Go Back
Keto ciasto

Mandarynka w czekoladzie

Biszkopt przełożony budyniem i kremem jogurtowym to idealny noworoczny deser. Świetny do kawy, jak i kieliszka wina musującego. Polecam mandarynkę w czekoladzie jako noworoczne keto ciasto!
Czas przygotowania 45 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 3 hrs 15 mins
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 16 porcji

Składniki
  

Biszkopt jasny

  • 2 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 20 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 20 ml gęstego mleka kokosowego (rozpuszczonego)
  • 20 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

Biszkopt ciemny

  • 2 jajka
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 20 g rafinowanego oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 20 ml gęstego mleka kokosowego
  • 20 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao (czubata)
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (inaczej cream of tartar lub kamień winny)
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

Budyń czekoladowy

  • 4 żółtka lub 2 całe jaja
  • 3 łyżki inuliny
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 500 ml gęstego mleka kokosowego
  • 35 g czekolady gorzkiej (min. 85 % kakao) lub niskowęglowodanowej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem)
  • 0,5 łyżeczki glucomannanu (opcjonalnie)
  • 2 mandarynki duże lub 4 małe
  • 1 łyżka erytrytolu

Masa jogurtowa

  • 200 ml gęstego mleka kokosowego
  • 160 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 10 kropli stewii w płynie
  • 1 łyżeczka żelatyny (czubata; w wersji wege zastąpić agarem)

Polewa czekoladowa

  • 50 g czekolady gorzkiej (min. 85 % kakao) lub niskowęglowodanowej
  • 1 łyżka masła klarowanego lub nierafinowanego oleju kokosowego

Sposób przygotowania
 

Biszkopt jasny/ciemny

  • Suche składniki wymieszać i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić razem z solą. Pod koniec ubijania wsypać erytrytol i ubijać nadal do uzyskania gładkiej piany. Żółtka ubić trzepaczką z mlekiem i olejem kokosowym. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 minut.

Budyń czekoladowy

  • Z 500 ml mleka odlać ok. 100 ml. Resztę zagotować z czekoladą, inuliną i erytrytolem. Do mniejszej porcji mleka dodać żółtka (lub całe jajka), kakao oraz glucomannanu (jeśli korzystasz) i dokładnie wymieszać. Gdy pozostałe mleko się zagotuje zmniejszyć ogień, zahartować masę żółtkową (wlewając doń po odrobinie gorącego mleka) po czym przelać wszystko z powrotem do garnuszka i gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a po napęcznieniu wmieszać do gorącego budyniu. Ostudzić. W międzyczasie dwie mandarynki obrać (skórki można zachować) i podzielić na cząstki. Włożyć je do garnuszka, zalać odrobiną wody i posypać łyżką erytrytolu. Gotować aż mandarynki zmiękną. Gdy budyń ostygnie wyłożyć go na jasny biszkopt, powtykać kawałki mandarynek i przykryć ciemnym biszkoptem. Włożyć do lodówki.

Masa jogurtowa

  • Mandarynki odsączyć z zalewy i rozpuścić w niej żelatynę. Mleko kokosowe ubić ze stewią aż do lekkiego zgęstnienia. Wlać rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijać. Na koniec dodać jogurt kokosowy i dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciemny biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub na bardzo niewielkim ogniu. Polać wierzch ciasta. Można posypać skórką z mandarynek.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

1. Jeśli używacie mandarynek bio, to skórki warto zachować i jakoś je wykorzystać. Ja ugotowałam je w wodzie z erytrytolem i posypałam wierzch ciasta.
2. Biszkopt można nasączyć płynem, zwłaszcza jeśli chcecie zaserwować ciasto bez "odpoczywania". Blaty nie będą miały wtedy okazji dobrze się nasączyć. Ja do tego celu użyłam zalewy z gotowania mandarynek wymieszanej z odrobiną rumu.
Inspirację do ciasta stanowił ten przepis.

Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez skórki pomarańczowej):
Wartość energetyczna: 208 kcal
Tłuszcz: 17,7 g
Węglowodany: 5,1 g
Błonnik 2,5 g
Białko 5,5 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: