycone lub nasycone. Najlepszym wyborem będzie:

  • Olej z awokado – Jest bogaty w zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które wspierają zdrowie serca i pomagają utrzymać niski poziom cholesterolu. Przy wyborze oleju do majonezu postaw na rafinowany olej z awokado, gdyż nierafinowany może dostarczyć zbyt dużo nieprzyjemnej goryczy.
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – To klasyczny wybór do majonezu keto, bogaty w przeciwutleniacze oraz kwasy tłuszczowe omega-9. Ważne jest jednak, aby wybierać oliwę o delikatnym smaku, aby nie dominowała w gotowym majonezie.
  • Olej MCT – Choć olej kokosowy może nadawać delikatny, egzotyczny smak, w wersji frakcjonowanej (czyli płynnej) jest doskonałym dodatkiem do majonezu. Zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które są szybko przekształcane w energię i wspierają proces ketozy.

Domowy majonez: Pozostałe składniki

Olej to baza majonezu domowego, jednak pozostałe składniki są równie istotne:

  • Jajka są jednym z najważniejszych składników majonezu, pełniąc funkcję emulgatora, czyli składnika, który łączy tłuszcz z wodą. W diecie keto jajka są również cennym źródłem białka, tłuszczów oraz witamin, takich jak witamina D, A oraz B12. Warto wybierać jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu, aby uzyskać produkt o najwyższej jakości.
  • Musztarda nie tylko dodaje smaku, ale również pomaga w emulgacji majonezu, czyli w połączeniu składników w jednolitą masę. Musztarda dijon jest idealnym wyborem, ponieważ nie zawiera cukru, a jej ostry smak doskonale podkreśla całość. Ważne jest, aby dokładnie sprawdzić etykiety i unikać musztard z dodatkiem cukru lub sztucznych substancji słodzących.
  • Ocet lub sok z cytryny: Aby nadać majonezowi delikatną kwasowość, używa się octu jabłkowego lub soku z cytryny. Kwasowość pomaga również w stabilizacji emulsji i nadaje majonezowi charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak.
  • Przyprawy: Naturalne przyprawy, takie jak sól morska i świeżo mielony pieprz, doskonale dopełniają smak keto majonezu. Warto również dodać odrobinę świeżego czosnku, który nada majonezowi intensywniejszy aromat.

Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.

A może majonez z KETO awokado?

Świetnym dodatkiem do majonezu, który może częściowo zastąpić olej jest dojrzałe awokado. Wystarczy dodać je do blendowanych składników, a uzyskasz pyszny majonez o lekko zielonkawym zabarwieniu. Należy jednak pamiętać, że awokado szybko się utlenia i szarzeje, co zagraża także wyglądowi majonezu. Dlatego warto go przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem lub umieścić w nim pestkę awokado, co spowalnia proces utleniania.

Majonez sklepowy kontra majonez domowy

Wielu osobom robienie majonezu we własnym zakresie wydaje się niedorzeczne. Dużo prościej jest bowiem udać się do sklepu i zakupić słoik takowego. Ba, ogromna część społeczeństwa ma swoją ulubioną markę, której nigdy nie zdradza. Warto jednak podważyć ten schemat i pokusić się o własnoręczne przygotowanie majonezu w domu. Wbrew obiegowej opinii, nie jest to w ogóle skomplikowana czynność, zwłaszcza korzystając z poniższego przepisu. I ma się przy tym pełną kontrolę nad składem finalnego produktu! 🙂

Ja robię w ten sposób majonez już od kilku lat i w ogóle nie korzystam ze sklepowego.

Majonez domowy: KETO przepis, czyli jak zrobić?

Zanim zaczniesz, oto kilka istotnych wskazówek, które umożliwią przygotowanie majonezu dosłownie w kilka minut:

  • Po pierwsze wszystkie składniki, a także końcówkę blendera należy porządnie schłodzić przez minimum 15 minut. Składniki chłodzę w lodówce (osobno jajko z przyprawami i osobno wymieszane oleje), końcówkę blendera zaś wkładam do zamrażarki. Jest to bardzo ważna zasada, której nie należy łamać pod żadnym pozorem.
  • Druga rzecz – to naczynie. Jego średnica musi być taka jak średnica końcówki blendera lub niewiele od niej większa. Ja z reguły używam słoika, w którym docelowo będę przechowywać majonez.

