Słodkich keto ciastek nigdy dosyć
Jeśli po świątecznym obżarstwie nie macie jeszcze dość słodkości, to polecam Wam serdecznie przepis na dzisiejsze keto ciasteczka kakaowe! Są one nadal lekko utrzymane w świątecznym klimacie, jednak możecie je spokojnie zrobić o dowolnej porze roku… Są przepyszne i na pewno nie pożałujecie, że zdecydowaliście się je wypróbować! Ciasteczka są kakaowe, a główną atrakcję stanowią tutaj orzechy pecan zatopione w polewie czekoladowej. Jeśli keto pecan pie przypadło Wam do gustu, to te ciasteczka na pewno też będą Wam smakować. 🙂
Keto ciasteczka kakaowe to szybki wypiek, idealny do podjęcia gości
Niektórych z Was pewnie dziwi fakt, że po tych wszystkich świątecznych ciastach pojawia się u mnie kolejny przepis na słodki wypiek. Jednak czas okołoświąteczny sprzyja przeróżnym spotkaniom towarzyskim, a z zaprezentowanych na blogu ciast zostały po Świętach same skrawki. Nie wyobrażam sobie przyjąć przyjaciół podając marne pozostałości piernika i makowca. Dlatego zdecydowałam się naprędce na sporządzenie tych ciastek. Są one świetnym wyborem jeśli chodzi o szybkie słodkości do podania gościom do kawy czy herbaty. Chociaż w towarzystwie wina też smakowały świetnie… 😉
Keto ciasteczka kakaowe i uzdatnianie orzechów
Przepis na te keto ciastka kakaowe powinien być okraszony garścią informacji o korzyściach wynikających z moczenia orzechów. Okazuje się, że problemy z trawieniem orzechów czy nawet alergie na nie mogą być zminimalizowane poprzez ich namaczanie. Ja tym razem się nie skusiłam na ten sposób uzdatniania orzechów do spożycia ze względu na brak czasu. Jednak zastanawiam się czy nie wprowadzić tej praktyki do mojego życia. Wszelkie dania z orzechami są wtedy znacznie bardziej czasochłonne, ale korzyści wynikające z tego przewyższają chyba te drobne niedogodności…
Keto ciasteczka kakaowe – krok po kroku
Keto ciasteczka kakaowe z orzechami pecan – oprócz tego, że są bardzo smaczne – robi się naprawdę szybko. Jedynie rozwałkowywanie ciasta i wykrawanie zajmuje trochę czasu. Reszta idzie jak z płatka… Po upieczeniu na każde ciastko wylewa się odrobinę rozpuszczonej czekolady (pamiętajcie, żeby była niskowęglowodanowa lub o wysokiej zawartości kakao) i zanurza w niej orzech pecan. I gotowe! Dodatkowym plusem jest fakt, że ciastka posiadają bardzo korzystne proporcje makroskładników.
Namiary na składniki użyte w tym keto przepisie znajdziesz na liście polecanych keto produktów.
POZNAJ MOJE TOPOWE PROPOZYCJE:
Zachęcam do ich wypróbowania!
Ciasteczka kakaowe z pecanami
Składniki
Ciastka
- 2 szt. jajka
- 80 g olej kokosowy rafinowany
- 35 g keto słodzidło np. alluloza lub erytrytol (ok. ¼ szklanki) – najlepiej w pudrze
- 8 kropli stewia w płynie
- 20 g kakao ciemne
- 60 g mąka kokosowa +/- w zależności od stopnia chłonności
- 0,5 łyżki cynamon
- 1 szczypta sól himalajska, kłodawska lub morska
Polewa
- 50 g czekolada gorzka (o zawartości kakao 90%) lub niskowęglowodanowa
- 30 sztuk orzechy pecan
Sposób przygotowania
Ciastka
- Wszystkie składniki ciastek dobrze wymieszać w malakserze do uzyskania zbitej kuli ciasta. Schłodzić je przez ok. 15 – 20 minut, po czym rozwałkować i wykrawać okrągłe ciastka (powinno wyjść około 30 sztuk). Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (tryb grzania góra + dół). Piec ok 12 minut. Wyjąć i ostudzić.
Polewa
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. Każde ciastko oblewać pół łyżeczki rozpuszczonej czekolady i w środku umieścić orzech pecan. Zostawić do zastygnięcia czekolady.
ORIENTACYJNE MAKRO
Wartości odżywcze obliczone na podstawie danych dostarczonych przez Spoonacular API. Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Produkty określone jako opcjonalne nie są ujęte w kalkulacji, chyba, że zaznaczono inaczej (patrz adnotacje do przepisu). Alkohole cukrowe są wyłączone z kalkulacji.
Super ciasteczka 🙂 nie miałam stewii, wiec pominęłam, erytrytol zmieliłam, a olej kokosowy rozpuściłam i dodałam na samym końcu. Wszystko rozrabiałem mikserem. Niestety wałkowanie sobie szybko odpuściłam i lepiłam je spłaszczając kulki. Pierwsza partia nie doczekała się polania czekolada W okresie świątecznym będę na pewno często robić ☺️ Dzięki za super przepis!
Jolu, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Mi też te ciasteczka bardzo smakują, więc pewnie niedługo także zdecyduję się je ponownie zrobić… 🙂