Go Back

Jajka sadzone w awokado

Smaczne i sycące danie śniadaniowe idealne w sytuacji, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie solidnego posiłku.
Czas przygotowania 1 min
Czas gotowania 5 mins
Czas całkowity 6 mins
Rodzaj dania Przekąska, Śniadanie
Kuchnia Amerykańska, Europejska
Ilość porcji 1 porcja

Składniki
  

  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Masło klarowane rozpuścić na patelni. Połowę awokado (tę bez pestki ;)) pokroić wzdłuż na 2 grubsze plastry. Wydrążyć większe otwory, tak, żeby zmieściły się w nich jajka. Podsmażyć przez chwilę z jednej strony, po czym przewrócić. Wbić jajka i smażyć jeszcze przez chwilę. Można przykryć, żeby jajko łatwiej się ścięło. Przyprawić solą i pieprzem. Serwować gorące.
Wypróbowałaś/eś ten przepis? Oznacz @modern.cavegirl w poście :)