Powyższe zasady w dużym stopniu determinują osiągnięcie sukcesu końcowego, choć może nie są konieczne.

majonez paleo

Majonez Paleo

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Gęsty i aksamitny majonez z oleju z awokado i/lub oliwy. Idealny do sałatek oraz jako baza dipów.
Czas przygotowania 2 minuty
Czas całkowity 17 minuty
Rodzaj dania Dodatek
Kuchnia Europejska
Porcje 10 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Podoba Ci się ten keto przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny keto jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

  • Surowe jajko sparz i wbij do naczynia, w którym będziesz przygotowywać majonez. Dodaj sól, cukier, musztardę i sok z cytryny lub ocet. W osobnym naczyniu odmierz ok. 150 ml wybranego oleju. Wszystkie składniki umieść w lodówce na 15 minut. Końcówkę blendera włóż na ten czas do zamrażalnika.
  • Po 15 minutach delikatnie przelej olej do naczynia z jajkiem (tak aby stanowił on górną warstwę i nie wymieszał się z resztą składników). Zamontuj schłodzoną końcówkę blendera i umieść blender w naczyniu tak, aby dotykał dna. Uruchom blender i poczekaj aż dolna warstwa się zemulguje. Gdy tak się stanie, należy delikatnie przesuwać końcówkę blendera do góry, aby kolejne warstwy oleju spływały niżej. Kontynuować aż do zemulgowania całości oleju i uzyskania tym samym gęstej, kremowej masy w taki sposób, jak zostało to przedstawione na filmie.
KETO JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane keto jadłospisy albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania keto dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Majonez Paleo
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
139.56
% RWS*
Tłuszcz
 
15.44
g
9
%
Tłuszcze nasycone
 
1.87
g
12
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
2.11
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
10.76
g
Cholesterol
 
16.37
mg
5
%
Sód
 
128.21
mg
6
%
Potas
 
8.33
mg
0
%
Węglowodany
 
0.17
g
1
%
Błonnik
 
0.02
g
0
%
Cukier
 
0.06
g
Białko
 
0.58
g
1
%
Witamina A
 
24.21
IU
0
%
Witamina C
 
0.59
mg
1
%
Wapń
 
2.92
mg
0
%
Żelazo
 
0.09
mg
1
%
Węglowodany netto
 
0.15
g
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie ketogenicznej 2000 kcal o formule ok. 74% tłuszczu, 20% białka, 6% węglowodanów.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe KETO PRZEPISY
KETO przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Keto przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

ZOBACZ TO DANIE NA FILMIE

Adnotacje do przepisu

  1. Nie radzę używać w tym przepisie samej oliwy z oliwek, głównie ze względu na walory smakowe finalnego produktu. Jeśli jednak zaistnieje taka potrzeba, należy mieć na uwadze, że oliwa z oliwek mocno tężeje w warunkach chłodniczych. Żeby do tego nie dopuścić, należałoby odpowiednio skrócić czas chłodzenia oliwy.

Zastosowanie majonezu w kuchni KETO

Majonez ketogeniczny to wszechstronny dodatek, który może być wykorzystywany w wielu daniach. Oto kilka propozycji, jak możesz w pełni wykorzystać potencjał majonezu w swojej diecie ketogenicznej:

1. Dressing: KETO sałatka z majonezem

Dzięki swojej kremowej konsystencji, majonez doskonale nadaje się jako sos do KETO sałatek. Oto kilka propozycji:

