Keto ciasteczka kakaowe
Keto Low Carb Paleo

Keto ciasteczka kakaowe z pecanami (Paleo, LowCarb)

Keto ciasteczka kakaowe
Keto ciasteczka kakaowe z czekoladą i pecanami

Słodkich keto ciastek nigdy dosyć

Jeśli po świątecznym obżarstwie nie macie jeszcze dość słodkości, to polecam Wam serdecznie przepis na dzisiejsze ciasteczka! Są one nadal lekko utrzymane w świątecznym klimacie, jednak możecie je spokojnie zrobić o dowolnej porze roku… Są przepyszne i na pewno nie pożałujecie, że zdecydowaliście się je wypróbować! Ciasteczka są kakaowe, a główną atrakcję stanowią tutaj orzechy pecan zatopione w polewie czekoladowej. Jeśli keto pecan pie przypadło Wam do gustu, to te ciasteczka na pewno też będą Wam smakować. 🙂

Keto ciasteczka kakaowe to szybki wypiek, idealny do podjęcia gości

Niektórych z Was pewnie dziwi fakt, że po tych wszystkich świątecznych ciastach pojawia się u mnie kolejny przepis na słodki wypiek. Jednak czas okołoświąteczny sprzyja przeróżnym spotkaniom towarzyskim, a z zaprezentowanych na blogu ciast zostały po Świętach same skrawki. Nie wyobrażam sobie przyjąć przyjaciół podając marne pozostałości piernika i makowca. Dlatego zdecydowałam się naprędce na sporządzenie tych ciastek. Są one świetnym wyborem jeśli chodzi o szybkie słodkości do podania gościom do kawy czy herbaty. Chociaż w towarzystwie wina też smakowały świetnie… 😉

Keto ciastka
Keto ciasteczka kakaowe z orzechami pecan

Keto ciastka i uzdatnianie orzechów

Z inspiracją ponownie przyszła ta strona z przepisami zgodnymi z dietą ketogeniczną. Ostatnio dużo korzystam z ich propozycji i każda wychodzi bardzo dobrze, więc zachęca mnie to do dalszego korzystania z proponowanych tam przepisów. Przepis na te keto ciastka kakaowe jest dodatkowo okraszony garścią informacji o korzyściach wynikających z moczenia orzechów. Okazuje się, że problemy z trawieniem orzechów czy nawet alergie na nie mogą być zminimalizowane poprzez ich namaczanie. Ja tym razem się nie skusiłam na ten sposób uzdatniania orzechów do spożycia ze względu na brak czasu. Jednak zastanawiam się czy nie wprowadzić tej praktyki do mojego życia. Wszelkie dania z orzechami są wtedy znacznie bardziej czasochłonne, ale korzyści wynikające z tego przewyższają chyba te drobne niedogodności…

Keto ciastka – krok po kroku

Keto ciasteczka kakaowe z orzechami pecan – oprócz tego, że są bardzo smaczne – robi się naprawdę szybko. Jedynie rozwałkowywanie ciasta i wykrawanie zajmuje trochę czasu. Reszta idzie jak z płatka… Po upieczeniu na każde ciastko wylewa się odrobinę rozpuszczonej czekolady (pamiętajcie, żeby była niskowęglowodanowa lub o wysokiej zawartości kakao) i zanurza w niej orzech pecan. I takim oto sposobem keto ciasteczka kakaowe są gotowe! Dodatkowym plusem jest fakt, że ciastka posiadają bardzo korzystne proporcje makroskładników.

Zachęcam do ich wypróbowania!

Keto ciasteczka kakaowe

Ciasteczka kakaowe z pecanami

Utrzymane ciągle w lekko świątecznych klimatach keto ciasteczka kakaowe z czekoladą i orzechami pecan umilą każdy podwieczorek lub spotkanie. Stanowią świetne towarzystwo do kawy lub herbaty, ale sprawdzą się także w innych okolicznościach... 🙂
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 12 mins
Czas całkowity 47 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Wege
Porcje 30 ciastek

Składniki
  

Ciastka

  • 2 jajka
  • 80 g rafinowanego oleju kokosowego
  • 35 g erytrytolu
  • 8 kropli stewii w płynie
  • 20 g ciemnego kakao
  • 60 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżki cynamonu
  • 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej

Polewa

  • 50 g czekolady gorzkiej (min. zawartości kakao 85%) lub niskowęglowodanowej
  • 30 sztuk orzechów pecan

Sposób przygotowania
 

Ciastka

  • Wszystkie składniki ciastek dobrze wymieszać w malakserze do uzyskania zbitej kuli ciasta. Schłodzić je przez ok. 15 - 20 minut, po czym rozwałkować i wykrawać okrągłe ciastka (powinno wyjść około 30 sztuk). Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (tryb grzania góra + dół). Piec ok 12 minut. Wyjąć i ostudzić.

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Każde ciastko oblewać pół łyżeczki rozpuszczonej czekolady i w środku umieścić orzech pecan. Zostawić do zastygnięcia czekolady.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście 🙂

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 ciastka:
Wartość energetyczna: 62 kcal
Tłuszcz: 5,8 g
Węglowodany: 1,1 g
Błonnik 1,0 g
Białko 1,4 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty:

2 Comments

  1. Super ciasteczka 🙂 nie miałam stewii, wiec pominęłam, erytrytol zmieliłam, a olej kokosowy rozpuściłam i dodałam na samym końcu. Wszystko rozrabiałem mikserem. Niestety wałkowanie sobie szybko odpuściłam i lepiłam je spłaszczając kulki. Pierwsza partia nie doczekała się polania czekolada W okresie świątecznym będę na pewno często robić ☺️ Dzięki za super przepis!

    1. Jolu, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Mi też te ciasteczka bardzo smakują, więc pewnie niedługo także zdecyduję się je ponownie zrobić… 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating