Go Back
+ servings
babeczka z cukinii

Kakaowe babeczki z cukinii

Przepyszny, mocno kakaowy wypiek z równie intensywnie kakaowym kremem z awokado. Kwintesencja zdrowego odżywiania w połączeniu z rewelacyjnym smakiem. Mój absolutny faworyt jeśli chodzi o słodkości!
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 25 mins
Czas całkowity 1 hr
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Europejska, Wege
Ilość porcji 12 porcji

Składniki
  

Babeczki

  • 1 cukinia ok. 220 g
  • 71 g mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 15 g kakao dobrej jakości
  • 4 jajka duże lub 5 średnich
  • 160 g gęstego jogurtu kokosowego
  • 100 g erytrolu
  • 1/4 szklanki hydrolizatu białka w proszku (u mnie peptydy kolagenowe)
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej z 1 łyżeczką kwaśnego winianu potasu (tzw. cream of tartar lub kamień winny)

Krem z awoado

  • 1 awokado ok. 140 gram
  • 1 lyżka kakao czubata
  • 150 ml mleka kokosowego (musi przykryć awokado)
  • 8 kropli stewii w płynie

Sposób przygotowania
 

Babeczki

  • Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać odrobiną soli i odstawić na chwilę. W międzyczasie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać składniki mokre, razem z 3 łyżkami wody i odciśniętą z nadmiaru wody cukinią. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotami. W każdej umieścić 1/12 masy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystudzić.

Krem z awokado

  • Wszystkie składniki kremu zblendować na gładką masę. Przełożyć do szprycy i udekorować kremem każdą babeczkę. Babeczki przechowywać w lodówce.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)

Adnotacje do przepisu

Do sporządzenia opisanych wyżej babeczek mogą się przydać się następujące składniki:
Kakao firmy Valhorna
Mleko kokosowe firmy Real Thai (bez konserwantów)
Peptydy kolagenowe firmy Vital Proteins
Better Stevia firmy Now Foods
Erytrytol

Przybliżona wartość odżywcza 1 babeczki:
Wartość energetyczna: 159 kcal
Tłuszcz: 12,1 g
Węglowodany: 8,5 g
w tym błonnik 0,6 g
Białko 5,7 g