Sałatka jarzynowa jak tradycyjna
Przygotuj się na kulinarne doznania! Warzywna keto sałatka jarzynowa z majonezem łączy w sobie smak tradycyjnej potrawy z korzyściami diety keto. Sprawdź przepis i ciesz się smakiem święta w zdrowszej wersji.
Sprawdź ten przepis
warzywna keto sałatka
Sałatka z wątróbką i jajkiem na twardo
Keto sałatka z wątróbką i jajkiem na twardo – na śniadanie lub lunch do pracy. Spróbuj i przekonaj się do wątróbki na keto diecie!
Sprawdź ten przepis
sałatka z wątróbką i jajkiem
Sałatka śledziowa z jajkiem i awokado
Odkryj wyjątkowy przepis na sałatkę śledziową keto z jajkiem i awokado. Zdrowa, pyszna i idealna na każdą okazję. Spróbuj koniecznie!
Sprawdź ten przepis
sałatka śledziowa
Sałatka hamburgerowa
Dekonstrukcja hamburgera w postaci keto sałatki sprawdza się świetnie jako danie na wynos zarówno na śniadanie, jak i na solidny lunch. Generalnie keto sałatka hamburgerowa zawiera wszystko to, co normalnie zawierałby hamburger. Jest więc kotlet, zielenina, pomidor, ogórek i awokado. A zamiast bułki grzanki z keto chleba. Kto się pisze? 🙂
Sprawdź ten przepis
keto sałatka hamburgerowa
Sałatka z brokułem i jajkiem
Keto sałatka z brokułem i jajkiem to pyszny sposób na szybkie i pożywne śniadanie. Szybka i prosta sprawdzi się idealnie w menu osób zabieganych, które równocześnie chcą zadbać o swoje zdrowie. Idealna jako danie na wynos do szkoły czy pracy.
Sprawdź ten przepis
keto sałatka z brokułem i jajkiem
Sałatka z jajkiem i łososiem
Keto sałatka z jajkiem i łososiem to zdrowy wybór czy to na śniadanie czy też lekki lunch. Łosoś wędzony dostarcza dużo kwasów omega-3, a dodatek szparagów powoduje, że świetnie wpisuje się ona w aktualny sezon.
Sprawdź ten przepis
Sałatka z jajkiem i łososiem
Sałatka z jajkiem i majonezem
Szybkie, proste, smaczne i zdrowe – takie powinno być każde śniadanie. Dzisiaj przedstawiam jedno z nich. Pożywna sałatka z jajkiem i majonezem nasyci na długo i daje się z powodzeniem spakować na wynos, co czyni z niej idealne keto śniadanie do pracy.
Sprawdź ten przepis
Sałatka z jajkiem i majonezem

2. Sosy i dipy

Taki majonez to również doskonała baza do różnego rodzaju dipów. Możesz go połączyć z awokado, dodając odrobinę soku z cytryny, soli i pieprzu, aby stworzyć kremowy guacamole. Również dodatek ziół, czosnku lub papryczek chili sprawi, że uzyskasz aromatyczny sos do mięs, na przykład do burgerów.

3. Nadzienie do jajek faszerowanych

Jajka faszerowane to popularne danie ketogeniczne, a KETO majonez doskonale sprawdzi się jako baza do nadzienia. Wystarczy dodać do niego ulubione przyprawy, np. musztardę dijon, czosnek w proszku czy paprykę, aby uzyskać pyszne i sycące nadzienie.

Jak przechowywać domowy KETO majonez?

Ponieważ KETO majonez nie zawiera sztucznych konserwantów, należy przechowywać go w odpowiednich warunkach, aby zachować jego świeżość. Najlepiej trzymać go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Z reguły domowy majonez może być przechowywany przez około 7-10 dni. Ważne jest, aby zawsze używać czystej łyżki do nakładania majonezu, aby uniknąć zanieczyszczenia bakteriami, co mogłoby skrócić jego trwałość.

Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

8 Comments

  1. Avatar for Marta

    Kurczę, robiłam z oliwy gorzkie, niedobre 😀 Czas wypróbować awokado, choć i ten smak średnio mi podchodzi i raczej stosuję go kosmetycznie. A może lniany? On jest taki delikatny w smaku 🙂

    1. Avatar for Modern Cavegirl

      No dobrej jakości oliwa ma niestety gorzki posmak… Ja zazwyczaj stosuję mieszankę oliwy z olejem z awokado, tylko musi być rafinowany, bo ten naturalny też jest jak dla mnie zbyt intensywny w smaku… Olej lniany według mnie też jest specyficzny, ale jeśli go lubisz, to nie ma przeciwwskazań, żeby go użyć. 🙂

  2. Avatar for Domi

    Jaki olej z awokado (firma) polecasz do robienia majonezu?

    1. Avatar for cavegirl

      Mój ulubiony to Vita d’Or dostępny w popularnej sieci dyskontowej. 🙂 Ale myślę, że inne też się nadadzą. Polecałabym jednak wersję rafinowaną, gdyż nierafinowana ma moim zdaniem zbyt intensywny smak (dla mnie jest on w ogóle nie do przyjęcia – kiedyś kupiłam i musiałam zużyć do produkcji kosmetyków… :)).

      1. Avatar for Jolanta

        A czy moze byc oliwa z olewek mild & light ?

        1. Avatar for Modern Cavegirl

          Jasne, jeśli odpowiada Ci jej smak, to jak najbardziej. 🙂

      2. Avatar for Kaś

        W przepisie nie ma octu a na filmiku nagle dodaj ocet? 😉

        1. Avatar for Modern Cavegirl

          W filmiku nie wspominałam o occie, ale w sumie można go z powodzeniem dać w miejsce soku z cytryny… Jak kto woli 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu