Cofnij Email Link
+ porcje
Keto ciasto z owocami

Ciasto z truskawkami

Avatar for Modern Cavegirl
Pyszne keto ciasto z truskawkami to idealna propozycja na wykorzystanie trwającego sezonu na świeże owoce. Miękkie i puszyste stanowi istne niebo w gębie. Polewa jogurtowa wzbogaca zaś smak ciasta dając lekko kwaskowate orzeźwienie.
4.20 z 5 ocen
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska
Ilość porcji 12 porcje
Kalorie 155.1 kcal

Składniki
  

Ciasto

Polewa jogurtowa

Sposób przygotowania
 

Ciasto

  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając erytrytolu pod koniec ubijania. Dodać żółtka i dalej miksować dolewając po trochu rozpuszczone masło klarowane oraz ekstrakt z wanilii. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać do ciasta razem z kilkoma łyżkami wody. Zmiksować na małych obrotach, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać jeszcze trochę wody. Jeśli za rzadkie, dodać odrobinę mąki kokosowej. Truskawki pokroić na połówki. Większe owoce można na jeszcze mniejsze kawałki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu przez ok. 30 minut aż wierzch lekko się przyrumieni. Ostudzić.

Polewa jogurtowa

  • Mus kokosowy podgrzać lekko w garnuszku aż całkowicie się rozpuści. Wymieszać z jogurtem kokosowym. Tężejącą masę wyłożyć na wierzch ciasta.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)