Wspaniała, zielona wariacja na temat słynnego limonkowego ciasta rodem z Florydy, czyli keto key lime pie świetnie sprawdzi się na letni deser. Ciasto jest bowiem bardzo lekkie i mocno orzeźwiające w smaku. Dosłownie rozpływa się w ustach!
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 25 minuty minut
Czas całkowity 1 godzina godzinę 40 minuty minut
* Śmietanka kokosowa, której użyłam była płynna, więc nadzienie trzymało formę jedynie po długim schłodzeniu ciasta. Zaraz po wyjęciu z lodówki, w wysokich temperaturach zaczynało się lekko rozpływać, co widać zresztą na zdjęciu. Jeśli Waszym zamysłem jest nadzienie, które dłużej zachowuje formę stałą, polecam skorzystać ze śmietanki kokosowej pochodzącej ze schłodzonego mleka kokosowego z puszki. Jest ona dużo gęstsza i nie upłynni aż tak nadzienia. Zwłaszcza, jeśli zamierzacie serwować to ciasto podczas upałów. To samo dotyczy dekoracji (ja musiałam posiłkować się ok. 0,5 łyżeczki żelatyny, żeby śmietanka kokosowa użyta do dekoracji nie rozpłynęła się po cieście).