Keto noworoczne ciasto

Noworoczne ciasto – mandarynka w czekoladzie (Paleo, LowCarb)

Mandarynka w czekoladzie na powitanie Nowego Roku

Ostatnio wzięło mnie na ciasta przekładane… Od cholery z nimi roboty, ale smak zazwyczaj wynagradza wszystko. 🙂 Przed Świętami miałam okazję przygotować keto delicję czekoladowo – pomarańczową i tak mi zasmakowała, że z okazji końca roku 2019 i początku roku 2020 również zdecydowałam się przygotować warstwowe keto ciasto „Mandarynka w czekoladzie”.

Tym razem ofiarą padły mandarynki, które znajdowały się w lodówce jeszcze po Świętach. Zestawiłam je z czekoladą… No cóż, chyba nie będzie to zaskoczeniem jeśli wyznam, że jest to jeden z moich ulubionych słodkich smaków. Zresztą widać to wyraźnie po ilości przepisów na czekoladowe ciasta na blogu… 😀

Wiele warstw tworzy jedną całość

No więc noworoczne keto ciasto składa się z dwóch biszkoptów – jasnego i ciemnego oraz budyniu czekoladowego, warstwy jogurtowej, polewy czekoladowej, no i mandarynek… Brzmi na kupę roboty i tak też w sumie jest, jednak jeśli się mądrze zorganizuje pracę, to nie jest to jakieś traumatyczne przeżycie…

Ciasto najlepiej robić dzień przed konsumpcją, żeby smaki miały okazję się połączyć. Jeśli nie macie możliwości zrobić go z takim dużym wyprzedzeniem, to przynajmniej dajcie mu ze dwie godziny w lodówce.

Budyń i galaretka domowej roboty

O ile patent na keto biszkopt mam już całkiem nieźle obcykany, to keto budyń i keto galaretka bywają nadal problematyczne. A w skład tego ciasta wchodzi i jedno i drugie… Keto budyń był już obecny w babeczkach z kremem budyniowym i tarcie z jabłkami, jednak nie do końca kontroluję jeszcze jego konsystencję i miałam obawy co do tego, czy sprawdzi się w cieście warstwowym na zimno. Na wszelki wypadek wzbogaciłam go żelatyną.

Galaretka natomiast to niby prosta sprawa. Sklepowe galaretki to nic innego jak cukier, żelatyna, barwnik i aromat. Okazuje się jednak, że w domu nie tak łatwo to odtworzyć i uzyskać transparentną galaretkę. Zmierzyłam się z tym problemem już przy okazji delicji. Dzisiaj jednak galaretka miała posłużyć do zagęszczenia masy jogurtowej, więc po prostu użyłam soku z gotowania mandarynek i całość znowu zagęściłam żelatyną.

Mimo wszystkich tych obaw noworoczne keto ciasto wyszło znakomite. Z czystym sumieniem polecam Wam je nie tylko na celebrację pierwszego, ale także każdego innego dnia roku! 🙂 Tym bardziej, że właśnie zaczął się Karnawał, więc nie powinno brakować okazji do jego zrobienia! 🙂

Keto noworoczne ciasto

Mandarynka w czekoladzie

Avatar for Modern CavegirlModern Cavegirl
Biszkopt przełożony budyniem i kremem jogurtowym to idealny noworoczny deser. Świetny do kawy, jak i kieliszka wina musującego. Polecam mandarynkę w czekoladzie jako noworoczne keto ciasto!
Czas przygotowania 45 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas całkowity 3 hours 15 minutes
Rodzaj dania Deser
Kuchnia Europejska
Porcje 16 porcji
Dieta
lowcarb
bezglutenowa
bezmleczna
vege
Okaż wsparcie!Jeśli podobają Ci się treści prezentowane na moim blogu, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy!

Składniki
  

Biszkopt jasny

Biszkopt ciemny

Budyń czekoladowy

Masa jogurtowa

Polewa czekoladowa

Podoba Ci się ten przepis?Dołącz do Plemienia i stwórz z nim swój własny KETO jadłospis + uzyskaj dodatkowe korzyści

Sposób przygotowania
 

Biszkopt jasny/ciemny

  • Suche składniki wymieszać i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić razem z solą. Pod koniec ubijania wsypać erytrytol i ubijać nadal do uzyskania gładkiej piany. Żółtka ubić trzepaczką z mlekiem i olejem kokosowym. Wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać. Delikatnie wymieszać z białkami. Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu przez ok 15 minut.

