Go Back
+ servings
keto bułki kokosowe

Bułki kokosowe

Pyszne i miękkie keto bułki kokosowe polecają się nie tylko na keto śniadania! Z powodzeniem można je wykorzystać także do burgerów i innych obiadowych dań. No ale oczywiście najważniejsze, że wychodzą z nich ekstra keto kanapki, które można wziąć na wynos!
1 from 1 vote
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 40 mins
Rodzaj dania Pieczywo, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 6 bułek

Składniki
  

  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 4 łyżki lnu złotego mielonego
  • 2 białka jaj
  • 2 jajka całe
  • 2 łyżki rafinowanego oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki kwaśnego winianu potasu (cream of tartar)
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej
  • 2 łyżki łupin babki płesznik mielonych
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 0,25 szklanki wody wrzącej

Sposób przygotowania
 

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. Wszystkie suche składniki wymieszać. Dodać olej kokosowy, jajka i białka. Zmiksować do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać ocet. Miksować dalej do uzyskania jednorodnej masy dolewając po trochu wrzątku. Masę podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut aż do lekkiego zrumienienia.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 bułki:
Wartość energetyczna: 165 kcal
Tłuszcz: 13,5 g
Węglowodany: 1,5 g
Błonnik 0,0 g
Białko 7,8 g
Do zrobienia powyższego przepisu przydadzą się następujące produkty: