Go Back
Keto ciasto

Key lime pie

Wspaniała, zielona wariacja na temat słynnego limonkowego ciasta rodem z Florydy, czyli keto key lime pie świetnie sprawdzi się na letni deser. Ciasto jest bowiem bardzo lekkie i mocno orzeźwiające w smaku. Dosłownie rozpływa się w ustach!
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 1 hr 40 mins
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Kuchnia Amerykańska, Wege
Ilość porcji 12 porcji

Składniki
  

Spód

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 1/2 szklanki rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego (w formie stałej)
  • 1 szczypta soli himalajskiej , morskiej lub kłodawskiej

Nadzienie limonkowe

  • 3 awokado średniej wielkości
  • 250 ml śmietanki kokosowej * + 80 ml do dekoracji (opcjonalnie)
  • 40 kropli stewii w płynie
  • 2/3 szklanki soku z limonek
  • 2 łyżki skórki z limonek startej na bardzo drobnych oczkach
  • 1 szczypta soli himalajskiej , morskiej lub kłodawskiej

Sposób przygotowania
 

Spód

  • Mąkę podprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni. Ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić nim spód formy do tarty i umieścić w lodówce na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (w trybie grzania góra + dół). Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 - 20 minut. Ostudzić.

Nadzienie

  • Wszystkie składniki zblendować. Wyłożyć na ostudzone ciasto i schłodzić w lodówce przez min. 1 h. Udekorować pozostałą ubitą śmietanką.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu


Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji:
Wartość energetyczna: 195 kcal
Tłuszcz: 18,9 g
Węglowodany: 4,9 g
Błonnik 1,2 g
Białko 3,5 g

* Śmietanka kokosowa, której użyłam była płynna, więc nadzienie trzymało formę jedynie po długim schłodzeniu ciasta. Zaraz po wyjęciu z lodówki, w wysokich temperaturach zaczynało się lekko rozpływać, co widać zresztą na zdjęciu. Jeśli Waszym zamysłem jest nadzienie, które dłużej zachowuje formę stałą, polecam skorzystać ze śmietanki kokosowej pochodzącej ze schłodzonego mleka kokosowego z puszki. Jest ona dużo gęstsza i nie upłynni aż tak nadzienia. Zwłaszcza, jeśli zamierzacie serwować to ciasto podczas upałów. To samo dotyczy dekoracji (ja musiałam posiłkować się ok. 0,5 łyżeczki żelatyny, żeby śmietanka kokosowa użyta do dekoracji nie rozpłynęła się po cieście).