Budyń czekoladowy

  • Z 500 ml mleka odlać ok. 100 ml. Resztę zagotować z czekoladą, inuliną i erytrytolem. Do mniejszej porcji mleka dodać żółtka (lub całe jajka), kakao oraz glucomannanu (jeśli korzystasz) i dokładnie wymieszać. Gdy pozostałe mleko się zagotuje zmniejszyć ogień, zahartować masę żółtkową (wlewając doń po odrobinie gorącego mleka) po czym przelać wszystko z powrotem do garnuszka i gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, a po napęcznieniu wmieszać do gorącego budyniu. Ostudzić. W międzyczasie dwie mandarynki obrać (skórki można zachować) i podzielić na cząstki. Włożyć je do garnuszka, zalać odrobiną wody i posypać łyżką erytrytolu. Gotować aż mandarynki zmiękną. Gdy budyń ostygnie wyłożyć go na jasny biszkopt, powtykać kawałki mandarynek i przykryć ciemnym biszkoptem. Włożyć do lodówki.

Masa jogurtowa

  • Mandarynki odsączyć z zalewy i rozpuścić w niej żelatynę. Mleko kokosowe ubić ze stewią aż do lekkiego zgęstnienia. Wlać rozpuszczoną żelatynę i dalej ubijać. Na koniec dodać jogurt kokosowy i dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciemny biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej lub na bardzo niewielkim ogniu. Polać wierzch ciasta. Można posypać skórką z mandarynek.
JADŁOSPIS ZORIENTOWANY NA CELSprawdź zbilansowane jadłospisy ketogeniczne albo skorzystaj z narzędzi do zarządzania dietą we własnym zakresie

ORIENTACYJNE MAKRO

Wartości odżywcze
(dla 1 porcji)
Mandarynka w czekoladzie
Wielkość porcji
 
1 porcja
Kalorie
228.41
% RWS*
Tłuszcz
 
21.27
g
13
%
Tłuszcze nasycone
 
16.43
g
103
%
Tłuszcze trans
 
0.01
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
0.52
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
1.51
g
Cholesterol
 
92.15
mg
31
%
Sód
 
0.01
mg
0
%
Potas
 
74.81
mg
2
%
Węglowodany
 
5.73
g
Błonnik
 
1.38
g
6
%
Cukier
 
2.39
g
Białko
 
4.88
g
5
%
Witamina A
 
124.29
IU
2
%
Witamina C
 
4.79
mg
6
%
Wapń
 
35.15
mg
4
%
Żelazo
 
0.71
mg
4
%
Węglowodany netto
 
4.35
g
17
%
* Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal o makro 75% tłuszczu, 20% białka, 5% węglowodanów netto.
ZOBACZ TAKŻEPozostałe ZDROWE PRZEPISY
Dieta przy Hashimoto KETO dieta co jeść KETO Jadłospis na tydzień

Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.

Przepis wypróbowany?Nie zapomnij oznaczyć @modern.cavegirl w Twoim poście

Adnotacje do przepisu

1. Jeśli używacie mandarynek bio, to skórki warto zachować i jakoś je wykorzystać. Ja ugotowałam je w wodzie z erytrytolem i posypałam wierzch ciasta.
2. Biszkopt można nasączyć płynem, zwłaszcza jeśli chcecie zaserwować ciasto bez „odpoczywania”. Blaty nie będą miały wtedy okazji dobrze się nasączyć. Ja do tego celu użyłam zalewy z gotowania mandarynek wymieszanej z odrobiną rumu.
Avatar for Modern Cavegirl

Modern Cavegirl

Ekspertka do spraw zdrowego odżywiania, która lubi smacznie zjeść. Autorka artykułów na temat odchudzania i zdrowia, przepisów kulinarnych oraz zbilansowanych keto jadłospisów. Wypróbowała na sobie kilkanaście różnych diet aż trafiła na taką, która pozwoliła jej skutecznie schudnąć i pokonać chorobę Hashimoto. Teraz pomaga innym odzyskać zdrowie, szczupłą sylwetkę i dobre samopoczucie.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu